Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες Διεξαγωγής του σεμιναρίου Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτοβελονισμού, στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Πριν όμως πάμε στις ημερομηνίες, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πώς ξεκίνησε η όλη πορεία μου στον βελονισμό και στο γιατί είναι τόσο σημαντικό να το διδάσκω. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που υπηρετούσα ως αγροτικός ιατρός στα χωριά της ορεινής Ροδόπης (Κέχρος και Χλόη). Ήταν καλοκαίρι τότε, όταν ήρθε μια επιστολή στο ιατρείο, μέσω του Ιατρικού συλλόγου, που μου έδωσε την ευκαιρία ως «εκ θαύματος», να πραγματοποιήσω ένα όνειρό μου.

Αυτή η επιστολή είχε σταλεί από τον καθηγητή αναισθησιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασιλάκο και την εκπαιδευτική του ομάδα, που μας ανακοίνωναν ένα πρωτοποριακό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα, πάνω στην μέθοδο του βελονισμού.

Παρόλη την απόσταση των 350 χιλιομέτρων ως την Θεσσαλονίκη, τις διετείς σπουδές, το χρηματικό κόστος και την δύσκολη κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς ήταν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα τότε η Εγνατία οδός, αμέσως δήλωσα συμμετοχή. Κι αυτό γιατί από τότε που είχα εισαχθεί στην Ιατρική ήθελα να ασχοληθώ με τον βελονισμό, καθώς είχα διαβάσει μελέτες και άρθρα στην διεθνή βιβλιογραφία για την μεγάλη αποτελεσματικότητά του, την απουσία παρενεργειών και το μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον των συναδέλφων στο εξωτερικό για την μέθοδο.  Επίσης ήθελα να αντιμετωπίσω με τη μέθοδο του βελονισμού και δικά μου θέματα υγείας που αφορούσαν μυοσκελετικά προβλήματα (μετατραυματική αρθρίτιδα αγκώνα και αρχόμενο αυχενικό σύνδρομο λόγω κληρονομικής προδιάθεσης). Αν και ρωτούσα πολλούς συναδέλφους, όλοι αγνοούσαν το πού θα μπορούσα να σπουδάσω τον βελονισμό στην περιοχή. Και τότε το ίντερνετ ήταν σε εμβρυακή θα λέγαμε κατάσταση.

Ήταν λοιπόν για μένα ένα θείο δώρο, το ότι μέσα στο καλοκαίρι, σε ένα από τα ακριτικότερα μέρη της Ελλάδας, 30 χιλιόμετρα από τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, ήρθε από το «πουθενά» αυτή η επιστολή.

Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια και πραγματικά νιώθω δικαιωμένος με αυτή μου την απόφαση.

Ο βελονισμός καθώς και ο ωτοβελονισμός  τα οποία εφαρμόζω ανελλιπώς έως τώρα, ως θεραπευτικές μεθόδους στα πλαίσια της άσκησης της Ιατρικής μου ειδικότητας (Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση), είναι οι μέθοδοι εκείνες που με βοήθησαν να αντιμετωπίσω όχι απλά δύσκολες καταστάσεις, αλλά να βοηθήσω και να προσφέρω ανακούφιση και θεραπεία σε ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι με χρόνιες και δυσίατες καταστάσεις μου λένε κατά  την πρώτη επίσκεψη: «Γιατρέ, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα». Και τους απαντώ: «Το γνωρίζω, γι’ αυτό και είστε εδώ, καθώς αν περνούσε η κατάσταση σας με ένα παυσίπονο, ή με κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, θα αναζητούσατε τον βελονισμό; Υπομονή να έχετε και όλα θα πάνε καλά». Και έτσι γίνεται.

Τι να πρωτοθυμηθώ απ’ όλα αυτά τα χρόνια. Τον κύριο που είχε ισχιαλγία και απέφυγε τελικά την επέμβαση; Τον κύριο με το αυχενικό που δυσκολευόταν να δουλέψει στον υπολογιστή, τον έφερνε η γυναίκα του με το αυτοκίνητο στο ιατρείο καθώς αδυνατούσε να οδηγήσει και τώρα οδηγεί ξανά μηχανή; Την ηλικιωμένη κυρία που είχε προβλήματα από το γαστρεντερικό και μετά από τις συνεδρίες με ωτοβελονισμό, μπόρεσε να πάει ξανά εκκλησία; Τις κοπέλες με ημικρανίες που τώρα είναι καλά και δουλεύουν και ζουν φυσιολογικά; Για την κυρία με κρίσεις πανικού, που τώρα είναι ήρεμη και δραστήρια σε όλες τις πτυχές της ζωής της; Την συνάδελφο με δυσμηνόρροια από 14 ετών, που τώρα έχει σταματήσει να παίρνει ακόμα και ντεπόν; Και όσον αφορά τα δικά μου μυοσκελετικά θέματα, είμαι καλύτερα στα πενήντα μου χρόνια, απ’ ότι στα τριάντα,

Θα μπορούσα να γράψω βιβλία ολόκληρα για τα μικρά και τα μεγάλα «θαύματα» του βελονισμού και Ωτοβελονισμού, βασισμένα στα περιστατικά που έχω παρουσιάσει σε εργασίες σε Πανελλήνια και Παγκόσμια συνέδρια κι ίσως το κάνω κάποια μέρα, αλλά όχι σήμερα.

Σήμερα  όχι απλά εφαρμόζω τον βελονισμό, τον ωτοβελονισμό και την ωτοθεραπεία (η μέθοδος του ωτοβελονισμού με χρήση άλλων μέσω αντί βελόνας), αλλά και  τα διδάσκω επίσης σε συναδέλφους Ιατρούς και σε επαγγελματίες υγείας (την Ωτοθεραπεία), τα τελευταία χρόνια.

Πρόπλασμα αυτιού που χρησιμοποιείτε στο σεμινάριο ωτοθεραπείας - ωτοβελονισμού για το Ακαδημαικό έτος 2021-2022Λίγες ημέρες πριν, καλοκαιράκι πάλι, ολοκληρώθηκε άλλος ένας διετής κύκλος Ωτικής Νευροαντανακλαστική θεραπείας- Ωτοβελονισμού -Ωτοθεραπείας, στον οποίο είχα την τιμή να διδάξω μια εξαιρετική ομάδα συναδέλφων πάνω στην μέθοδο. Βοηθώντας τους να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα και να διδαχθούν μια μέθοδο που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αμεσότητα ακόμα και τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ασθενείς που θα αναζητήσουν τη βοήθειά τους. Είναι κάτι που πραγματικά με γεμίζει με βαθιά χαρά, γαλήνη και ηρεμία, γιατί γνωρίζω όλα αυτά τα χρόνια πως η μέθοδος της Ωτικής Νευροαντανακλαστική θεραπείας- Ωτοβελονισμού -Ωτοθεραπείας, θα είναι μαζί τους τις πιο δύσκολες στιγμές, στις πιο δύσκολες καταστάσεις και πάντα θα τους δίνει τη λύση ακόμα και στα πιο δυσίατα ζητήματα.

Είναι γλυκόπικρες οι στιγμές όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος σπουδών. Πάνω από όλα όμως κυριαρχεί η χαρά, μια και ξέρω πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε, καθώς διαδικτυακά πλέον θα υπάρχουν τακτικές συναντήσεις με τους αποφοίτους της Ωτικής Νευροαντανακλαστική θεραπείας- Ωτοβελονισμού -Ωτοθεραπείας. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενη εκπαίδευσης που προσφέρουμε από το νέο Ακαδημαϊκό έτος, θα αναλύουμε διαδικτυακά τις νέες μελέτες, διεθνείς έρευνες και τις εμπειρίες τους, ώστε να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στην μέθοδο.

Όπως λένε και οι ποιητές, όταν κάτι ολοκληρώνεται, δίνει ταυτόχρονα και την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Έτσι έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες Διεξαγωγής του σεμιναρίου Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτοβελονισμού, για το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με έναρξη της Διδασκαλίας της 1ης αυτοτελούς Ενότητας, στις 25-26/09/2021

Για την ύλη, τις προσφορές προεγγραφών και για την συμμετοχή σας στο σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας- Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας στον σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/dilosi-endiaferontos-gia-seminario-otikou-acupressure/

Εισαγωγή – Πληροφορίες για την Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία

Πρόπλασμα αυτιού που χρησιμοποιείτε στο σεμινάριο ωτοθεραπείας - ωτοβελονισμού για το Ακαδημαικό έτος 2021-2022Η μέθοδος της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας ανιχνεύει και αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης ειδικών σημείων που βρίσκονται στην περιοχή του αυτιού.

Μέσω των ειδικών σημείων στο αυτί, ενεργοποιούνται νευρικά στελέχη (στο αυτί καταλήγουν στελέχη από το τρίδυμο, αυχενικό πλέγμα και το Πνευμονογαστρικό νεύρο), τα οποία επιδρούν αντανακλαστικά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Έτσι επιτυγχάνεται παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτική, αγχολυτική δράση, βελτίωση στη διάθεση, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλες επιδράσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει σημεία και πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας πάνω από 70 παθολογικών καταστάσεων του ανθρωπίνου σώματος, μέσω του πτερυγίου του αυτιού. Συνδυάζει τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά στοιχεία από τις μεθόδους της της Ωτοθεραπείας, του ωτοβελονισμού, του Ωτικού Acupressure (Auricular Acupressure). Επίσης εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας με κατάλληλα μηχανήματα (με ειδικές ηλεκτρικές συχνότητες ρεύματα για αναλγησία, αντιμετώπιση φλεγμονών, αγχόλυση- μείωση του στρες- βελτίωση της διάθεσης. Επίσης θεραπεία μπορεί να γίνει και με μηχανήματα Laser κ.α.). Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας η μέθοδος ονομάζεται Ωτοβελονισμός.

Η θεραπεία μέσω του ωτικού πτερυγίου, είναι μια καθαρά Ευρωπαϊκή και μάλιστα Μεσογειακή μέθοδος θεραπείας. Οι πρώτες αναφορές της μεθόδου προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, το 1550 π.Χ. και στην Αρχαία Ελλάδα, από τον Ιπποκράτη το 500 π.Χ.

Η Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία, είναι μια μέθοδος που πορεύεται προς το μέλλον, στηριζόμενη στέρεα στις γνώσεις και την εμπειρία χιλιετιών.

Αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία καταστάσεις και σωματικά σύνδρομα οξέως και χρόνιου πόνου, μυοσκελετικά και νευρολογικά σύνδρομα. Είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ημικρανιών, αϋπνίας, δυσμηνόρροιας, αυχενικού συνδρόμου, νευραλγίας τριδύμου, με φυσικά μέσα και χωρίς παρενέργειες. Συντελεί επίσης στην αντιμετώπιση σε αγχώδεις – καταθλιπτικές συνδρομές και φοβίες. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και σε καταστάσεις όπως σπλαχνικοί πόνοι, βουλιμία – παχυσαρκία, εξαρτήσεις από αλκοόλ και για το κάπνισμα, μέσω του ερεθισμού συγκεκριμένων σημείων του αυτιού.

Η μέθοδος της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας, που διδάσκεται στα σεμινάρια αποτελεί μια πρωτοποριακή σύνθεση των μεθόδων και των πρωτοκόλλων θεραπείας του ωτικού πτερυγίου.

Μέσω της πολύχρονης επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας του εισηγητή, τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε διδακτικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται τα πλέον αποτελεσματικά και τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ωτοβελονιστικά σημεία, τόσο από τις Δυτικές θεραπευτικές σχολές (Γαλλική, Ιταλική, Γερμανική σχολή), την Αμερικανική όσο και από τις Ανατολικές.

Χρησιμοποιούνται τα σημεία του ωτικού πτερυγίου και οι θεραπευτικές τεχνικές εκείνες που μέσω επιστημονικών και κλινικών ερευνών έχουν αποδειχθεί ότι είναι εύχρηστα, τεκμηριωμένα και τα πλέον αποτελεσματικά.

Τα βασικά πλεονεκτήματα από την συμμετοχή στο σεμινάριο είναι:

Τα γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα της μεθόδου στην ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα των ασθενών σας,Μηχάνημα ηλεκτροθεραπείας που χρησιμοποιείτε στο σεμινάριο ωτοθεραπείας - ωτοβελονισμού για το Ακαδημαικό έτος 2021-2022

Η ασφάλεια και η έλλειψη παρενεργειών και

Η εξασφάλιση μέσω των πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας και πρακτικής στα σεμινάρια, της πλήρους κατανόησης της ύλης. Το μότο μας είναι «η εφαρμογή της μεθόδου από τους διδασκόμενους, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, από την πρώτη κιόλα ημέρα!»

 

 

 

 

Ημερομηνίες Διεξαγωγής σεμιναρίου Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτικό Acupressure – Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού, στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022:

 

1η Αυτοτελή Ενότητα, για το σεμινάριο  Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – ωτοβελονισμού στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: Παθήσεις αυχένα – Άνω άκρου – Λαιμού:

25-26/09/2021

 2η  Αυτοτελή Ενότητα για το σεμινάριο Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – ωτοβελονισμού στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: Οσφυϊκή περιοχή- Μέση – Κάτω άκρο – Αντιμετώπιση Οξέως – Χρόνιου και Νευροπαθητικού Πόνου:

20-21/11/2021

 3η Αυτοτελή Ενότητα για το σεμινάριο Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – ωτοβελονισμού στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: Παθήσεις Κεφαλής – προσώπου, ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου:

29-30/01/2022

 4η Αυτοτελή Ενότητα  για το σεμινάριο Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – ωτοβελονισμού στο Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022: Αυτοάνοσα Νοσήματα–Νευρολογικές παθήσεις:      

19-20/03/2022

 Για τις Αυτοτελείς Ενότητες (5η-7η και την διημερίδα δωρεάν πρακτικής), του 2ου Ακαδημαϊκού έτους οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σε προσεχή ανακοίνωση.

 

Νέα Υπηρεσία: Θα υπάρχει η δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης!

Δομή σεμιναρίου:

Εικόνα που δείχνει σημείο βελονισμού στην κορυφή του κεφαλιού, πόπως διδάσκεται στο Σεμινάριο Acupressure Θεραπευτικής Μάλαξης GuaShaΤο Σεμινάριο θα διδάσκεται με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης αφομοίωσης της ύλης, με την άμεση επίβλεψη και καθοδήγηση του διδάσκοντος καθηγητή. Εξασφαλίζοντας έτσι την επίλυση όλων των αποριών σας.

Με την συμμετοχή σας θα αποκτήσετε μια αποτελεσματική, ασφαλή και ολιστική μέθοδο για την αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και ψυχικών – συναισθηματικών καταστάσεων. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα θα τα διαπιστώσετε πρώτη κιόλα ημέρα!

 • Το σεμινάριο χωρίζεται σε αυτοτελείς ενότητες διάρκειας 16 διδακτικών ωρών η κάθε μια.
 • Θα διεξάγεται  μια ενότητα ανά δύο μήνες, για δύο ακαδημαϊκά έτη. Θα γίνονται 4 ενότητες κάθε έτος, ώστε να καλύψουμε την αντιμετώπιση παθήσεων και καταστάσεων που αφορούν όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Νέα Υπηρεσία: Υπάρχει η δυνατότητα Διαδικτυακής Παρακολούθησης

Κόστος Σεμιναρίου:

Η τιμή συμμετοχής, για την κάθε αυτοτελή ενότητα, στο σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής θεραπείας, είναι 249 ευρώ με προεγγραφή και ισχύει μέχρι τις 21/09/2021.

Μετά από αυτή την ημερομηνία η τιμή θα είναι στα 299 ευρώ.

Για τις προσφορές προεγγραφών και την διαδικασία συμμετοχής σας στο σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας- Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας στον σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/dilosi-endiaferontos-gia-seminario-otikou-acupressure/

 

Ύλη για τη 1η  Αυτοτελή Ενότητα: Παθήσεις αυχένα – Άνω άκρου – Λαιμού: 25-26/09/2021

Ανατομία – Ηλεκτρική ανίχνευση των σημείων της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – ωτοβελονισμού που θα αναλυθούν στο σεμινάριο που θα διεξαχθεί κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Βασικές αρχές ηλεκτροθεραπείας.

 1. Αυχενικό Σύνδρομο
 2. Παθήσεις του ώμου Τενοντίτιδες, δυσκαμψία του ώμου – Περιαρθρίτιδα
 3. Παθήσεις – Αγκώνα Επικονδυλίτιδες – Tennis Elbow
 4. Παθήσεις Καρπού – άκρας χειρός- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι και παθήσεις δακτύλων
 5. Παθήσεις αντίχειρα – τενοντίτιδα De Quervain
 6. Παθήσεις περιοχής λαιμού- αντιμετώπιση επίμονου βήχα
 7. Πόνος στην περιοχή του λαιμού – Αμυγδαλίτιδα – Ιώσεις (Αντιμετώπιση πόνου – φλεγμονής, τόνωση Ανοσοποιητικού)

ο Ιατρός Θεόδωρος Γκατζούνης δίπλα σε μια εικονα αυτιού με την περιοχή του αυχένα, που διδάσκεται στο σεμινάριο ωτοθεραπείας - ωτοβελονισμού για το Ακαδημαικό έτος 2021-2022

Συμπερασματικά για το σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτοβελονισμού για το Ακαδημαικό έτος 2021-2022:

Στο σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Πρακτική ανάλυση της θεωρίας. Δίνεται έμφαση στην επίδειξη της εφαρμογής των βασικών αρχών της μεθόδου με τις πλέον σύγχρονες οπτικοακουστικές τεχνικές. Στόχος μας είναι να μπορεί ο κάθε διδασκόμενος να εφαρμόσει την διδακτέα ύλη από την πρώτη κιόλα ημέρα!

Στόχος μας είναι να μπορεί ο κάθε διδασκόμενος να εφαρμόσει την διδακτέα ύλη, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, από την πρώτη κιόλα ημέρα!

Περισσότερα για το σεμινάριο, της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/seminario-otikis-neuroantanaklastikis-therapeias/

 

Για την ύλη, τις προσφορές προεγγραφών και για την συμμετοχή σας στο σεμινάριο της Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας- Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μπορείτε να ενημερωθείτε πατώντας στον σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/dilosi-endiaferontos-gia-seminario-otikou-acupressure/

 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής Ιδιαίτερων μαθημάτων καθώς και Διαδικτυακής Παρακολούθησης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για την άμεση επικοινωνία μαζί μας, μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα 211-1832-736, καθώς και στο μαιλ μας: tgseminars@gmail.com. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε και από την νέα μας υπηρεσία Διαδικτυακής παρακολούθησης.

Διοργάνωση από tgseminars

 

logo tgseminars

 

Βιβλιογραφία:

 1. You E, Kim D, Harris R, D’Alonzo K. Effects of Auricular Acupressure on Pain Management: A Systematic Review. Pain Manag Nurs. 2019 Feb;20(1):17-24.
 2. Li-Hua Yang, et.al., Efficacy of Auricular Acupressure for Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials Evid Based Complement Alternat Med. 2017;
 3. Yeh C. H., Chien L. C., Chiang Y. C., Huang L. C. Auricular point acupressure for chronic low back pain: a feasibility study for 1-week treatment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012;2012:9. doi: 10.1155/2012/383257.383257 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
 4. Yeh C. H., Suen L. K.-P., Shen J., et al. Changes in sleep with auricular point acupressure for chronic low back pain. Behavioral Sleep Medicine. 2016;14(3):279–294. doi: 10.1080/15402002.2014.981820. [PubMed] [CrossRef]
 5. Xia Z. X., Yuan L. M., Zhang Y., et al. Effect of auricular point sticking on pain due to lumbar strain. Journal of Acupuncture and Tuina Science. 2011;9(6):384–387. doi: 10.1007/s11726-011-0557-6. [CrossRef]
 6. Yeh C. H., Chien L. C., Balaban D., et al. A randomized clinical trial of auricular point acupressure for chronic low back pain: a feasibility study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013;2013:9. doi: 10.1155/2013/196978.196978 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
 7. Yeh C. H., Kwai-Ping Suen L., Chien L.-C., et al. Day-to-day changes of auricular point acupressure to manage chronic low back pain: a 29-day randomized controlled study. Pain Medicine (United States) 2015;16(10):1857–1869. doi: 10.1111/pme.12789. [PubMed] [CrossRef]
 8. Yeh C. H., Morone N. E., Chien L. C. Auricular point acupressure to manage chronic low back pain in older adults: a randomized controlled pilot study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2014;2014:11. doi: 10.1155/2014/375173.375173 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
 9. Wang Y. Q. Clinical observation on the effect of swivel walking lunge training combined with auricular taping therapy for patients with lumbar muscle strain. Chinese Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. 2015;37(4):300–301.
 10. Santoro A., Nori S. L., Lorusso L., Secondulfo C., Monda M., Viggiano A. Auricular acupressure can modulate pain threshold. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine. 2015;2015:7. doi: 10.1155/2015/457390.457390 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef]
 11. Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/ με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.

 12. World Health Organization. Lyons, France: World Health Organization; 1990. WHO report of the working group on auricular nomenclature.
 13. Wang MC, Hsu MC, Chien LW, Kao CH, Liu CF. Effects of auricular acupressure on menstrual symptoms and nitric oxide for women with primary dysmenorrhea. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2009;15(3):235–242. [PubMed]
 14. Hwang LC, Lai TY, Wu HH, Lin JD, Chen LL. Exploring the effect of auricular acupressure in caring dysmenorrhea. The Journal of Health Sciences. 2005;7(3):236–245.