Ωτοβελονισμός – Ωτοθεραπεία:  Μια συνοπτική παρουσίαση της μεθόδου.

 

ο Φυσίατρος Γκατζούνης Θεόδωρος καθώς δείχνει ωτικό χάρτη με σημεία που χρησιμοποιούνται στην Ωτοθεραπέια στα μπορεί να γίνει και ΩτοβελονισμόςΘεόδωρος Γκατζούνης - Giancarlo Bazzoni

Γενικά για την Ωτοθεραπεία και Ωτοβελονισμό:

Η Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της εξέτασης και ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού. Έχει σαν σκοπό την αναγνώριση και θεραπεία τόσο σωματικών παθήσεων όσο και ψυχικών – ψυχοσωματικών καταστάσεων.

Όταν συζητάμε για Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμό έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για μια μορφή παραδοσιακού βελονισμού.

Στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο διαφορετικές τεχνικές.

Η ωτοθεραπεία διαφέρει από τον παραδοσιακό βελονισμό, λόγω του ότι η χρησιμοποιεί θεραπευτικά μόνο το μικροσύστημα του αυτιού, ενώ στον βελονισμό γίνεται θεραπεία με τη χρήση βελόνας σε όλο το σώμα.

Η ωτοθεραπεία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας  διάφορα φυσικά μέσα όπως σπορίδια, ειδικούς μαγνήτες, ηλεκτροθεραπεία χαμηλής συχνότητας, laser κ.α. χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση βελόνας.

Ωτοθεραπεία με χρήση λεπτών βελόνων στο αυτί - Ωτοβελονισμός Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός. Ακόμα και τότε διαφέρει από τον κλασικό βελονισμό καθώς η ωτοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την νευροφυσιολογία και την νευροανατομία του ωτός, και όχι στην παραδοσιακή θεωρία των μεσημβρινών, των πέντε στοιχείων κτλ, της Κινέζικης ιατρικής.

Η ωτοθεραπεία είναι  μια καθαρά Ευρωπαϊκή και μάλιστα Μεσογειακή μέθοδος θεραπείας καθώς, οι πρώτες αναφορές για την τεχνική υπάρχουν από την αρχαία Αίγυπτο, το 1550 π.Χ. και στην Αρχαία Ελλάδα, από τον Ιπποκράτη το 500 π.Χ.

Στο αυτί, υπάρχει η αντιπροσώπευση των ανατομικών δομών του σώματος (αυχένας, μέση, γόνατα, ισχία, καρπός, ώμοι, στομάχι, ήπαρ, έντερο, νεφρά κτλ). Υπάρχουν επίσης σημεία που μπορεί να αφορούν ψυχοσωματικές λειτουργίες όπως ζάλη, ίλιγγος, άγχος, φόβος, πείνα, βουλιμία, μνήμη, επιθετικότητα, καταθλιπτική συμπεριφορά, εξαρτήσεις από νικοτίνη, αλκοόλ κ.α.

Όταν υπάρχει κάποια παθολογία του ανθρώπινου οργανισμού εμφανίζονται ζώνες ευαισθησίας στην περιοχή του αυτιού, οι οποίες μπορεί να ανιχνευτούν από τους επιστήμονες που είναι εκπαιδευμένοι στη μέθοδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), έχει δώσει έγκριση για την αντιμετώπιση 40 παθήσεων με ωτοθεραπεία και βελονισμό. Αυτές είναι παθήσεις που σχετίζονται με πόνο, ημικρανίες, οστεοαρθρίτιδα γόνατος – ισχίου, με ψυχοσωματικά σύνδρομα, κινητικές διαταραχές και εθισμοί – διαταραχές διατροφής, διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ, κ.α.

Τεχνική της ωτοθεραπείας:

Γίνεται με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Αυτά μπορεί να είναι τεχνικές ωτικής μάλαξης, ερεθισμός με χρήση laser, διέγερση με ειδικές νανοβελόβες, ηλεκτρικός ερεθισμός με μηχανήματα ηλεκτροδιέγερσης.

Το πλέον σύνηθες χρησιμοποιούμενο είναι η επικόλληση ειδικών σποριδίων ή μαγνητών ή επιθεμάτων με μικροβελόνα (μικρότερο από 0,6mm και τότε η τεχνική ονομάζεται ωτοβελονισμός) που προκαλούν τον απαραίτητο ερεθισμό στο αυτί.

Τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι συνήθως ανά 15 ημέρες, ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης για την οποία προσέρχεται ο κάθε θεραπευόμενος. Το σημαντικό είναι ότι κατά τα μεσοδιαστήματα, ο θεραπευόμενος έχει την θεραπεία μαζί του καθώς διεγείρωντας τα επιθέματα, ενεργοποιεί τα σημεία συνεχίζοντας τη δράση τους. Αυτή είναι και μια σημαντική διαφορά με τον σωματικό βελονισμό ο οποίος για να είναι δραστικός χρειάζεται να γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα, με ότι συνέπειες έχει αυτό στον καταμερισμό του κόστους και τις χρονικές δεσμεύσεις του θεραπευόμενου.

Ωτοβελονισμός με κρυστάλλους Swarovski

Η  Ωτοθεραπεία και ο Ωτοβελονισμός παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι μέθοδοι ανώδυνοι, μπορεί να γίνουν και χωρίς τη χρήση βελόνας κάτι που είναι σημαντικό για όσους θέλουν να την αποφύγουν, μπορεί να γίνει θεραπεία ενώ οι ασθενείς είναι ντυμένοι. Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν τη θεραπεία μαζί τους στο σπίτι, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας.

Αποτελέσματα της Ωτοθεραπείας: Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αγγίζει τα όρια των πλέον σύγχρονων κλασικών ιατρικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, φτάνοντας σε ποσοστά από 72 )για εθισμούς)– έως άνω του 85%(για σύνδρομα χρονίου πόνου), ανάλογα με την εκάστοτε μελέτη.

Παρενέργειες από την Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμό.

Είναι σπάνιες και ελάχιστες όπως κάποια τοπική δερματική ευαισθησία, ελαφρά ενόχληση ή ελαφρύς πόνος. Οι παρενέργειες αυτές είναι ελαφρές, παροδικές, εύκολα αντιμετωπίσιμες και καλά ανεκτές από τους ασθενείς.

Συζήτηση – Συμπεράσματα:

Η Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος με μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία. Αντιμετωπίζει παθήσεις και καταστάσεις όλου του οργανισμού και είναι: Ανώδυνη, Φυσική, Εξατομικευμένη, καλά ανεκτή από τον ασθενή και συνδυάζεται άριστα τόσο με την κλασική ιατρική, την φυσική ιατρική και αποκατάσταση, τη μεσοθεραπεία, όσο και με άλλες φυσικές μεθόδους, ώστε να βοηθήσει στην γρήγορη, και ολιστική αποκατάσταση των ασθενών.

Ωτοθεραπεία - ωτοβελονισμός στο αυτί με χρήση επιθεμάτων με νανοβελόνεςΣτο ιατρείο χρησιμοποιείται θεραπευτικά η Ωτοθεραπεία και ο Ωτοβελονισμός, δίνονται συμβουλές θεραπευτικής διατροφής (Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με εξατομικευμένα στοιχεία των ομάδων αίματος), θεραπευτικής άσκησης, εργονομίας, συμβουλές για Ελληνικά βότανα, καθώς και σωματικός βελονισμός και μεσοθεραπεία όπου είναι απαραίτητο, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ακόμα και σε χρόνιες και μη καλά ανταποκρινόμενες με συμβατικές θεραπείες παθήσεις με τα ποσοστά επιτυχίας να φτάνουν σε ποσοστό 85-92%.

Άρθρο από:

 τον Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, Θεραπευτική Άσκηση, Καθηγητής Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού, υπεύθυνος του τομέα Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας, από την Ελληνική Εταιρεία Μεσοθεραπείας.

Βιβλιογραφία:

 1. Giancarlo Bazzoni. Εισαγωγή στον Ωτοβελονισμό, ΙΤΜΕ Publications, Athens 2014
 2. Gatzounis T, Kagiouli D, Bader A.: Comparison of efficiency of Auricular Acupuncture and Traditional Chinese Medicine Acupuncture in Cervical Syndrome. Athens, MECAN 2014
 3. Nogier P. (mai 1956) Le pavillon de l’oreille. Zones et points re΄ Bulletin de la Socie΄ te΄ d’Acupuncture n_20, article repris dans la revue Auriculome΄decine n_21 (1980). Sainte-Ruffine: Maisonneuve, 1956.
 4. Oleson T. Auricolotherapy stimulation for neuro-rehabilitation. Neuro Rehabilitation 2002;17:49–62.
 5. Luigi Gori and Fabio Firenzuoli. Ear Acupuncture in European Traditional Medicine Center of Natural Medicine, S. Giuseppe Hospital, Empoli, Italy eCAM 2007;4(S1)13–16 doi:10.1093/ecam/nem106
 6. Haker E, Egekvist H, Bjerring P. Effect of sensory stimulation (acupuncture) on sympathetic and parasympathetic activities in healthy subjects. J Auton Nerv Syst 2000;79:52–9.
 7. Yeh ML, Chang YC, Huang YY, Lee TY. A randomized controlled trial of auricular acupressure in heart rate variability and quality of life for hypertension. Complement Ther Med. 2015 Apr;23(2):200-9. doi: 10.1016/j.ctim.2015.01.005. Epub 2015 Jan 20.
 8. Soliman N, Frank BL. Auricular acupuncture and auricular medicine. Phys Med Rehabil Clin N Am 1999;10:547–54.
 9. Krahl SE. Vagus nerve stimulation for epilepsy: A review of the peripheral mechanisms. Surg Neurol Int. 2012
 10. Pierre Rabischong, MD and Claudie Terral, MD, PhD. Scientific Basis of Auriculotherapy: State of the ArtMed Acupunct. 2014 Apr 1; 26(2): 84–96. doi:  10.1089/acu.2014.1038, PMCID: PMC3976599

 11. Romoli M, Allais G, Airola G, Benedetto C, Mana O, Giacobbe M, Pugliese AM, Battistella G, Fornari E. Ear acupuncture and fMRI: a pilot study for assessing the specificity of auricular points. Neurol Sci. 2014 May;35 Suppl 1:189-93. doi: 10.1007/s10072-014-1768-7.
 12. Bazzoni G.: Notes from seminars on Auricular Acupuncture. ΙΤΜΕ Seminars, Athens 2012-2016
 13. Gatzounis T, Kagiouli D, Bder A, Comparison of efficiency of Auricular Acupuncture and Traditional Chinese Medicine Acupuncture in Cervical Syndrome. Athens, MECAN 2014,
 14. Andréia Cristina de Oliveira Silva, Daniela Aparecida Biasotto-Gonzalez, Douglas Meira dos Santos, Nivea Cristina De Melo,   Cid André Fidelis de Paula Gomes,  César Ferreira Amorim,  and Fabiano Politti.  Evaluation of the Immediate Effect of Auricular Acupuncture on Pain and Electromyographic Activity of the Upper Trapezius Muscle in Patients with Nonspecific Neck Pain: A Randomized, Single-Blinded, Sham-Controlled, Crossover Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 523851. Published online 2015 Sep 16. doi:  10.1155/2015/523851