Η ημικρανία συνδυάζει έντονο πόνο σε μια πλευρά του κρανίου με ναυτία ή εμετό και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο. Προσβάλλει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι 3 φορές πιο συχνή απ’ ότι στους άνδρες.

Η αιτιολογία της ημικρανίας θεωρείται ότι είναι πολυπαραγοντική. Στην εμφάνιση των κρίσεων μπορεί να συμμετέχουν διάφοροι οργανικοί παράγοντες όπως ο μυογενής, ο αγγειακός, ο νευρογενής, ο ορμονικός, και ψυχολογικοί παράγοντες.

Περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ημικρανική κρίση.

Αντιμετώπιση ημικρανίας – πονοκεφάλων με βελονισμό, ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία.

Ο βελονισμός, ο ωτοβελονισμός και η ωτοθεραπεία έχουν σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην κεφαλαλγία τάσεως, στην μεικτή κεφαλαλγία, όσο και στην κοινή και την κλασική ημικρανία.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού και ωτοβελονισμού δείχνουν μια βελτίωση των συμπτωμάτων στην ημικρανία που φτάνει σε ποσοστό έως και το 89,7% των ασθενών, σε ορισμένες μελέτες.

Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση εργασιών για κεφαλαλγίες, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι:

Ο ωτοβελονισμός η ωτοθεραπεία και ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στις ημικρανίες και είναι τουλάχιστον ισοδύναμα (πολλές φορές και με καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με τη μελέτη) με τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, χωρίς όμως την εμφάνιση των παρενεργειών που αυτή παρουσιάζει.

Το πρώτο σημείο βελτίωσης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας ημικρανίας με αυτές τις μεθόδους είναι ότι κάποια στιγμή θα πάψει να εμφανίζεται η ημικρανική αύρα (εφ’ όσον υπήρχε). Αυτό είναι το πρώτο σημάδι θεραπείας και πολύ σημαντικό για την έκβαση.

Θα έχουν λοιπόν κρίσεις οι ασθενείς, αλλά χωρίς αύρα. Προγνωστικά αυτό δείχνει ότι θα υπάρξουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αντιμετώπιση με ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία: Θεραπευτικοί στόχοι

Ο απώτερος θεραπευτικός στόχος είναι η προφύλαξη – αποτροπή της εμφάνισης ημικρανικών κρίσεων και εκεί βασίζεται η θεραπεία.

Σκοπός της θεραπείας στην ημικρανία είναι να:

  1. Μειωθεί ο αριθμός και η συχνότητα των κρίσεων,
  2. η μείωση της διάρκειας αυτών, και
  3. όλων των παρενεργειών που προκαλεί η κρίση, όπως η ένταση του πόνου, η φωτοφοβία, ναυτίες, εμετούς κτλ.

Ημικρανία – Αντιμετώπιση με βελονισμό, ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία, αποτελέσματα

Στη διάρκεια της θεραπείας θα παρατηρηθεί κατ’ αρχήν ότι φάρμακα που ήταν αναποτελεσματικά, ή με μειωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα, θα αρχίσουν να λειτουργούν.

Έτσι αρχικά οι ασθενείς με κεφαλαλγία, θα χρησιμοποιούν ηπιότερα φάρμακα και τελικά θα πάψουν να τα χρειάζονται.

Έτσι πχ το να φτάσει μια γυναίκα 43 ετών, η οποία πήγαινε δις εβδομαδιαίως στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αντιεμετικών, να έχει μια κεφαλαλγία που με μια παρακεταμόλη (Depon) να αντιμετωπίζεται, θεωρείται σημαντική επιτυχία.

Ένας βασικός στόχος επίσης είναι να αποτοξινωθεί ο θεραπευόμενος από τη χρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απαραίτητη η λήψη επαρκής ποσότητας υγρών από τους θεραπευόμενους και φυσικά η κατάλληλη διατροφή.

Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι σύμφωνα με κλασικές σύγχρονες μελέτες, η λήψη παυσίπονων και ειδικά μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) είναι  η πρώτη αιτία για την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας με κατάληξη στην αιμοκάθαρση.

Αναφέρεται σε πολλές μελέτες ότι η ολιστική, μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας – Ημικρανίας με τον βελονισμό, ωτοβελονισμό, ωτοθεραπεία, είναι από τα σημαντικά, δραστικά και χωρίς παρενέργειες εργαλεία που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική -θεραπευτική για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Ημικρανία – Αντιμετώπιση με βελονισμό, ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία- Τεχνική

Το αυτί είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο, έτσι ώστε μπορεί να γίνει θεραπεία ενώ οι ασθενείς είναι ντυμένοι.

Αρχικά διεξάγεται η ηλεκτροδιαγνωστική. Αυτή είναι η  τεχνική ανίχνευσης της μείωσης της ηλεκτρικής αντίστασης του δέρματος του αυτιού μέσω ειδικών μηχανημάτων.

Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διαγνωστούν τα κυριότερα εκλυτικά αίτια της ημικρανίας. Ανάλογα με τα σημεία στο αυτί που παρουσιάζουν ευαισθησία, μπορεί να βρεθεί αν η ημικρανία προκαλείται κυρίως από αυχενικά προβλήματα, μυϊκά θέματα, νευραλγίες ή το τρίδυμο νεύρο, ορμονικούς παράγοντες κ.α. Αυτά τα σημεία του αυτιού θα χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία.

Μετά γίνεται η εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Αυτά μπορεί να είναι τεχνικές ωτομάλαξης, ενεργοποίηση των σημείων με χρήση   laser, ηλεκτρικός ερεθισμός με μηχανήματα ηλεκτροδιέγερσης.

Το πλέον σύνηθες χρησιμοποιούμενο είναι η επικόλληση ειδικών σποριδίων ή μαγνητών ή επιθεμάτων με μικροβελόνα (μικρότερο από 0,6mm) που προκαλούν τον απαραίτητο ερεθισμό στο αυτί.

Τα σπορίδια που είναι πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, προέρχονται από το φυτό Vaccaria Hispanica.

Για την ωτοθεραπεία και ωτοβελονισμό τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι ανά 15 ημέρες αρχικά και στη συνέχεια ανά 21, ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης και την πορεία που θα εμφανίσει ο κάθε θεραπευόμενος.

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν σημεία ευαισθησίας (Triger point) στην περιοχή των μυών του αυχένα μπορεί να γίνει συνδυαστικά και βελονισμός τοπικά.

Επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ήδη από το 1979, και σε στην αναφορά του 1990 «WHO Report of the Working Group on Auricular Nomenclature.» έχει δώσει έγκριση για την αντιμετώπιση 40 παθήσεων με ωτοθεραπεία και βελονισμό.

Στις παθήσεις που σχετίζονται με πόνο περιλαμβάνονται: οι Κεφαλαλγίες, Ημικρανίες, Νευραλγία τριδύμου, το αυχενικό σύνδρομο.

Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές έρευνες κατά τις οποίες εξέτασαν άτομα με ενεργό κρίση ημικρανίας.

Στο αυτί υπάρχει ενεργοποίηση ομάδας σημείων τα οποία είναι ανιχνεύσιμα ηλεκτρικά και με την ψηλάφηση. Όταν αυτά χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία, από επιστήμονα εκπαιδευμένο στη μέθοδο, έχουν σαν αποτέλεσμα την άμεση μείωση του πόνου, ως και την πλήρη εξάλειψή του.

Έχει διαπιστωθεί ότι με τη θεραπεία ενεργοποιούνται οι νευροενδοκρινικοί μηχανισμοί του οργανισμού και παράγονται ενδορφίνες και σεροτονίνη. Αυτές είναι ουσίες με παυσίπονη δράση.

Επίσης ρυθμίζεται η λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό) και ακόμα μπορεί η θεραπεία να έχει επίδραση και στην μικροκυκλοφορία των αγγείων στην περιοχή του πόνου.

Σε διάφορες επιστημονικές μελέτες έχει βρεθεί ότι με τον ωτοβελονισμό και την ωτοθεραπεία:

αυτί στο οποίο τοποθετήθηκαν νανοβελόνες για τη θεραπεία σε ημικρανίαΜπορεί να σταματήσει η εξέλιξη μιας κρίσης ημικρανίας

Μειώνεται:  

Η συχνότητα,

Η  ένταση και γενικότερα

Η εμφάνιση των κρίσεων.

Πλεονεκτήματα της Ωτοθεραπείας στην ημικρανία:

Είναι ανώδυνη χωρίς καθόλου πόνο. 

Μπορεί να γίνει και χωρίς βελόνες, οπότε είναι ιδανική για όσους θέλουν να τις αποφύγουν.

Οι ασθενείς μπορούν να έχουν τη θεραπεία στο σπίτι, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και τα μέσα που χρησιμοποιούνται (ειδικά σπορίδια, μαγνήτες, επιθέματα με μικροβελόνες), μπορούν να ενεργοποιούνται από τους ίδιους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας τα αποτελέσματα της θεραπείας.

 Είναι μη επεμβατική τεχνική και έτσι απουσιάζουν οι κίνδυνοι επιμόλυνσης του πτερυγίου του αυτιού όπως μπορεί να εμφανιστούν (σπάνια αλλά αναφέρονται) στις βελόνες.

Μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή και με αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, που και τα δύο αποτελούν σχετική αντένδειξη για τη χρήση βελόνας.

 Αποτελέσματα της ωτοθεραπείας και του ωτοβελονισμού στη θεραπεία της ημικρανίας – πονοκεφάλων:

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, φτάνει σε ποσοστά από 82 – 89% ανάλογα με την εκάστοτε μελέτη.

Από τις επιστημονικές έρευνες τα αποτελέσματα παραμένουν θετικά όσο αφορά την μείωση του πόνου της συχνότητας και έντασης των κρίσεων για τουλάχιστον έξι με δώδεκα μήνες για την πλειοψηφία των θεραπευόμενων με ωτοβελονισμό.

 

Παρενέργειες της τεχνικής ωτοθεραπείας – ωτοβελονισμού στην ημικρανία.

Από έρευνα ανασκόπησης σε 13 ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και 7 Κινέζικα περιοδικά, για την Ωτοθεραπεία σπάνιες και ελάχιστες παρενέργειες αναφέρθηκαν (σε ποσοστά κάτω από το 5% των θεραπευόμενων), όπως κάποια τοπική δερματική ευαισθησία, ελαφρά ενόχληση ή ελαφρύς πόνος, και ζάλη. Οι παρενέργειες αυτές ήταν ελαφρές, παροδικές, και καλά ανεκτές από τους ασθενείς.

 

Συζήτηση – Συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού – ωτοβελονισμού – ωτοθεραπείας  στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων: 

Η ωτοθεραπεία – ωτοβελονισμός είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος με μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία, και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των χρόνιων κεφαλαλγιών και της ημικρανίας, μέσω της ανίχνευσης και ενεργοποίησης συγκεκριμένων σημείων της περιοχής του αυτιού.

Η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της τεχνικής αγγίζει τα όρια των πλέον σύγχρονων κλασικών ιατρικών διαγνωστικών μεθόδων. 

 Στο ιατρείο χρησιμοποιείται για την ολιστική αντιμετώπιση της ημικρανίας η μέθοδος της ωτοθεραπείας – ωτοβελονισμού, δίνονται συμβουλές θεραπευτικής διατροφής (Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με εξατομικευμένα στοιχεία των ομάδων αίματος), θεραπευτικής άσκησης, εργονομίας, συμβουλές για Ελληνικά βότανα, καθώς και σωματικός βελονισμός και μεσοθεραπεία όπου είναι απαραίτητο, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και για την ημικρανία.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ακόμα και σε χρόνιες και μη καλά ανταποκρινόμενες με συμβατικές θεραπείες ημικρανίες και χρόνιες κεφαλαλγίες. Φτάνουν σε ποσοστά το  82-89% ανάλογα με την εκάστοτε μελέτη, τα οποία παραμένουν θετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του θεραπευτικού κύκλου, προσφέροντας στους θεραπευόμενους την ανακούφιση που αναζητούν.

Βιβλιογραφία

Εισαγωγή στον Ωτοβελονισμό: Dr. Giancarlo Bazzoni , ΙΤΜΕ Publications, Athens 2014

Allais G1, Romoli M, Rolando S, Castagnoli Gabellari I, Benedetto C.Ear acupuncture in unilateral migraine pain. Neurol Sci. 2010 Jun;31 Suppl 1:S185-7. doi: 10.1007/s10072-010-0323-4.

Graff DM1, McDonald MJ.Auricular Acupuncture for the Treatment of Pediatric Migraines in the Emergency Department. Pediatr Emerg Care. 2016 May 2.

Luigi Gori and Fabio Firenzuoli, Ear Acupuncture in European Traditional Medicine, Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep; 4(Suppl 1): 13–16. doi: 1093/ecam/nem106, PMCID: PMC2206232

Romoli M1, Allais G, Airola G, Benedetto C.Ear acupuncture in the control of migraine pain: selecting the right acupoints by the “needle-contact test”. Neurol Sci. 2005 May;26 Suppl 2:s158-61.

Allais G1, Romoli M, Rolando S, Airola G, Castagnoli Gabellari I, Allais R, Benedetto C.Ear acupuncture in the treatment of migraine attacks: a randomized trial on the efficacy of appropriate versus inappropriate acupoints. Neurol Sci. 2011 May;32 Suppl 1:S173-5. doi: 10.1007/s10072-011-0525-4.

Darbandi M1, Darbandi S1, Owji AA1, Mokarram P2, Mobarhan MG3, Fardaei M4, Zhao B5, Abdi H6, Nematy M7, Safarian M3, Parizadeh MR8, Dabbaghmanesh MH9, Abbasi P8, Ferns G6. Auricular or body acupuncture: which one is more effective in reducing abdominal fat mass in Iranian men with obesity: a randomized clinical trial. J Diabetes Metab Disord. 2014 Dec 5;13(1):92. doi: 10.1186/s40200-014-0092-3. eCollection 2014.

Ceccherelli F1, Lovato A, Piana E, Gagliardi G, Roveri A Somatic acupuncture versus ear acupuncture in migraine therapy: a randomized, controlled, blind study.. Acupunct Electrother Res. 2012;37(4):277-93.

Wei He, Xiao-Yu Wang, Li Zhou, Zhi-Mei Li, Xiang-Hong Jing, Zhong-Li Lv, Yu-Feng Zhao, Hong Shi, Ling Hu, Yang-Shuai Su, and Bing Zhu, Transcutaneous auricular vagus nerve stimulation for pediatric epilepsy: study protocol for a randomized controlled trial, Trials. 2015; 16: 371. Published online 2015 Aug 21. doi: 1186/s13063-015-0906-8

Oleson T. Auriculotherapy Manual: Chinese and Western Systems of Ear Acupuncture. 4th. Edinburgh, UK: Churchill Livingstone, Elsevier; 2013.

Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/ με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.

Huang L. C., Huang W. S. Handbook of Auricular Treatment: Prescriptions & Formulae. Orlando, Fla, USA: Auricular International Research & Training; 2007.

World Health Organization . WHO Report of the Working Group on Auricular Nomenclature. Lyon, France: World Health Organization; 1990.

Asher G. N., Jonas D. E., Coeytaux R. R., Reilly A. C., Loh Y. L., Motsinger-Reif A. A., Winham S. J. Auriculotherapy for pain management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2010;16(10):1097–1108. doi: 10.1089/acm.2009.0451. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

Linde K. Streng A. Jurgens S, et al. Acupuncture for patients with migraine: A randomized controlled trial. JAMA. 2005;293:2118–2125. [PubMed]

Melchart D. Streng A. Hoppe A, et al. Acupuncture in patients with tension-type headache: Randomised controlled trial. BMJ. 2005;331:376–382. [PMC free article] [PubMed]

Karst M, Reinhard M, Thum P, Wiese B, Rollnik J, Fink M. Needle acupuncture in tension-type headache: a randomized, placebo-controlled study. Cephalalgia 2001;21: 637-42. [PubMed]

Oleson T. Auriculotherapy Manual: Chinese and Western Systems of Ear Acupuncture. 4th. Edinburgh, UK: Churchill Livingstone, Elsevier; 2013.

Xue CCL, Dong L, Polus B, English RA, Zheng Z, da Costa C, et al. Electroacupuncture for tension-type headache on distal acupoints only: a randomized, controlled cross-over trial. Headache 2004;44: 333-41. [PubMed]

Vickers AJ, Rees RW, Zollman CE, McCarney R, Smith C, Ellis N, et al. Acupuncture for chronic headache in primary care: large, pragmatic, randomised trial. BMJ 2004;328: 744-7. [PMC free article] [PubMed]

Μανιάς Π., Μπάντερ Α. “Η συμβολή των trigger Points στην παθογένεια της κεφαλαλγίας και ο ρόλος του Βελονισμού” “ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ”, 1993, τεύχος 3ο, 111-121.]

Nogier P. Auricolotherapy to Auricolomedicine. Sainte-Ruffine, France: Maisonneuve; 1983.

World Health Organization . WHO Report of the Working Group on Auricular Nomenclature. Lyon, France: World Health Organization; 1990.

Gatzounis T., Kagiouli D., Bader A.: Comparison of efficiency of Auricular Acupuncture and Traditional Chinese Medicine Acupuncture in Cervical Syndrome. Athens, MECAN, 2014

Haker E, Egekvist H, Bjerring P. Effect of sensory stimulation (acupuncture) on sympathetic and parasympathetic activities in healthy subjects. J Auton Nerv Syst. 2000;79:52–9. [PubMed]