Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;
Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί έναν περιγραφικό όρο για μια σειρά από συμπτώματα (πόνος, δυσκαμψία, μουδιάσματα), στον αυχένα και την γύρω περιοχή. Πολλές φορές, ανάλογα με το αίτιο, στο αυχενικό σύνδρομο ο πόνος μπορεί να αντανακλά και σε άλλες περιοχές
όπως, για παράδειγμα, να συνυπάρχουν
- ημικρανία
- πονοκέφαλος
- μουδιάσματα
ή να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα
- ίλιγγος
- ζάλη
- τάση για έμετο κ.ά.
Πόσο συχνά εμφανίζεται το αυχενικό σύνδρομο;
Το αυχενικό σύνδρομο είναι πολύ συχνό πρόβλημα και σύμφωνα με μελέτες αυχεναλγία εμφανίζει το 10% του συνολικού πληθυσμού όλων των ηλικιών.
Το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν αυχεναλγία είναι 2-4 φορές μεγαλύτερο από των ανδρών.
Έχει επίσης βρεθεί ότι όλες οι καταστάσεις πόνου στον αυχένα, οποιασδήποτε αιτίας, συνδυάζονται και επιδεινώνονται από το άγχος.
Ποια τα αίτια που προκαλούν αυχενικό σύνδρομο;
Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές έρευνες.
Το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η αυχενική δισκοκήλη.
Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων, σπασμό των μυών της περιοχής του αυχένα – από κακή στάση – ψύξη κτλ.,
σε μακροχρόνια κακή στάση του σώματος όπως κατά τη λανθασμένη χρήση υπολογιστών και σε άλλα αίτια.
Πώς γίνεται η θεραπεία στο αυχενικό σύνδρομο;
Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία στο αυχενικό σύνδρομο, χρειάζεται να στηρίζεται κατ’ αρχήν στην σωστή ιατρική διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Επίσης να είναι ολιστική και να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους που μπορεί να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν την πάθηση.
Ωτοθεραπεία βελονισμός και ωτοβελονισμός: Τι αποτελέσματα έχουν για το αυχενικό σύνδρομο;
Η ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού με φυσικά μέσα.
Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα όπως σπορίδια, ειδικούς μαγνήτες, ηλεκτροθεραπεία χαμηλής συχνότητας, laser κ.α.
Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός.
Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αγγίζει τα όρια των πλέον σύγχρονων κλασικών ιατρικών θεραπευτικών μεθόδων, ανάλογα με την πάθηση.
Ολιστικές μέθοδοι αντιμετώπισης σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο:
Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται η θεραπευτική διατροφή, συστάσεις για Ελληνικά βότανα, η θεραπευτική άσκηση, η εργονομία και στασιολογία.
Η θεραπευτική διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου καθώς με την αποτοξίνωση μπορεί να μειώσει την συνυπάρχουσα φλεγμονή,
στην μείωση του μυϊκού σπασμού και στην αντιμετώπιση του πόνου.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες,
η χρήση των κατάλληλων και εξατομικευμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων,
μπορούν συμπληρωματικά με τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους, να βοηθήσουν για τη θεραπεία ασθενών με αυχενικό σύνδρομο.
Η βοτανοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά –
στην αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου, τόσο με τη χρήση κατάλληλων αλοιφών και επιθεμάτων τοπικά, όσο και με τη χρήση βοτάνων με σπασμολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία Ελληνικών βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο, πάντα υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και σύσταση,
ώστε να μειώσουν τον πόνο, την φλεγμονή, τον μυϊκό σπασμό και να συμβάλουν ουσιαστικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση.
Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα στην θεραπεία ασθενών με αυχενικό σύνδρομο καθώς είναι απαραίτητη για την χαλάρωση των μυϊκών σπασμών,
την αποκατάσταση της κινητικότητας της περιοχής του αυχένα και μέσω της εκμάθηση της σωστής στάσης, επιτυγχάνει την μείωση του πόνου και την πρόληψη των υποτροπών που είναι πολύ συχνές.
Η εργονομία και η στασιολογία,
μέσω της εκμάθησης της σωστής στάσης στις καθημερινές ασχολίες, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα και είναι απαραίτητη προϋπόθεση διαχείρισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικά σε άτομα με αυχενικό σύνδρομο.
Για την ολιστική θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου,
χρειάζεται να γίνει και διόρθωση στις λανθασμένες στάσεις και πρακτικές και να εκπαιδευτεί ο θεραπευόμενος για το πώς να λειτουργεί στην εργασία και την ξεκούραση με σωστό ανατομικά τρόπο.
Αποτελεσματικότητα της ολιστικής προσέγγισης.
Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου είναι μια πολυποίκιλη διαδικασία που χρειάζεται να γίνεται με ολιστικό τρόπο για να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Στο ιατρείο χρησιμοποιείται η μέθοδος
- της ωτοθεραπείας,
- του ωτοβελονισμού συνδυαστικά με θεραπευτική άσκηση, εργονομία, διατροφή (Μεσογειακή σε συνδυασμό με εξατομικευμένα στοιχεία των ομάδων αίματος), Ελληνικά βότανα,
- σωματικό βελονισμό
- και μεσοθεραπεία όπου είναι απαραίτητο.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εξαιρετικά, ακόμα και σε χρόνιες και μη καλά ανταποκρινόμενες με συμβατικές θεραπείες μορφές του αυχενικού συνδρόμου,
καθώς για το αυχενικό σύνδρομο, φτάνουν σε ποσοστό επιτυχίας άνω του 87%.