Μεσοθεραπεία – Με Βιορυθμιστικά φυσικά -φυτικά  σκευάσματα

Θεραπευτική Μεσοθεραπεία: Συνοπτική Παρουσίαση της Μεθόδου

Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από το γάλλο Michel Pistor και έκτοτε εμφανίζονται πολλές παραλλαγές στην τεχνική αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Ορισμός

Η θεραπευτική μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος χορήγησης ουσιών στο δέρμα με τέτοιο τρόπο που να δρουν τοπικά, χωρίς να διαχέονται στον υπόλοιπο οργανισμό, επικεντρώνοντας τη δράση τους στην πάσχουσα περιοχή.

Αφορά κυρίως τα δερματολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα.  (M. Pistor, 1952-1958).θεραπευτική μεσοθεραπεία σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος

“θεραπεία προσώπου”

Είναι μια θεραπευτική διαδικασία η οποία συνιστάται σε μια σειρά από μικρο- εγχύσεις στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό, μικροποσοτήτων ουσιών, είτε φαρμακευτικών (προκαΐνη, αντιβιοτικά, βιταμίνες, εμβόλιο κ.τ.λ.), είτε ομοιοπαθητικών – βιορυθμιστικών, με πολύ μικρής διαμέτρου ειδικές ουσιαστικά ανώδυνες βελόνες (4mm).

Αυτή η μέθοδος προβλέπεται για την θεραπεία της αρθρίτιδας, αυχενικών και οσφυϊκών πόνων, των ημικρανιών, των ρευματισμών, τραυματισμών, της κυτταρίτιδας, των ουλών, των ρυτίδων, των χυλοειδών κτλ. [ Garnier, Panzera, & Delamare, 1988]»

Στον ορισμό της μεσοθεραπείας ο καθηγητής Stefano Marcelli συνδέει και αυτόν της ομοιόστασης: «Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρήσει την ισορροπία του εσωτερικού μέσου», δηλαδή του ευ ζην.

Όπως οποιαδήποτε θεραπεία, έτσι και η μεσοθεραπεία έχει το σκοπό να κατευθύνει τον οργανισμό προς την ίαση, μέσω της ανάκτησης της χαμένης ισορροπίας, είτε αυτό αντιπροσωπεύεται από την απλή απειλή μιας οργανικής βλάβης ή μιας εμφανούς οργανικής βλάβης.

Σε οργανικό επίπεδο βοηθά στην ανάπλαση των ιστών μέσω της παραγωγής κολλαγόνου από τον ίδιο τον οργανισμό στα σημεία που γίνεται η έγχυση, μειώνει την φλεγμονή, χαλαρώνει τους συσπασμένους μυς και τα Trigger points και ανακουφίζει, πολλές φορές άμεσα, από τον πόνο.

Τεχνική στην θεραπευτική Μεσοθεραπεία

Σε βασικές γραμμές η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά μικροενέσεων ενδοεπιδερμικά. Οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα μείγμα ουσιών από βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, καθώς και ειδικές ομοιοπαθητικές ή φαρμακευτικές ουσίες και που ενίονται (γίνεται έγχυση) ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα.

Οι εγχύσεις ανέκαθεν γίνονταν από το χέρι του γιατρού σε κάθε σημείο και μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και ειδικά μηχανήματα (σαν πιστόλια) που λειτουργούν με ηλεκτρισμό και χρησιμοποιούν ένα σύστημα με μικροβελόνα.

Προ της εγχύσεως γίνονται ειδικά τεστ για ενδεχόμενη αλλεργία, αν και εξαιρετικά απίθανο στα ομοιοπαθητικά – ομοτοξικολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται το ιατρείο.

Η διαδικασία διαρκεί 10-20 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ερυθρότητα για 10-15 περίπου λεπτά.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Μυοσκελετικοί Πόνοι:

Οσφυαλγία,

Αυχεναλγία ,

Περιαρθριτιδα,

Πόνο στα γόνατα,

Επικονδυλιτιδα,

Ημικρανίες,

Νευραλγίες τριδύμου κ.α.

Θεραπευτική αντιμετώπιση ουλών από ατυχήματα χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Αισθητικοί λόγοι:

  • Ακμή
  • θεραπεία ρυτίδων
  • θεραπεία της κυτταρίτιδας
  • χαλάρωση δέρματος
  • Ουλές – Χηλοειδή

 

Μεσοθεραπεία με φυσικά – φυτικά σκευάσματα.

Η βιορυθμιστική ιατρική είναι μία σύγχρονη μορφή της ομοιοπαθητικής – ομοτοξικολογίας και είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενα μορφή της φυσικής ιατρικής στη Γερμανία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 50 χρόνια και ασκείται από πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Στην βιορυθμιστική ιατρική, κατασκευάζονται ομοιοπαθητικά προϊόντα συνδυασμένων δυναμοποιήσεων (αραιώσεων), σχεδιασμένα για να λειτουργούν συνεργικά με τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και να διευκολύνουν την εξάλειψη των τοξικών ουσιών από το σώμα.

Αποτελούνται από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα (πχ arnica) κ.α. σε ομοιοπαθητικές αραιώσεις με σκοπό την διατήρηση της αποτελεσματικότητας με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

Στην μεσοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα σκευάσματα, από ιατρούς για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και καταστάσεων.

Τα βιορυθμιστικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην τεχνική της θεραπευτικής μεσοθεραπείας στο ιατρείο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

  1. G Sivagnanam: Mesotherapy The french connection.J Pharmacol Pharmacother. 2010 Jan-Jun; 1(1): 4–8. doi:  10.4103/0976-500X.64529, PMCID: PMC3142757
  2. Le Coz J 2005 History of Mesotherapy. [Accessed on 2009 Nov 21]. Available from: http://www.mesotherapyworldwide.com/images/pdf/AJM_Vol_3_200511_40.pdf .
  3. Rotunda A, Kolodney MS. Mesotherapy and phosphatidylcholine injections: Historical clarification and review. Dermatol Surg. 2006;32:465–80. [PubMed]
  4. Pistor M. What is mesotherapy? Chir Dent Fr. 1976;46:59–60. [PubMed]
  5. Matarasso A, Pfeifer TM. Plastic Surgery Educational Foundation DATA Committee. Mesotherapy for body contouring. Plast Reconstr Surg. 2005;115:1420–4. [PubMed]
  6. ASPS Guiding Principles for Mesotherapy/Injection Lipolysis, 2008. [Accessed on 2009 Nov 22]. Available from: http://www.plasticsurgery.org/Documents/Medical_Profesionals/Health_Policy/ASPS-Guiding-Principles-for-Mesotherapy-Injection-Lipolysis-7-08.pdf .
  7. Toledo LS. Emerging techniques in aesthetic plastic surgery. Clin Plast Surg. 2009;36:177–180. [PubMed]