Θεραπευτική μεσοθεραπεία: Συνοπτική Παρουσίαση της Μεθόδου

Η θεραπευτική μεσοθεραπεία ξεκίνησε το 1958 από το Γάλλο Michel Pistor. Έκτοτε εμφανίζονται πολλές παραλλαγές στην τεχνική της μεθόδου αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Ορισμός

Η θεραπευτική μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος χορήγησης ουσιών στο δέρμα με τέτοιο τρόπο που να δρουν τοπικά, χωρίς να διαχέονται στον υπόλοιπο οργανισμό, επικεντρώνοντας τη δράση τους στην πάσχουσα περιοχή. Έτσι η θεραπεία είναι στοχευμένη, άμεση ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για παρενέργειες.

Αφορά κυρίως τα μυοσκελετικά  και δερματολογικά προβλήματα.  (M. Pistor, 1952-1958).

Είναι μια θεραπευτική διαδικασία η οποία συνιστάται σε μια σειρά από μικρο- εγχύσεις στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό, μικροποσοτήτων ουσιών, είτε φαρμακευτικών (προκαΐνη, αντιβιοτικά, βιταμίνες, εμβόλιο κ.τ.λ.), είτε ομοιοπαθητικών – βιορυθμιστικών, με πολύ μικρής διαμέτρου ειδικές ουσιαστικά ανώδυνες βελόνες (4mm).

Αυτή η μέθοδος προβλέπεται για την θεραπεία της αρθρίτιδας, αυχενικών και οσφυϊκών πόνων, των ημικρανιών, των ρευματισμών, τραυματισμών, της κυτταρίτιδας, των ουλών, των ρυτίδων, των χυλοειδών κτλ. [ Garnier, Panzera, & Delamare, 1988]»

Στον ορισμό της μεσοθεραπείας ο καθηγητής Stefano Marcelli συνδέει και αυτόν της ομοιόστασης: «Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρήσει την ισορροπία του εσωτερικού μέσου», δηλαδή του ευ ζην.

Όπως οποιαδήποτε θεραπεία, έτσι και η μεσοθεραπεία έχει το σκοπό να κατευθύνει τον οργανισμό προς την ίαση, μέσω της ανάκτησης της χαμένης ισορροπίας, είτε αυτό αντιπροσωπεύεται από την απλή απειλή μιας οργανικής βλάβης ή μιας εμφανούς οργανικής βλάβης.

Σε οργανικό επίπεδο βοηθά στην ανάπλαση των ιστών μέσω της παραγωγής κολλαγόνου από τον ίδιο τον οργανισμό στα σημεία που γίνεται η έγχυση, μειώνει την φλεγμονή, χαλαρώνει τους συσπασμένους μυς και τα Trigger points και ανακουφίζει, πολλές φορές άμεσα, από τον πόνο.

 Θεραπευτική Μεσοθεραπεία Τεχνική της Μεθόδου

Σε βασικές γραμμές η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά μικροενέσεων ενδοεπιδερμικά. Οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα μείγμα ουσιών από βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, καθώς και ειδικές ομοιοπαθητικές ή φαρμακευτικές ουσίες και που ενίονται (γίνεται έγχυση) ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα.

Οι εγχύσεις ανέκαθεν γίνονταν από το χέρι του γιατρού σε κάθε σημείο και μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και ειδικά μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή με πεπιεσμένο αέρα και χρησιμοποιούν ένα σύστημα με μικροβελόνες.

Προ της εγχύσεως γίνονται ειδικά τεστ για ενδεχόμενη αλλεργία, αν και εξαιρετικά απίθανο στα βιορυθμιστικά – φυτικά  σκευάσματα που χρησιμοποιούνται το ιατρείο.

Η διαδικασία διαρκεί 10-20 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ερυθρότητα για 10-15 περίπου λεπτά.

 Θεραπευτική Μεσοθεραπεία ενδείξεις της μεθόδου

Μυοσκελετικοί Πόνοι:Αντινογραφία σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οσφυαλγία,

Αυχεναλγία ,

Περιαρθριτιδα,

Επικονδυλιτιδα,

Ημικρανίες,

Νευραλγίες τριδύμου,

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Διαστρέμματα αστραγάλου

Θεραπευτική αντιμετώπιση ουλών από ατυχήματα χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Άλλες ενδείξεις:

 • Ακμή
 • Εμβοές
 • θεραπεία ρυτίδων
 • θεραπεία της κυτταρίτιδας
 • χαλάρωση δέρματος
 • Ουλές – Χηλοειδή

 

Θεραπευτική Μεσοθεραπεία και Φυσική Ιατρική – με χρήση φυτικών σκευασμάτων με βιταμίνες, ένζυμα και ιχνοσοιχεία.

Η βιορυθμιστική ιατρική είναι μία σύγχρονη μορφή φυσικής θεραπευτικής προσέγγισης και είναι από τις συχνότερα συνταγογραφούμενες μορφές της φυσικής ιατρικής στη Γερμανία. Έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 50 χρόνια και ασκείται από πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Στην βιορυθμιστική ιατρική, κατασκευάζονται ειδικά προϊόντα συνδυασμένων δυναμοποιήσεων (αραιώσεων), σχεδιασμένα για να λειτουργούν συνεργικά με τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και να διευκολύνουν την εξάλειψη των τοξικών ουσιών από το σώμα.

Αποτελούνται από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα κ.α. σε ομοιοπαθητικές αραιώσεις με σκοπό την διατήρηση της αποτελεσματικότητας με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

Στην μεσοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα σκευάσματα, από ιατρούς για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και καταστάσεων.

Τα βιορυθμιστικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην τεχνική της εξαιρετικά αποτελέσματα. Στο ιατρείο η χρήση τους έχει ανακουφίσει πολλούς ασθενείς με μυοσκελετικούς πόνου, στις αρθρώσεις και τα γόνατα καθώς και τενοντίτιδες, οσφυαλγίες, αυχενικά σύνδρομα, με αποτελέσματα που διαρκούν σε βάθος χρόνου.

Άρθρο από τον Γκατζούνη Θεόδωρο, Φυσίατρο, με μετεκπαίδευση στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Acupressure, με Master στην Θεραπευτική Άσκηση.

Υπεύθυνος Παθολογικού τομέα της Ελληνικής Εταιρείας Μεσοθεραπείας

Καθηγητής Acupressure, Ωτικής Νευροαντανακλαστικής θεραπείας, Ωτοβελονισμού, Ωτοθεραπείας.

Βιβλιογραφία

 1. G Sivagnanam: Mesotherapy The french connection.J Pharmacol Pharmacother. 2010 Jan-Jun; 1(1): 4–8. doi:  10.4103/0976-500X.64529, PMCID: PMC3142757
 2. Le Coz J 2005 History of Mesotherapy. [Accessed on 2009 Nov 21]. Available from: http://www.mesotherapyworldwide.com/images/pdf/AJM_Vol_3_200511_40.pdf .
 3. Rotunda A, Kolodney MS. Mesotherapy and phosphatidylcholine injections: Historical clarification and review. Dermatol Surg. 2006;32:465–80. [PubMed]
 4. Pistor M. What is mesotherapy? Chir Dent Fr. 1976;46:59–60. [PubMed]
 5. Matarasso A, Pfeifer TM. Plastic Surgery Educational Foundation DATA Committee. Mesotherapy for body contouring. Plast Reconstr Surg. 2005;115:1420–4. [PubMed]
 6. ASPS Guiding Principles for Mesotherapy/Injection Lipolysis, 2008. [Accessed on 2009 Nov 22]. Available from: http://www.plasticsurgery.org/Documents/Medical_Profesionals/Health_Policy/ASPS-Guiding-Principles-for-Mesotherapy-Injection-Lipolysis-7-08.pdf .
 7. Toledo LS. Emerging techniques in aesthetic plastic surgery. Clin Plast Surg. 2009;36:177–180. [PubMed]
 8. Οι εικόνες προέρχονται από το https://pixabay.com/el/  και την προσωπική συλλογή του Θεόδωρου Γκατζούνη