Newsletter – Αντιμετώπιση Χρόνιας Οσφυαλγίας με την μέθοδο του Acupressure.

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας καλωσορίζουμε στο Newsletter μας! Κατ’ αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που μας τιμήσατε και εμπιστευτήκατε, παρακολουθώντας τα σεμινάρια και συμμετέχοντας τις ημερίδες μας.

Επίσης και όσες/ους δηλώσατε την επιθυμία για να σας ενημερώνουμε με τα νέα μας και με ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα θέματα πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν την Ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων.

 

Ξεκινώντας θεωρούμε σημαντικό να αναλύσουμε τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης του 2017, που αναφέρεται στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Therapy Science.

Η έρευνα αυτή σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη αυτοτελή ενότητα του σεμιναρίου Acupressure, Θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναλύσαμε την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.

Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα μεθόδου του Acupressure για τη θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας.

Ήταν μελέτη περίπτωσης (Case study) και αφορούσε την αντιμετώπιση ενός ατόμου 54 ετών με χρόνια οσφυαλγία. Ο ασθενής είχε 20ετές ιστορικό οσφυαλγίας, εργαζόταν σε δουλειά που απαιτούσε να σηκώνει βάρη. Είχε ιστορικό χειρουργικής επέμβασης για βουβωνοκήλη και αρθρίτιδας.

Κατά την αρχική αξιολόγηση, παραπονέθηκε για πόνο στην οσφυϊκή περιοχή που ακτινοβολούσε στο δεξιό ισχίο. Ανέφερε ότι είχε αυξημένο πόνο ενώ καθόταν και στην πρόσθια κάμψη για να σηκώσει αντικείμενα. Η κατάκλιση μείωνε τον πόνο του. Πήρε αντιφλεγμονώδη για τη διαχείριση του πόνου. Η κλινική εξέταση έδειξε μειωμένη οσφυϊκή έκταση και μειωμένη κοιλιακή μυϊκή δύναμη (3 + / 5).

Στην αρχική φάση της μελέτης το άτομο ελάμβανε παραδοσιακές παρεμβάσεις συντηρητικής θεραπείας, με κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, αυτό ονομάστηκε φάση Α.

Στην συνέχεια ο ασθενής έλαβε και Acupressure μαζί με τις παραδοσιακές παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας, αυτό ονομάστηκε φάση Β.

Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν την οπτική αναλογική κλίμακα πόνου (VAS), την κλίμακα ειδικών λειτουργιών- λειτουργικότητας του ασθενούς (PSFS) και τον δείκτη αναπηρίας για (λόγω οσφυαλγίας) του Oswestry (ODI). Το πρώτο είναι ένα ερωτηματολόγιο πόνου, με διαβάθμιση από 0-100. Τα άλλα αποτελούν ερωτηματολόγια που αξιολογούν την λειτουργική κατάσταση του ασθενούς και την κατάσταση του σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλεί η οσφυαλγία.

Στα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρεται ότι, ο πόνος μειώθηκε κατά 94%.

Έτσι ενώ το VAS ήταν 38,8 mm στην αρχική τιμή, μειώθηκε στα 11,3 mm μετά την φυσικοθεραπεία στην φάση Α και μειώθηκε στα 2,5 mm μετά την προσθήκη του Acupressure μαζί με τις παραδοσιακές παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας.

Από την μέτρηση της λειτουργικής του κατάστασης (PSFS), η λειτουργία του υποκειμένου ήταν 5/10 στην αρχική τιμή, έμεινε η ίδια με την αντιμετώπιση μόνο με φυσικοθεραπεία και αποκαταστάθηκε στα 9/10 μετά την προσθήκη του Acupressure.

Για την μέτρηση με το δεύτερο ερωτηματολόγιο που αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν από την οσφυαλγία, η αρχική μέτρηση ήταν στο 30%, μειώθηκε στο 14% μετά τη φυσικοθεραπεία και στο 0% μετά την προσθήκη του Acupressure.

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν δύο εβδομάδες, αρχικά μόνο φυσικοθεραπεία και μετά φυσικοθεραπεία και Acupressure.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στην έρευνα αυτή είναι τα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν τα οποία περιλαμβάνουν τα γνωστά μας από το σεμινάριο, ΧΚ34 και ΣΤ 36.

Το Χοληδόχος Κύστη (ΧΚ)34,

είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που χρησιμοποιούμε στο Acupressure σε περιπτώσεις που έχουμε παθήσεις συνδέσμων, τενόντων και αρθρώσεων.

Έχει ένδειξη για την οσφυαλγία, ισχιαλγία και χρόνιες παθήσεις τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και άλλων αρθρώσεων.

 

Η τεχνική των τριών επιπέδων που αναπτύξαμε στο σεμινάριο είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και η σωστή ανατομική του εντόπιση για να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από τη θεραπεία.

Χρειάζεται η πίεση να εφαρμόζεται για χρόνο 2-3 λεπτά.

 

Συνοψίζοντας:

Τα δεδομένα από την έρευνα έδειξαν ότι η ενσωμάτωση Acupressure μαζί με τις παραδοσιακές παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας μπορεί να μειώσει τον πόνο, να αυξήσει τη λειτουργικότητα και να μειώσει τα προβλήματα που προκαλεί η οσφυαλγία. Τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά και οδήγησαν έως και σε πλήρη ανακούφιση για κάποιες παραμέτρους.

Τα στοιχεία της μελέτης είναι: Acupressure for chronic low back pain: a single system study.Angela Adams, DPT, Joseph Eschman, DPT, GCS, and Weiqing Ge, DPT, PhD. J Phys Ther Sci. 2017 Aug; 29(8): 1416–1420.Published online 2017 Aug 10. doi: 10.1589/jpts.29.1416 PMCID: PMC5574337PMID: 28878474

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για τη μέθοδο του Acupressure, υπάρχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς είναι:

  • ανώδυνη,
  • ασφαλής,
  • εύκολη στην εφαρμογή και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα
  • στην μείωση του πόνου,
  • την αύξηση της λειτουργικότητας και
  • στην βελτίωση της κατάστασης ατόμων με χρόνια προβλήματα.

 

Αυτό που μπορώ προσωπικά να καταθέσω ως Φυσίατρος, είναι ότι τα σημεία του Acupressure και το σχήμα θεραπείας που αναλύσαμε στην δεύτερη αυτοτελή ενότητα του σεμιναρίου, έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας – ισχιαλγίας. Είναι ένα θεραπευτικό σχήμα με επιστημονική τεκμηρίωση, το οποίο χρησιμοποιώ επί σειρά ετών σε ασθενείς, που όπως λένε οι ίδιοι, έχουν δοκιμάσει τα πάντα πριν έρθουν στο ιατρείο.

Και πραγματικά κάνει τη διαφορά!

Ο συνδυασμός μάλιστα του Acupressure με την Θεραπευτική Μάλαξη και την Αρωματοθεραπεία, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της κάθε τεχνικής και δίνει καλύτερα αποτελέσματα από την κάθε μια ξεχωριστά.

 

Γι’ αυτό είναι καλό τόσο τους εαυτούς σας, όσο και στους θεραπευόμενους σας να εφαρμόζετε και να εξασκείτε τα όσα διδάχθηκαν στο σεμινάριο, ακολουθώντας τις βασικές αρχές και οδηγίες που δόθηκαν και να είστε σίγουροι ότι,

 

Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά και θα σας εκπλήξουν ευχάριστα!

 

Στην επόμενη αυτοτελή ενότητα του σεμιναρίου Acupressure, Θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας, θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τις μεθόδους και τεχνικές για την αντιμετώπιση της:

Και θα διδαχθεί μια πρωτοποριακή τεχνική:

– Gua Sha – Acupressure Μάλαξη, Αρωματοθεραπεία, για ηρεμία, ανάπλαση- αντιγήρανση – αντιμετώπιση ρυτίδων και σύσφιξη δέρματος προσώπου, λαιμού και πόνο προσώπου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να επωφεληθείτε από την έκπτωση για τις προεγγραφές, μπορείτε να πατήσετε εδώ!

 

Κλείνοντας θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για την επικοινωνία μας και την προθυμία μας να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιό σας για τα θέματα που αναλύσαμε ή για άλλη απορία σας.

 

Σημαντική Δήλωση:

Για να εφαρμοστεί Acupressure, Θεραπευτική Μάλαξη, Αρωματοθεραπεία σε ασθενείς αλλά και οποιαδήποτε θεραπευτική τεχνική, είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφής Ιατρική διάγνωση, εντολή ή σύσταση και συγκατάθεση του θεράποντος Ιατρού για την εφαρμογή της συντηρητικής αντιμετώπισης.

Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι ο θεραπευτής καλυμμένος και σύννομος με την Ελληνική νομοθεσία.

 

Στο επόμενο Newsletter μας, θα μιλήσουμε για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα με τη βοήθεια του Acupressure, Θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας.

 

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεση σας, στην ηλεκτρονικής μας διεύθυνση, στη σελίδα στο Facebook και στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας.

 

Μπορείτε έχετε κι εσείς πρόσβαση στα άρθρα, τα βίντεο και το ιδιαίτερο υλικό που στέλνουμε στα μέλη μας, να πληροφορείστε για τα νέα μας σεμινάρια, και τις εκπτώσεις που προσφέρουμε για τις προεγγραφές!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι η εγγραφή σας στο Newsletter μας, πατώντας εδώ!

 

Με εκτίμηση, χαρά και αγάπη,

 

Γκατζούνης Θεόδωρος, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου