Οι Δασικές πυρκαγιές, εκτός από τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και την πανίδα, προκαλούν επιπρόσθετους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ακόμα και αν απέχουν χιλιόμετρα μακριά από μια κατοικημένη περιοχή και απαιτούνται να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία μας. Η πρώτη φορά που θυμάμαι να έχω νιώσει τον καπνό και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλέσουν οι Δασικές πυρκαγιές, είναι όταν ήμουν παιδί στη γενέτειρα μου τη Χίο το 1983. Τότε που κάηκε ένα πανέμορφο δάσος στα βόρεια του νησιού απ’ που συνηθίζαμε να περνάμε με το αυτοκίνητο σε Κυριακάτικες βόλτες. Ένα δάσος χιλιομέτρων, που καίγονταν για ημέρες. Και μετά πάλι το 1988, που ξανακάηκε. Χωρίς να έχουμε καν ακούσει εκείνη την εποχή για τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να ληφθούν για την ανθρώπινη υγεία. Τότε μάλιστα είχα και την εμπειρία της πολιτικής επιστράτευσης. Με είχαν επιστρατεύσει κάποιοι αστυνομικοί με μια πολύ ευρηματική δικαιολογία:


Είχα πάει για μια δουλειά στην πόλη με το μηχανάκι που είχα τότε. Καλοκαίρι, έφηβος και το κράνος στο χέρι. Οι αστυνομικοί την είχαν «στήσει» στην πλατεία της Χίου.

Με σταμάτησαν και ρώτησαν: «Γιατί δεν φοράς κράνος;».

Απλά τους κοίταξα σαστισμένος γιατί ήταν η πρώτη φορά που με σταματούσε η αστυνομία, αλλά και για το περίεργο της ερώτησης καθώς τότε λίγα ξέραμε για την μεγάλη προστασία που μας προσφέρει το κράνος και την αναγκαιότητα του, την οποία εδώ και χρόνια τονίζω όταν συζητώ για θέματα μοτοσικλέτας. Βέβαια αυτό που είχα τότε ήταν μόνο για να γλιτώνουμε τις κλήσεις, καθώς είχε σπάσει απλά πέφτοντας από ένα τραπέζι, οπότε ποια προστασία να δώσει; Μόνο για το πρόστιμο έκανε, που εκείνη την εποχή είχε θεσμοθετηθεί και το είχαμε το καλοκαίρι συνήθως στο χέρι.

Καθώς λοιπόν ήμουν χωρίς να απαντήσω σε εκείνη την ερώτηση, μου λένε:

«Για να μη σε γράψουμε, θα σου κάνουμε πολιτική επιστράτευση».

«Δηλαδή;» τους ρώτησα.

«Να πάρε αυτό το χαρτί, πήγαινε να ειδοποιήσεις του δικούς σου και σε μια ώρα να είσαι ξανά εδώ για να σας πάμε μαζί με άλλους με λεωφορεία στη φωτιά για να βοηθήσετε».

Σε λίγη ώρα λοιπόν βρέθηκα σε ένα λεωφορείο με άλλους σαράντα εφήβους που στρατολογήθηκαν με το κριτήριο του κράνους και μας πήγαιναν να σβήσουμε τις φλόγες.

Τότε, πιο πολύ περίεργοι ήμασταν, καθώς μεγαλωμένοι στην πόλη, είμασταν χωρίς να γνωρίζουμε τον κίνδυνο. Και πηγαίναμε χωρίς ούτε καν να έχουμε νερό να πιούμε!

Αυτό που θυμάμαι έντονα από εκείνο το ταξίδι είναι ότι ήταν ένα παλικάρι που έλεγε συνέχεια ανέκδοτα.

Ένας άλλος, λίγο μεγαλύτερος, προσπαθούσε να μας προειδοποιήσει να προσέχουμε γιατί ήταν από χωριό και ήξερε από φωτιές.

Και έτσι εμείς οι ηρωικοί και με άγνοια κινδύνου επίστρατοι, μετά από καμία ώρα (ήταν και οι δρόμοι στενοί και το λεωφορείο παλιό), κοντεύαμε να φτάσουμε στη φωτιά.

Ήδη η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και ο καπνός έτσουζε τα μάτια. Και εμείς γεμάτοι χαρά που θα σταματάγαμε τις φλόγες. Τέτοια άγνοια είχαμε!

Δύο πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση σε Δασικές πυρκαγιές, συντελόντας στην προστασία και την υγεία των ευάλωτων συνανθρώπων μαςΠιθανότατα να μην ήμουν εδώ για να σας τα διηγούμαι όλα αυτά, αν ήταν χωρίς να μας σταματήσει ένας έμπειρος πυροσβέστης, επικεφαλής επί του πεδίου.

Αφού διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς για την ευφυέστατη ιδέα να μας πάνε εκεί, που προφανώς ήταν εντολή από τους τοπικούς παράγοντες, τους ανάγκασε να μας πάνε σε ασφαλές σημείο και όταν ξημέρωσε, μας έδιωξαν.

Αυτή ήταν λοιπόν η κατάσταση της Ελληνικής δασοπροστασίας και του κράτους πριν από 30 χρόνια. Τουλάχιστον τα μέσα ήταν σύγχρονα για την τότε εποχή και υπήρχαν έμπειροι δασοπυροσβέστες στο πεδίο.

Σήμερα, με τα γερασμένα πλέον αεροπλάνα, με λιγότερους πυροσβέστες, λόγω των Διαταγών των Δανειστών και με διαλυμένη την δασοπροστασία, με τους νόμους του 1998, ζούμε χειρότερες καταστάσεις. Επικαλούνται σήμερα την κλιματική αλλαγή, λες και είναι καινούργιο φαινόμενο οι φωτιές. Έτσι με  έναν λαό ταλαιπωρημένο από δέκα χρόνια μνημόνια και δύο χρόνια περιορισμών και κορονοϊού, καίγεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα.

Όμως και φωτιές μεγάλες είχαμε σε αυτό τον τόπο τα τελευταία 45 χρόνια που θυμάμαι και καύσωνες από τους οποίους είχαν πεθάνει το 1987 πάνω από 1500 άτομα μια και ήταν σπάνια τότε τα κλιματιστικά στην Ελλάδα.

Αυτό που είναι πρωτοφανές σε σχέση με τότε, είναι οι συνθήκες και η έκταση των φαινομένων.

Στις παλιές φωτιές του ‘82 και του ‘87 αλλά και του 2007, είχε 7 κι 8 μποφόρ. Όχι να καίγεται ο τόπος σήμερα με 2-4 μποφόρ, σχεδόν με άπνοια και μάλιστα να καιγόμαστε για μέρες!

 

Επιπτώσεις στην υγεία από τις Δασικές πυρκαγιές. Ποια μέτρα χρειάζονται για την προστασία μας.

 

Εικόνα που δείχνει το αναπνευστικό σύστημα το οποίο επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα μικροσωματίδια που υπάρχουν σε Δασικές Πυρκαγιές και χρειάζονται ειδικά μέτρα για την προστασία και την υγεία του.Από ιατρικής απόψεως όμως, αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες, πραγματικά αποπνικτικές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Για όλους μας είναι επικίνδυνη αυτή η κατάσταση. Οι Δασικές πυρκαγιές, προκαλούν μεγάλους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και απαιτούνται να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία από τις επιπτώσεις τους.

Στο κέντρο της Αθήνας που μένω, ο αέρας μυρίζει καμένο εδώ και μέρες και φοράω μάσκα για να βγω έξω, χωρίς να την χρησιμοποιώ τόσο για τον κόβιντ, αλλά για να καταφέρω να αναπνέω χωρίς να βήχω από τον καπνό και την τέφρα.

Αυτό είναι και η αφορμή αυτού του άρθρου καθώς χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα που είναι σημαντικό να πάρει ο καθένας από εμάς και η προσοχή που χρειάζεται να δώσουμε σε αυτό που συμβαίνει. Πάντα έχοντας βέβαια στο μυαλό μας τους συνανθρώπους μας, που παλεύουν να σώσουν το βιός και τις ζωές τους και όσους είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Και φυσικά σε όλους εκείνους που χάθηκαν προσπαθώντας. Για να μη θρηνήσουμε όμως και άλλα θύματα και τώρα και αργότερα, είναι απαραίτητο να πάρουμε μέτρα προστασίας και να μην υποτιμήσουμε την επικινδυνότητα του τοξικού νέφους που είναι από πάνω μας.

Καθώς έχω προσωπικά ζήσει τις επιπτώσεις από πυρκαγιές αλλά και ως Φυσίατρος που ήμουν στην ομάδα όπου είχαμε αναλάβει την αποκατάσταση ατόμων με εγκαύματα όταν υπηρετούσα στο Γ.Ν.Ν.Α. Γεννηματά, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα και στην ενημέρωση πάνω στην πρόληψη επικίνδυνων δυνητικά καταστάσεων.

Στη συνέχεια θα αναφερθούν κάποια επιστημονικά στοιχεία για να καταλάβουμε την τοξικότητα αυτού του νέφους που προκαλείτε από τις πυρκαγιές, επίσης το τι κινδύνους ενέχει για την ανθρώπινη υγεία και τέλος τα βασικά στοιχεία προστασίας που αναφέρει η πολιτική προστασία και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

 

Δασικές Πυρκαγιές – Μέτρα για την προστασία της υγείας: Εισαγωγή:

Η έκθεση σε καπνό από Δασικές Πυρκαγιές επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υγεία τους. Υπολογίζεται ότι 212 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές που επλήγησαν από νέφη καπνού το 2011. Όταν εκδηλώνονται οι δασικές πυρκαγιές, ακόμη και εάν κάποιος βρίσκετε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν στην περιοχή που ζει και να επιβαρύνουν την υγεία του και να απαιτούνται ειδικά μέτρα για την προστασία του.

Επιδημιολογικά στοιχεία μέχρι σήμερα καταδεικνύουν ότι η έκθεση στον καπνό από τις πυρκαγιές έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και αυξάνει τις ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία. Περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια, με διάμετρο κάτω από 2,5 μm (εκατομμυριοστά του μέτρου), τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι τοξικά, εισέρχονται στους πνεύμονες και σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σωματίδια της οικιακής σκόνης, ένα μέρος τους μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα όργανα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα:

με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα,

άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις,

χρονίως πάσχοντες,

ηλικιωμένοι,

παιδιά,

έγκυοι και

καπνιστές.

Η έκθεση στον καπνό από δασικές πυρκαγιές ενδέχεται να προκαλέσει:

ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό,

βήχα,

βρογχίτιδα,

να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, όπως δύσπνοια.

Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε:

διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις

σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη τον θάνατο.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Δασικές Πυρκαγιές- Μέτρα προστασίας της υγείας: Επιστημονικές έρευνες.

Σε μια «προφητική» μελέτη του 2012, από Έλληνες ερευνητές (Α. Αναλυτής και συνεργάτες ), για τον αστικό ιστό της Αθήνας αναφέρονται τα εξής:

Είναι γνωστό ότι οι Δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και χρειάζονται ειδικά μέτρα για την προστασία από τα μικροσωματίδα που εισπνέουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών καθώς αυτά προστίθενται στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.  Λίγες μελέτες έχουν αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στην υγεία, χρησιμοποιώντας κυρίως αποτελέσματα νοσηρότητας. Οι συγγραφείς διερεύνησαν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στη μη τυχαία θνησιμότητα στον πληθυσμό της Αθήνας, Ελλάδα, κατά την περίοδο 1998-2004.

Οι πυρκαγιές μεσαίου μεγέθους σχετίζονται με αύξηση 4,9% στον ημερήσιο συνολικό αριθμό θανάτων, 6,0% στον αριθμό των θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια και 16,2 % στον αριθμό των θανάτων από αναπνευστικά.

Τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα είναι μεγαλύτερα σε άτομα ηλικίας <75 ετών, ενώ τα αναπνευστικά αποτελέσματα είναι μεγαλύτερα σε ηλικιωμένους.

Τα αντίστοιχα αποτελέσματα μιας μεγάλης πυρκαγιάς είναι: 49,7% στον ημερήσιο συνολικό αριθμό θανάτων, 60,6% στον αριθμό των θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια και 92,0% στον αριθμό των θανάτων από αναπνευστικά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν πλήρως μόνο από την αύξηση των συγκεντρώσεων σωματιδίων περιβάλλοντος αναφέρουν οι ερευνητές.

Το άγχος, σε συνδυασμό με την εισπνοή του καπνού και την ευαισθησία ενός ατόμου, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Μάλιστα έχουμε ήδη έναν θάνατο από έμμεσα αίτια, του κ. Μίχαλου, από καρδιακά αίτια, καθώς προσπαθούσε να σώσει το εργοστάσιο του που το έζωναν οι φλόγες.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν άμεση επίδραση στη θνησιμότητα, κάτι που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ειδικά αν η φωτιά εκδηλωθεί κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οπότε καταλαβαίνουμε ότι ειδικά μετά από τις τεράστιες φωτιές που βιώνουμε, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε μια μεγάλη επιβάρυνση της υγείας του πληθυσμού, μετά μάλιστα από 18 μήνες επιπτώσεων από τον κορονοιό. Και ταυτόχρονα έχουμε  τους κυβερνώντες μας,  που απομάκρυναν από την υπηρεσία τους έμπειρους άνδρες της ΕΜΑΚ. Την απουσία τους τη νιώσαμε όλοι. Ειδικά οι συνάνθρωποι μας που τους είχαν άμεση ανάγκη. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με τους Υγειονομικούς με όχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Εκείνους που με αυταπάρνηση και Πραγματική Κοινωνική Αλληλεγγύη διακινδύνευσαν τις ζωές τους για τον συνάνθρωπο, από την πρώτη στιγμή. 

Ζητήματα στα οποία αναφέρονται από καιρό συνάδελφοι Ιατροί και καθηγητές όπως ο κ. Ιωαννίδης, ο κ. Κούβελας, ο κ. Βόβολης, η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και πολλοί άλλοι.

Δυστυχώς ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες και διχαστικές, στα τελευταία 45 χρόνια που θυμάμαι.

Ας δούμε όμως τα μέτρα προστασίας που χρειάζεται να πάρουμε για να προφυλαχθούμε από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Δασικές Πυρκαγιές- Προστασία της υγείας- Άμεσα Μέτρα προστασίας

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Αιωρούμενα σωματίδια

Δέντρα που καίγονται σε Δασικές πυρκαγιές. Χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα για προστασία που αφορούν την υγείαΠεριορισμός Μετακινήσεων. Χρειάζεται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Όταν εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές χρειάζεται να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ  όπως εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία και η υγεία των κατοίκων.

Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Οι συνιστώμενες μάσκες που παρέχουν επαρκή προστασία για αυτού του μεγέθους τα σωματίδια είναι οι Ν95, οι FFP2 και κυρίως οι FFP3 με φίλτρο. Σημειώνεται ο ιός covid 19 και γενικότερα οι ιοί έχουν διάμετρο από 0,025 μm μέχρι 0,25 μm, έτσι είναι μικρότεροι σε σχέση με τα 2,5 μm για τα οποία μας προστατεύουν οι μάσκες υψηλής προστασίας.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) χρειάζεται να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Δασικές Πυρκαγιές και κίνδυνοι για την υγεία- Μέτρα προστασίας μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά

Πυροσβεστικό αεροπλάνο που επιχειρεί για να σβήσει Δασικές πυρκαγιές και να παρέχει προστασία υγείαΟ καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από το εάν είστε υγιής οργανισμός, να επιτηρείτε την κατάσταση της υγείας σας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται. Σε αυτήν την περίπτωση καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Λάβετε ιδιαιτέρα μέτρα για την προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από τις πυρκαγιές.

 

Δασικές Πυρκαγιές και κίνδυνοι για την υγεία- Μέτρα προστασίας: Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία με ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις και τεχνικές, είναι σημαντικό τμήμα τόσο της οξείας, όσο και της απώτερης αποκατάστασης σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, μετά από δασικές πυρκαγιές καθώς συντελεί στην προστασία και την υγεία του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης η υγιεινή διατροφή, η λήψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών, παίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία του οργανισμού.

Ο βελονισμός και ο ωτοβελονισμός είναι μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση της αλλεργικής ρινίτιδας, του χρόνιου βήχα, του χρόνιου ερεθισμού το αναπνευστικού συστήματος, καθώς και να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις μεθόδους που αναφέρονται πατώντας Εδώ!

 

Δασικές πυρκαγιές- Μέτρα για την προστασία της υγείας – Συμπεράσματα

Οι Δασικές πυρκαγιές, προκαλούν μεγάλους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και απαιτούνται να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία από τις επιπτώσεις τους από όλους μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων, σε όσους έχασαν το βιός τους και προσπαθούν να συνέλθουν ώστε να βρουν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Εδώ ας επισημάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει αυτές τις στιγμές η λογική σε όλα τα επίπεδα του λαού μας, η Αλήθεια αλλά και η Δικαιοσύνη. Κάτι τόσο σημαντικό όσο και να σβήσουν οι  φωτιές, να επουλωθούν οι πληγές στους ανθρώπους, στη φύση και στην ψυχολογία μας, για να αποφύγουμε τους διχασμούς που μόνο σε σκοτεινά μονοπάτια μπορούν να μας οδηγήσουν.

Προσοχή λοιπόν στη ζωή, στην υγεία και στη Δημοκρατία μας!

Βιβλιογραφία

  1. Abatzoglou JT, Williams AP. Impact of anthropogenic climate change on wildfire across western US forests. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016;113:11770–11775. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  2. Adetona O, Hall DB, Naeher LP. Lung function changes in wildland firefighters working at prescribed burns. Inhalation Toxicology. 2011;23:835–841. [PubMed] [Google Scholar]
  3. Alman BL, Pfister G, Hao H, Stowell J, Hu X, Liu Y, Strickland MJ. The association of wildfire smoke with respiratory and cardiovascular emergency department visits in Colorado in 2012 a case crossover study. Environmental Health. 2016;15 [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  4. Avdalovic MV, Tyler NK, Putney L, Nishio SJ, Quesenberry S, Singh PJ, Miller La, Schelegle ES, Plopper CG, Vu T, Hyde DM.  Anatomical Record. Vol. 295. Hoboken, NJ: 2012. Ozone exposure during the early postnatal period alters the timing and pattern of alveolar growth and development in nonhuman primates; pp. 1707–1716. 2007. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  5. Barregard L, Sällsten G, Gustafson P, Andersson L, Johansson L, Basu S, Stigendal L. Experimental exposure to wood-smoke particles in healthy humans: effects on markers of inflammation, coagulation, and lipid peroxidation. Inhalation Toxicology. 2006;18:845–853. [PubMed] [Google Scholar]
  6. ΙΣΑ: Οδηγός προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω πυρκαγιάς:  https://www.naftemporiki.gr/story/1758700/isa-odigos-prostasias-apo-tin-atmosfairiki-rupansi-logo-purkagias
  7. Analitis A, Georgiadis I, Katsouyanni K. Forest fires are associated with elevated mortality in a dense urban setting. Occupational and Environmental Medicine. 2012;69:158–162. [PubMed] [Google Scholar]

  8. Betchley C, Koenig JQ, van Belle G, Checkoway H, Reinhardt T. Pulmonary function and respiratory symptoms in forest firefighters. American Journal of Industrial Medicine. 1997;31:503–509. [PubMed] [Google Scholar]
  9. Black C, Gerriets JE, Fontaine JH, Harper RW, Kenyon NJ, Tablin F, Schelegle ES, Miller LA. Early Life Wildfire Smoke Exposure Is Associated with Immune Dysregulation and Lung Function Decrements in Adolescence. Am J Respir Cell Mol Biol. 2017;56:657–666. [PMC free article][PubMed] [Google Scholar]
  10. Bølling AK, Totlandsdal AI, Sallsten G, Braun A, Westerholm R, Bergvall C, Boman J, Dahlman HJ, Sehlstedt M, Cassee F, Sandstrom T, Schwarze PE, Herseth JI. Wood smoke particles from different combustion phases induce similar pro-inflammatory effects in a co-culture of monocyte and pneumocyte cell lines. Particle and Fibre Toxicology. 2012:9. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  11. California, S.o. Almanac Emission Projection Data 2012 [Google Scholar]
  12. Chen L, Verrall K, Tong S. Air particulate pollution due to bushfires and respiratory hospital admissions in Brisbane, Australia. International Journal of Environmental Health Research. 2006;16:181–191. [PubMed] [Google Scholar]
  13. Οι εικόνες είναι από το ww.pixabay.com και από την προσωπική συλλογή του Θεόδωρου Γκατζούνη.

  14. Chew F, Ooi B, Hui J, Saharom R, Goh D, Lee B. Singapore’s haze and acute asthma in children. The Lancet. 1995;346:1427. [PubMed] [Google Scholar]
  15. Delfino RJ, Brummel S, Wu J, Stern H, Ostro B, Lipsett M, Winer A, Street DH, Zhang L, Tjoa T, Gillen DL. The relationship of respiratory and cardiovascular hospital admissions to the southern California wildfires of 2003. Occupational and Environmental Medicine. 2009;66:189–197.[PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  16. Dennekamp M, Straney LD, Erbas B, Abramson MJ, Keywood M, Smith K, Sim MR, Glass DC, Del Monaco A, Haikerwal A, Tonkin AM. Forest Fire Smoke Exposures and Out-of-Hospital Cardiac Arrests in Melbourne, Australia: A Case-Crossover Study. Environ Health Perspect. 2015;123:959–964. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  17. Dohrenwend PB, Le MV, Bush JA, Thomas CF. The impact on emergency department visits for respiratory illness during the Southern California wildfires. The Western Journal of Emergency Medicine. 2013;14:79–84. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  18. Dreessen J, Sullivan J, Delgado R. Observations and impacts of transported Canadian wildfire smoke on ozone and aerosol air quality in the Maryland region on June 9–12, 2015. Journal of the Air & Waste Management Association. 2016;66:842–862. [PubMed] [Google Scholar]
  19. Elliott CT, Henderson SB, Wan V. Time series analysis of fine particulate matter and asthma reliever dispensations in populations affected by forest fires. Environmental Health: A Global Access Science Source. 2013;12:11. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  20. Emmanuel SC. Impact to lung health of haze from forest fires: the Singapore experience. Respirology (Carlton, Vic) 2000;5:175–182. [PubMed] [Google Scholar]
  21. EPA U.S. Integrated Science Assessment for Particulate Matter (Final Report) US Environmental Protection Agency Washington, DC; Washington, DC: 2009. U. S. Environmental Protection Agency Washington. [Google Scholar]