Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης – αστραγάλου είναι η συχνότερη τραυματική βλάβη του ανθρωπίνου σώματος. Αφορά την μερική ή και πλήρη ρήξη των συνδέσμων που συγκρατούν την άρθρωση. Είναι μια κάκωση που συμβαίνει με αυξημένη συχνότητα σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα περισσότερα διαστρέμματα συμβαίνουν στους έξω πλάγιους συνδέσμους. Αν υπάρχει πλήρης ρήξη των συνδέσμων, ο αστράγαλος μπορεί να γίνει ασταθής μετά τον τραυματισμό. Με το καιρό, αυτή η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οστών και στους χόνδρους του αστραγάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται και μετατραυματική αρθρίτιδα. Η ολιστική θεραπεία για το διάστρεμμα αστραγάλου συνδυάζει φυσικές και κλασικές μεθόδους. Η Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία όπως και άλλες φυσικές – ολιστικές μέθοδοι, βοηθούν στην ταχύτερη και πλήρη αποκατάσταση των τραυματισμών.
Επιδημιολογία
Τα διαστρέμματα είναι η πλέον κάκωση της ποδοκνημικής. Έχει υπολογιστεί ότι το 80-90% του πληθυσμού έχει ή θα υποστεί διάστρεμμα της ποδοκνημικής και τουλάχιστον το 50% από αυτούς θα το υποστεί εκ νέου (υποτροπή ή νέο διάστρεμμα).
Κατάταξη Διαστρεμμάτων αστραγάλου
Βαθμός διαστρέμματος
Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής αρθρώσεως διακρίνονται κλινικώς σε τρεις βαθμούς ανάλογα με τη βαρύτητά τους, με βάση το πόσο μεγάλη ζημιά έχει συμβεί στους συνδέσμους.
Βαθμός 1 (Ήπιος)
- ελαφρά ρήξη – Ελαφρά διάταση και μικροσκοπική διάσπαση των ινών του συνδέσμου (ankle strain). Ήπια ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τον αστράγαλο.
Βαθμός 2 (Μέτριος)
- Μερική ρήξη του συνδέσμου (έως περίπου το 52- 75% των ινών)
- Μέτρια έως μεγάλη ευαισθησία και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο
Βαθμός 3 (Σοβαρός)
- Πλήρης ρήξη του συνδέσμου -άνω του 75% των ινών (ankle sprain).
- Σημαντική ευαισθησία και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο
- Σημαντική αστάθεια κατά την κλινική εξέταση,
Στατιστικά υπολογίζεται κατά εκτίμηση, ότι το 75% είναι πρώτου βαθμού, το 20% είναι δευτέρου βαθμού και το 5% είναι τρίτου βαθμού.
Αίτια διαστρέμματος αστραγάλου
Το πόδι μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως:
- Περπάτημα ή άσκηση σε μια ανώμαλη επιφάνεια
- Σε αθλήματα κυρίως επαφής,
- Τροχαίο ατύχημα, και άλλης μορφής ατυχήματα όπως:
- Πτώσεις,
- Οικιακά,
- Εργατικά ατυχήματα,
- Στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις.
Συμπτώματα:
Η κλινική εικόνα των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής ποικίλει σε βαρύτητα ανάλογα με το στάδιο της βλάβης, αλλά και από το πόσο χρονικό διάστημα πέρασε από τον τραυματισμό.
Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει σε διάστρεμμα αστραγάλου:
- πόνο,
- οίδημα (πρήξιμο)
- αιμάτωμα, εκχυμώσεις, μώλωπες,
- δυσκαμψία,
- χωλότητα (ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει εύκολα και κουτσαίνει).
- Αστάθεια ποδοκνημικής (σε πλήρη ρήξη του συνδέσμου, ή εξάρθρωση του αστραγάλου)
Διάγνωση
Η διάγνωση των διαστρεμμάτων γίνεται με την κλινική εξέταση.
Ψηλάφηση: Ο ιατρός θα πιέσει απαλά γύρω από τον αστράγαλο για να καθορίσει ποιοι σύνδεσμοι έχουν τραυματισθεί.
Εύρος κίνησης: ελέγχει όλο το εύρος κίνησης της άρθρωσης.
Οι απλές ακτινογραφίες χρησιμεύουν για τον αποκλεισμό οστικής βλάβης (κάταγμα).
Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθούν άλλες συνοδές βλάβες (οστεοχόνδρινη βλάβη) και να καθοριστεί η θεραπεία.
Διάστρεμμα αστραγάλου: Ολιστική Θεραπεία
Η θεραπεία των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής είναι κατά βάση συντηρητική.
Βασικές αρχές άμεσης αντιμετώπισης διαστρέμματος.
Οξεία- άμεση αντιμετώπιση:
Άμεσος στόχος μετά από ένα διάστρεμμα είναι η αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Στις περισσότερες μελέτες χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο με το ακρωνύμιο «RICE».
Αυτό περιλαμβάνει:
Rest – Ανάπαυση
Ice -Παγοθεραπεία (για 48 ώρες σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές)
Compression – Συμπίεση – περίδεση με ελαστικό επίδεσμο και ανάρτηση
Elevation -Ανύψωση του διαστρέμματος ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
Άμεση αντιμετώπιση στο χώρο του τραυματισμού:
Χρειάζεται να διακοπεί η δραστηριότητα – άθληση, να τοποθετηθεί ελαστικός επίδεσμος στην ποδοκνημική, καθώς και να αποκλεισθεί η παρουσία κατάγματος. Αν υπάρχει αμφιβολία πρέπει ο αθλητής να εξετασθεί από ειδικό ιατρό (Ορθοπαιδικό ή Φυσίατρο).
Τοποθετείται άμεσα κάποιο ψυχρό επίθεμα για 15΄.
Αποφεύγουμε τα ζεστά επιθέματα τις πρώτες 48-72 ώρες. Υπάρχει ο κίνδυνος να αυξήσουν το οίδημα και το αιμάτωμα της περιοχής.
Η ολιστική θεραπεία και αποκατάσταση σε διάστρεμμα αστραγάλου περιλαμβάνει τα εξής:
Ο βελονισμός εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του πόνου και την επιτάχυνση της αποκατάστασης των τραυματισμένων ιστών, απομακρύνοντας τη συσσωρευμένη ενέργεια από την περιοχή.
Η Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση.
Η μέθοδος της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Auricular Neuroreflex Therapy, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο συνδυαστικό σύστημα μεθόδων και τεχνικών για τη θεραπεία όλου του οργανισμού μέσω του πτερυγίου αυτιού.
Η Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία συνδυάζει σημεία και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στο Ωτικό Acupressure, τον Ωτοβελονισμό και την Ωτοθεραπεία.
Χρησιμοποιούνται εκείνα τα σημεία, τα θεραπευτικά σχήματα και οι τεχνικές, που είναι οι πλέον:
Αποτελεσματικές,
ασφαλείς και
επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Η Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία, είναι μια μέθοδος που πορεύεται προς το μέλλον, στηριζόμενη στέρεα στις γνώσεις και την εμπειρία χιλιετιών.
Σύμφωνα με μελέτες η μέθοδος της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας, έχει ολιστική δράση σε διάστρεμμα αστραγάλου καθώς βοηθά στην:
μείωση του πόνου,
φλεγμονής,
οιδήματος και
στην ταχύτερη αποκατάσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτικού Acupressure και για τα σεμινάρια στα οποία διδάσκεται, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Θεραπευτική μάλαξη σε συνδυασμό με Acupressure για την ολιστική θεραπεία σε διάστρεμμα αστραγάλου.
Η μέθοδος του Acupressure χαρακτηρίζεται από την θεραπευτική ενεργοποίηση στο σώμα, σημείων βελονισμού με το χέρι ή με φυσικά μέσα όπως ηλεκτρικό ερεθισμό.
Σε πολλές έρευνες φαίνεται ότι συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση την διαστρεμμάτων καθώς:
μειώνει τον πόνο, το οίδημα, βελτιώνει την λεμφική και αιματική κυκλοφορία και βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση.
Η θεραπευτική μάλαξη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος και την κινητικότητας τοπικά, καθώς επίσης στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του τραυματισμένου ιστού. Συνιστάται παράλληλα με άλλες θεραπείες όπως οι διατάσεις και ασκήσεις εύρους κινήσεων.
Η θερμοθεραπεία με το φυτό μόξα μπορεί επίσης να επιταχύνει την ίαση των τραυματισμένων ιστών, μετά την παρέλευση τουλάχιστον 72 ωρών από την κάκωση.
Βοτανοθεραπεία και Ομοιοπαθητική για την ολιστική θεραπεία σε διάστρεμμα αστραγάλου:
Μπορεί αρχικά να χρησιμοποιηθεί για λίγες ημέρες το ομοιοπαθητικό φάρμακο Άρνικα (Arnica Montana) ειδικά στις πρώτες φάσεις του τραυματισμού για την απορρόφηση του αιματώματος.
Στη συνέχεια μπορεί να χορηγηθεί το Rhus tox (Rhus toxicodendron) για τραυματισμούς των αρθρώσεων ή η Ruta rutagraveolens για τους τραυματισμούς των μυών.
Αλοιφή άρνικας, ή ένας ομοιοπαθητικός συνδυασμός άρνικας και άλλων σκευασμάτων, έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετικός για τα περισσότερα διαστρέμματα.
Απαιτείται ειδική δυναμοποίηση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, την οποία συνταγογραφεί ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ομοιοπαθητικός.
Αρωματοθεραπεία – ειδικά θεραπευτικά έλαια σε συνδυασμό με Acupressure για την ολιστική θεραπεία σε διάστρεμμα αστραγάλου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Λεβάντα, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, το ξύλο κέδρου, και άλλα έλαια, με ειδική τεχνική σε σημεία Acupressure.
Τα αιθέρια έλαια, μειώνουν την φλεγμονή, βελτιώνουν την κυκλοφορία, προάγουν την επούλωση.
Φυσική Ιατρική και αποκατάσταση
Για την επάνοδο στις δραστηριότητες είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για:
την ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης,
την ενδυνάμωση των γύρω από την άρθρωση μυών και
την επανεκπαίδευση της ευκαμψίας και ιδιοδεκτικότητας.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα εξής μέσα: Ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινητοποίηση, υπέρηχα, laser, ηλεκτροθεραπεία, δινόλουτρα, κρυοθεραπεία.
Γίνονται επίσης ασκήσεις ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας, ασκήσεις ενδυνάμωσης, αντοχής και ευκινησίας – διατάσεις.
Χειρουργική θεραπεία
Η επέμβαση είναι κυρίως για τους τραυματισμούς που αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία, καθώς και για τους ασθενείς που εμφανίζουν επίμονη αστάθεια ποδοκνημικής μετά από μήνες συντηρητικής θεραπείας. Επίσης σε περιπτώσεις κακώσεων με συνοδά κατάγματα ή/και σοβαρές συνδεσμικές βλάβες.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα είναι γενικά αρκετά καλά. Με την κατάλληλη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το πιο σημαντικό για την επιτυχή έκβαση της πάθησης είναι η δέσμευση του ασθενή σε ασκήσεις αποκατάστασης.
Ελλιπής αποκατάσταση, είναι η πιο κοινή αιτία επαναλαμβανόμενων τραυματισμών και αστάθειας αστραγάλου, μετά από ένα διάστρεμμα.
Προληπτικά μέτρα για το διάστρεμμα ποδοκνημικής
Η καλύτερη θεραπεία για τα διαστρέμματα είναι, όπως και για όλες τις κακώσεις και παθήσεις, η πρόληψη!
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του διαστρέμματος αστραγάλου είναι να διατηρηθεί η καλή μυϊκή δύναμη, η ισορροπία και η ευκαμψία – ευλυγισία.
Οι ακόλουθες προφυλάξεις θα βοηθήσουν στην πρόληψη:
- Προθέρμανση πριν την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα
- Ιδιαίτερη προσοχή στο περπάτημα, τρέξιμο ή σε εργασία σε ανώμαλη επιφάνεια
- Κατάλληλα παπούτσια για την δραστηριότητα
- Επιβράδυνση ή διακοπή της δραστηριότητας όταν εμφανίζεται πόνος ή κούραση.
Προληπτικά επίσης είναι καλό με το πέρας της αποκατάστασης του πάσχοντα και ειδικά σε αθλητές, να γίνει εξέταση πελματογραφήματος.
Σημαντική Δήλωση:
Πριν εφαρμοστεί Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία, Ωτικό Acupressure, αλλά και οποιαδήποτε θεραπευτική τεχνική,
Χρειάζεται να υπάρχει σαφής Ιατρική Διάγνωση και εντολή, καθώς και σύσταση -άδεια του θεράποντος Ιατρού για την εφαρμογή της συντηρητικής αντιμετώπισης.
Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι ο θεραπευτής καλυμμένος και σύννομος με την Ελληνική νομοθεσία.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτικού Acupressure και για τα σεμινάρια στα οποία διδάσκεται, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες σας μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας στο 2111832736, στο 6972388252 και στο tgseminars@gmail.com.
Για την δήλωση ενδιαφέροντος για τα σεμινάρια ή/και την εγγραφή σας ώστε να επωφεληθείτε από τις προσφορές των προεγγραφών μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Βιβλιογραφία
- Heather C. King, NC USN, Anita H. Hickey, MC USN, Cynthia Connelly, RN, PhD, FAAN. Auricular Acupuncture: A Brief Introduction for Military Providers. Military Medicine, Volume 178, Issue 8, August 2013, Pages 867–874, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-13-00075
- Murakami, DO, L. Fox, MD, Marcel P. Dijkers, PhD.Ear Acupuncture for Immediate Pain Relief—A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Pain Medicine, Volume 18, Issue 3, March 2017, Pages 551–564, https://doi.org/10.1093/pm/pnw215
- Jimin Park, Seokyung Hahn, Ji-Yeun Park, Hi-Joon Park, and Hyangsook Lee,
- Acupuncture for ankle sprain: systematic review and meta-analysis, BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 55.
- Andrew L. Jan, et all, Does Ear Acupuncture Have a Role for Pain Relief in the Emergency Setting? A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Acupunct. 2017 Oct 1; 29(5): 276–289.
- Zhao, Mingxing & Gao, Wei & Zhang, Long & Huang, Wei & Zheng, Sihua & Wang, Guanliang & Hong, Brian & Tang, Baoyong. (2017). Acupressure Therapy for Acute Ankle Sprains: A Randomized Clinical Trial. PM&R. 10. 10.1016/j.pmrj.2017.06.009. Acupressure Therapy for Acute Ankle Sprains: A Randomized Clinical Trial
Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.
- Koll R, Buhr M, Dieter R, Pabst H, Predel HG, Petrowicz O, Giannetti B, Klingenburg S, Staiger C. Efficacy and tolerance of a comfrey root extract (Extr. Rad. Symphyti) in the treatment of ankle distorsions: results of a multicenter, randomized, placebo-controlled, double-blind study. 2004;11(6):470–477. doi: 10.1016/j.phymed.2004.02.001. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Schneider C, Schneider B, Hanisch J, Van Haselen R. The role of a homeopathic preparation compared with conventional therapy in the treatment of injuries: an observational cohort study. Complement Ther Med. 2008;16(1):22–27. doi: 10.1016/j.ctim.2007.04.004. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Beynnon BD, Renstrom PA, Haugh L, Uh BS, Barker H. A prospective, randomized clinical investigation of the treatment of first-time ankle sprains. Am J Sports Med. 2006;34(9):1401–1412. doi: 10.1177/0363546506288676. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Schug SA, Palmer GM, Scott DA, Halliwell R, Trinca J. Acute Pain Management: Scientific Evidence, 4th ed. Melbourne: ANZCA & FPM; 2015 [Google Scholar
- Yeh CH, Chiang YC, Hoffman SL, et al. Efficacy of auricular therapy for pain management: A systematic review and meta-analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:934670. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- Barker R, Kober A, Hoerauf K, et al. Out-of-hospital auricular acupressure in elder patients with hip fracture: A randomized double-blinded trial. Acad Emerg Med. 2006;13(1):19–23 [PubMed] [Google Scholar]
- Jan AL, Aldridge ES, Rogers IR, Visser EJ, Bulsara MK, Niemtzow RC. Does acupuncture have a role in providing analgesia in the emergency setting? A systematic review and meta-analysis. Emerg Med Australas. 2017. [Epub ahead of print]; DOI: 10.1111/1742-6723.12832 [PubMed] [CrossRef]