Αποτελέσματα της μεθόδου του Gua Sha στον πόνο (κεφαλαλγίες- ημικρανίες, ιγμορίτιδες) και στην βελτίωση της υφής του δέρματος προσώπου, για ρυτίδες – ηρεμία, συνδυαστικά με Acupressure.
Εισαγωγή
Το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό. Έχει την καταπληκτική ικανότητα να θεραπεύει και να αποκαθιστά την ισορροπία του με τη βοήθεια των αυτοθεραπευτικών ιδιοτήτων και μηχανισμών του. Οι ολιστικές θεραπευτικές μέθοδοι θεραπείες έχουν σαν σκοπό την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών για τη διευκόλυνση της ίασης και την αποκατάσταση της υγείας. Μια τέτοια θεραπεία που ασκείται από την αρχαιότητα στην Ανατολική θεραπευτική έχοντας πλέον επιστημονική τεκμηρίωση και σύμφωνα με τη Δυτική Ιατρική, είναι το Gua Sha.
Το Gua Sha, είναι μια τεχνική μάλαξης- μασάζ του δέρματος με κατάλληλα μέσα. Χρησιμοποιείται τόσο για τα θεραπευτικά όσο και αισθητικά – αντιγηραντικά του αποτελέσματα. Έτσι έχει τη δυνατότητα να μειώσει μυϊκούς πόνους και σπασμούς στα Trigger points και να διευκολύνει την επούλωση σε τραυματισμούς μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς κινητοποιεί ταυτόχρονα τους αμυντικούς και επανορθωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Συμβάλει επίσης στην ευεξία, στην ηρεμία μέσω μείωσης του στρες και στην αντιγήρανση – βελτίωση της υφής του δέρματος.
Από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νευρικά σήματα που δρουν τόσο τοπικά στο δέρμα, όσο και γενικότερες αλλαγές σε όλο τον οργανισμό λόγω της παρασυμπαθητικοτονίας που προκαλεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην αύξηση της τοπικής αιματικής κυκλοφορίας στα τριχοειδή, στη λεμφική παροχέτευση γενικότερα, όσο και να τροποποιεί τις αμυντικές λειτουργίες.
Ιστορία του Gua Sha
Οι περισσότερες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από την παραδοσιακή Ανατολική θεραπευτική είναι βασισμένες σε μηχανικούς χειρισμούς του δέρματος όπως το Acupressure, Gua Sha, Baguan (Cupping- Βεντούζες), πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Οι μέθοδοι αυτοί έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές εμπειρικά, και έχει γίνει καταγραφή των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν σε πολλά κλασικά συγγράμματα.
Στη Δυτική ιατρική είναι γνωστή η αποδοχή και η αποτελεσματικότητα που ανέφερε ο Ιπποκράτης για την μάλαξη, που είναι μιας μορφής ήπια ή και έντονη εντριβή του δέρματος.
Η μέθοδος του Gua Sha θεωρείται παραδοσιακά αποτελεσματική σε πολλαπλές παθήσεις όπως: ο χρόνιος πόνος, το κρύο, ο πυρετός και τα αναπνευστικά προβλήματα.
Σκοπός του άρθρου
Από την έναρξη της ιατρικής μου εκπαίδευσής, μελετώντας τις μεθόδους αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου και των σημείων ευαισθησίας των μυών (Trigger Points), είχα κατανοήσει ότι οι χειρισμοί στην επιφάνεια του δέρματος, όπως η θεραπευτική μάλαξη, το Gua Sha και το Acupressure είναι εξαιρετικά αποδοτικοί και χρειαζόταν να είναι αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας.
Αυτό που αρχικά με βοήθησε να καταλάβω το πόσο σημαντική είναι η μέθοδος της θεραπευτικής μάλαξης ήταν οι αναφορές του Ιπποκράτη. Εκείνος θεωρούσε την μάλαξη αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας των ασθενών του. Και μάλιστα ανέφερε ότι ο Ιατρός χρειάζεται να είναι βαθύς γνώστης της τεχνικής.
Από τότε έχω εμβαθύνει τόσο σε τεχνικές των Δυτικών σχολών θεραπείας, όσο κυρίως στον συνδυασμό τους με παραδοσιακές τεχνικές της Ανατολικής φιλοσοφίας. Τέτοιες είναι ο βελονισμός, το Gua Sha και Acupressure.
Ο συνδυασμός των θεραπευτικών μεθόδων είναι κάτι που αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την επιστημονική κοινότητα. Φαίνεται ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων από τις οποίες αποτελείτε.
Σκοπός συγγραφής αυτού του άρθρου είναι να αναλυθούν:
- Οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων του Gua Sha,
- τα αποτελέσματα των χειρισμών του δέρματος
- τόσο για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων
- όσο και για ανάπλαση της επιδερμίδας – αντιγήρανση,
Ορισμός και βασικές αρχές της μεθόδου Gua Sha
Το Gua Sha ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη μάλαξη μονής κατεύθυνσης, με συγκεκριμένη διαδρομή πιέσεως μιας κατάλληλα λιπασμένης περιοχής του δέρματος. Αυτή γίνεται συνήθως με ένα εργαλείο λείας ακμής έως ότου εμφανιστεί ερυθρότητα στο σώμα, λόγω αυξημένης κυκλοφορίας αίματος. Η ερυθρότητα εξασθενίζει και τελικά χάνεται μέσα σε 1-5 ημέρες. Τα συμπτώματα της πάθησης για την οποία γίνεται η θεραπεία (πχ ένας μυϊκός πόνος), να μειώνονται αμέσως ή λίγες ώρες αργότερα. (Braun et al., 2011).
Εφαρμόζεται παραδοσιακά στο σώμα και στο πρόσωπο, ώστε να χαλαρώσει τους σφιγμένους μυς. Θεωρείται ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση τραυματισμών και πόνου και ότι βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία και τα οιδήματα.
Πώς λειτουργεί το Gua Sha – λειτουργίες του δέρματος
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και αποτελεί την άμυνα πρώτης γραμμής έναντι σε μεγάλο φάσμα μικροοργανισμών. Το δέρμα χρησιμεύει επίσης ως ένα εξαιρετικά περίπλοκο, ισχυρό σύστημα ανοσολογικής παρακολούθησης και ανταπόκρισης που σχετίζεται τόσο με την έμφυτη όσο και με την προσαρμοστική ανοσία (Weniger & Glenn, 2013). Οι ανοσολογικές λειτουργίες του εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα κύτταρα του Langerhans (LCs) στην επιδερμίδα και τα δερματικά δενδριτικά κύτταρα (DCs) στο χόριο.
Η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος με τον ελεγχόμενο ερεθισμό του από το Gua Sha οδηγεί στη διαδικασία επούλωσης τραύματος. Αυτή συμπεριλαμβάνει την αύξηση του επιπέδου των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών και την μείωση του επιπέδου των ανοσοκατασταλτικών κυτοκινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ευαισθητοποιημένη έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία, τόσο τοπικά όσο και συστηματικά.
Επομένως, ο θεραπευτικός μηχανισμός του Gua Sha πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις ανοσολογικές λειτουργίες του δέρματος. (Merad, Ginhoux & Collin, 2008).
Η επίδραση αυτής της θεραπείας στην μικροκυκλοφορία της επιφάνειας του δέρματος επιβεβαιώνεται από τις νεότερες μελέτες (Chen et al., 2016).
Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο του Gua sha;
Το Gua sha, σύμφωνα με πολλές μελέτες, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν:
Χρόνιο πόνο,
Μυαλγίες,
Πονοκεφάλους – ημικρανίες,
Σπασμό κροταφογναθικής άρθρωσης
Ινομυαλγία.
Επίσης χρησιμοποιείται για:
την βελτίωση της
μικροκυκλοφορίας του δέματος,
της λεμφικής κυκλοφορίας και
την ανάπλαση του δέρματος προσώπου – λαιμού (ρυτίδες – αντιγήρανση).
Επιστημονικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Gua sha για:
Πόνος στον αυχένα
Η τεχνική του Gua sha μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον αυχένα. Ο τρόπος δράσης του Gua Sha στον πόνο της πλάτης και του αυχένα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Στις επιστημονικές έρευνες αναφέρεται μία αλλαγή της μικροκυκλοφορίας στους επιφανειακούς ιστούς της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Ο Nielsen et al. χρησιμοποίησε απεικόνιση με λέιζερ Doppler για να μελετήσει την αλλαγή μετά την εφαρμογή του Gua Sha. Διαπίστωσε ότι η θεραπεία “αυξάνει τη μικροκυκλοφορία τοπικά σε μια περιοχή που έχει υποστεί αγωγή. Επίσης αναφέρει ότι η αύξηση της κυκλοφορίας μπορεί να παίξει ρόλο στην τοπική και απώτερη μείωση της μυαλγίας“. Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, το Gua Sha επιβεβαιώνεται ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στον πόνο και στη λειτουργική κατάσταση, σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στους μυς του αυχένα και της πλάτης.
Πονοκεφάλοι – ημικρανίες
Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων,
ειδικά για κεφαλαλγίες τάσεως.
Αυτό γίνεται τόσο με την τοπική δράση του Gua Sha στην
μικροκυκλοφορία των μυών,
όσο και στην δράση του στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Σύνδρομο Tourette – Ακούσιες κινήσεις (τικ), στην περιοχή του προσώπου.
Το σύνδρομο Tourette περιλαμβάνει ακούσιες κινήσεις και πολλαπλά τικ στο πρόσωπο, τα μάτια τους μύες της έκφρασης. Επίσης φωνητικά τικ (καθάρισμα του λαιμού), ανασήκωμα των ώμων, χωρίς να οφείλονται σε φαρμακευτική αγωγή ή κάποια υποκείμενη πάθηση.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το gua sha σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως ο βελονισμός, ωτοβελονισμός και το Acupressure, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Tourette.
Περιεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο
Η περιεμμηνόπαυση εμφανίζεται καθώς οι γυναίκες κινούνται πιο κοντά στην εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- αυπνία
- ακανόνιστες περιόδους
- άγχος
- κόπωση
- εξάψεις
Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι το gua sha μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης σε ορισμένες γυναίκες.
Τα αποτελέσματα αναφέρουν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων όπως η αϋπνία, το άγχος, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και οι εξάψεις εν συγκρίσει με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεραπεία με gua sha μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το σύνδρομο.
Θηλασμός
Η υπερπλήρωση του μαστού είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες που θηλάζουν. Αυτό συμβαίνει όταν το στήθος γεμίσει με γάλα. Συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού ή αν η μητέρα είναι μακριά από το βρέφος για οποιονδήποτε λόγο. Τα στήθη γίνονται πρησμένα και οδυνηρά, γεγονός που δυσκολεύει τα μωρά να θηλάσουν.
Σε μία μελέτη, οι γυναίκες έλαβαν θεραπεία με gua sha από τη δεύτερη μέρα μετά τον τοκετό τους μέχρι να φύγουν από το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο παρακολούθησε τις γυναίκες αυτές τις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές είχαν λιγότερες αναφορές για υπερβολικό άγχος, πληρότητα του μαστού και δυσφορία. Αυτό τις διευκόλυνε να θηλάσουν.
Δράση της μεθόδου Gua Sha στο δέρμα – επιστημονική τεκμηρίωση.
Η θεραπεία με Gua Sha φαίνεται να ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Έτσι εμφανίζεται πιο γρήγορη ανταλλαγή ουσιών μεταξύ του αίματος, του λεμφικού υγρού, του διάμεσου υγρού και των ανοσοενεργών κυττάρων. Αυτό αλλάζει το μικροπεριβάλλον του δερματικού ιστού.
Σε μια μελέτη με πειραματόζωα μελετήθηκαν και προσδιορίστηκαν τα επίπεδα των αντιπροσωπευτικών ομάδων κυτοκινών που υπάρχουν τοπικά στον δερματικό ιστό και συστηματικά στην περιοχή του δέρματος.
Για τις τοπικές συγκεντρώσεις των περισσότερων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των TNF-α, IL-6, IL-12p70 και IL-23, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση μετά τη θεραπεία.
Σύμφωνα με τις ανατομικές και ιστολογικές παρατηρήσεις, η περιεκτικότητα σε οξείδιο του αζώτου, η οποία οδηγεί σε αγγειοδιαστολή και αυξημένη ροή αίματος, ρυθμίστηκε σημαντικά προς τα πάνω.
Προκαλεί αύξηση της διείσδυσης ανοσοενεργών κυττάρων όπως τα ουδετερόφιλα, τα μονοκύτταρα και τα μακροφάγα από το αίμα. Το παραγόμενο νιτρικό οξείδιο ενισχύει την ανοσολογική άμυνα καθώς λειτουργεί ενάντια στα βακτήρια και τα ενδοκυτταρικά παράσιτα.
Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο που η μέθοδος βοηθά και στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών του δέρματος και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.
Πώς δρα το Gua Sha στο πρόσωπο και την αντιγήρανση του δέρματος
Το χρόνιο άγχος της καθημερινής μας ζωής αποτυπώνεται στο πρόσωπο σαν σφιγμένο φρύδι, σφιγμένο σαγόνι και μυς.
Στις ειδικές τεχνικές που εφαρμόζονται για το πρόσωπο, η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίσει την ένταση στους μυς του προσώπου. Επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την λεμφική αποστράγγιση για να απαλλαγεί από τα οιδήματα, ειδικά κάτω από τα μάτια. Έτσι βελτιώνει την όψη και την υφή του δέρματος.
Βοηθά στη κινητοποίηση της περιτονίας – του συνδετικού ιστού που αγκαλιάζει τους μύες. Μπορεί έτσι να παρεμβαίνει στη βέλτιστη κυκλοφορία να κάνει το πρόσωπό να φαίνεται πιο φρέσκο και φωτεινό.
Μπορεί επίσης να μειώσει το βάθος και το μέγεθος των ρυτίδων με την τοπική δράση που έχει στους ινοβλάστες της επιδερμίδας. Αναφέρεται κάποιες φορές σαν μια φυσική λύση «Βουτιλικής τοξίνης – ΒΟΤΟΧ, Dysport, Vistabel κ.α.». Οι ειδικές τεχνικές της μεθόδου μπορούν να βοηθήσουν στην φυσική αντιγήρανση του δέρματος του προσώπου.
Επίσης σε έρευνες αναφέρετε η ανακούφιση ή και η πρόληψη πονοκεφάλων, η βελτίωση στον πόνο των γνάθων από σφίξιμο – βρουξισμό ή άλλα αίτια και βελτίωση της υφής και της όψης του δέρματος (λόγω της βελτίωσης της κυκλοφορίας).
Συνδυάζεται αρμονικά με άλλες ολιστικές μεθόδους, όπως το Acupressure, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Τεχνικές εφαρμογής της μεθόδου Gua Sha
Η μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικά εργαλεία που είναι φτιαγμένα από τεχνητά ή φυσικά υλικά που φτιάχνονται από κρυστάλλους χαλαζία ή νεφρίτη, ή κέρατα ζώων σε ειδικά σχήματα.
Η τεχνική της μάλαξης Gua Sha εφαρμόζεται μετά τη χρήση ειδικών ελαίων αρωματοθεραπείας στο δέρμα και είναι συγκεκριμένης – μονής κατεύθυνσης. Ακολουθεί την ροή των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεργικά με τη μέθοδο του Acupressure. Γίνεται ενεργοποίηση ειδικών σημείων βελονισμού. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση, την αντιμετώπιση του πόνου, την ηρεμία και την βελτίωση της κυκλοφορίας στους μυς του προσώπου. Αυτή η ειδική συνδυαστική τεχνική, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και των δύο μεθόδων.
Έχει το gua sha παρενέργειες;
Ως φυσικό θεραπευτικό μέσο, το gua sha είναι ασφαλές.
Στο σώμα μπορεί να προκαλέσει τοπικά αίσθημα πόνου αν υπάρχουν σημεία ευαισθησίας στους μυς. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί, μειώνοντας την ένταση της μάλαξης στις αρχικές συνεδρίες.
Μπορεί επίσης να προκληθεί ερυθρότητα που συνήθως εξαφανίζετε μέσα σε λίγες μέρες.
Αντενδείκνυται τις πρώτες ημέρες μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Επίσης σε πληγές του δέρματος, σε εγκαύματα, σε δερματίτιδες και μυκητιάσεις του δέρματος.
Οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά ή έχουν διαταραχές πήξης είναι όχι καλοί υποψήφιοι για το gua sha.
Η τεχνική χρειάζεται να εκτελείται θεραπευτικά μόνο από επαγγελματίες θεραπευτές εκπαιδευμένους στην μέθοδο και με την γνώση και τη συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού του ασθενή. Αυτό εξασφαλίζει μια ασφαλή και σωστή θεραπεία.
Συνδυάζεται αρμονικά με άλλες ολιστικές μεθόδους, όπως το Acupressure, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Συζήτηση
Το Gua Sha είναι μία από τις πολλές παλιές εμπειρικές μεθόδους, οι οποίες είναι ευρέως αποδεκτές ως αποτελεσματικές θεραπείες.
Στην παραδοσιακή ανατολική θεωρία, περιγράφεται συνοπτικά ως μια θεραπεία για την απομάκρυνση του τοξικού. Τα άρθρα σχετικά με τη θεραπεία του Gua Sha που δημοσιεύονται στη δυτική ιατρική βιβλιογραφία περιγράφουν τις θεραπευτικές επιπτώσεις, τις αντενδείξεις, και τελευταία αναφέρονται επίσης στις φυσιολογικές επιδράσεις και τους μηχανισμούς του (Kwong et al., 2009, Lauche et al. 2012, Nielsen, 2009).
Από μια πλέον πρόσφατη μελέτη (Tingting et al, 2016), το Gua Sha φαίνεται ότι είναι σε θέση να ενισχύσει την χυμική ανοσοαπόκριση. Δημιουργεί υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων σε συνδυασμό με εμβόλια που εφαρμόζονται ενδοδερμικά. Παρέχει άμεση απόδειξη η θεραπεία με το Gua Sha μπορούν να χρησιμεύσει ως ένα μηχανικό σήμα για την ενίσχυση της λειτουργίας ανοσολογικής ανταπόκρισης του δέρματος.
Αν και η θεραπεία Gua Sha είναι σχετικά απλή, δημιουργεί πολλαπλά θετικά ερεθίσματα στο δέρμα.
Η επίδραση του Gua Sha στην ανοσία μπορεί να είναι ένα συνεργικό αποτέλεσμα που αποδίδεται στους ακόλουθους παράγοντες:
Πρώτον, η μηχανική κίνηση λέμφου ενισχύει την μικροκυκλοφορία της επιφάνειας του δέρματος και επάγει την επέκταση των τριχοειδών αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδικών αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαγγειακών αγγείων (Nielsen et al., 2007). Η αυξημένη αιματική και λεμφική ροή οδηγεί σε πιο γρήγορη ανταλλαγή ουσιών και κυττάρων μεταξύ του αίματος, του ενδιάμεσου υγρού και του λεμφικού υγρού.
Δεύτερον, η εξαγγείωση του αίματος και των συστατικών του αίματος, δηλαδή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων, μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιδράσεις στην ανοσία και τη φλεγμονή (McFadyen & Kaplan, 2015). Οδηγεί σε αλλαγές των επιπέδων των κυτοκινών και εκκίνηση της αλληλουχίας του τραύματος, για τη διαδικασία ανάρρωσης.
Τρίτον, το Gua Sha δημιουργεί βραχυπρόθεσμη και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος. Αυτό το θερμικό στοιχείο του Gua Sha θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην τόνωση των έμφυτων και προσαρμοστικών ανοσολογικών αποκρίσεων (Evans, Repasky & Fisher, 2015).
Το Gua Sha έχει εφαρμοστεί στον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Έχει παρουσιάσει υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και περιλαμβάνει πολύ απλά εργαλεία. Οι θεραπευτικές αγωγές Gua Sha διαφέρουν στη δύναμη εφαρμογής, τις κατευθύνσεις, τα πρότυπα και τη συμπερίληψη ποικίλων ελαίων που έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία διαφορετικών ασθενειών και συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά παρουσιάζουν πολύ θετικά και ασφαλή αποτελέσματα.
Συμπεράσματα
Η θεραπεία με Gua Sha μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με πόνο. Αντιμετωπίζονται χρόνιοι μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι-ημικρανίες. Επίσης για την αντιμετώπιση της χρόνιας μυϊκής έντασης που προέρχεται από το στρες.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει τις ανοσολογικές λειτουργίες του δέρματος και όλου του οργανισμού.
Το Gua Sha για το πρόσωπο είναι μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί για να καταπολεμήσει την καθημερινή συσσώρευση του στρες. Μέσω της βελτίωσης της μικροκυκλοφορίας του δέρματος και της λέμφου, μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία, τη ζωτικότητα και την υφή του δέρματος του προσώπου και του λαιμού.
Συνδυάζεται με ασφάλεια και με άλλες ολιστικές μεθόδους όπως το Acupressure, η θεραπευτική μάλαξη, η φυσικοθεραπεία, η ρεφλεξολογία και η Αρωματοθεραπεία για την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων.
Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την εξακρίβωση των τρόπων δράσης της, καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες επιδράσεις της σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Συμπερασματικά αποτελεί μια ασφαλή, ολιστική και δοκιμασμένη μέθοδο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αντιμετώπιση καταστάσεων πόνου, όσο και για την αντιγήρασνη του δέρματος με εξαιρετικά και αναγνωρισμένα αποτελέσματα.
Συνδυάζεται αρμονικά με άλλες ολιστικές μεθόδους, όπως το Acupressure, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!
Σημαντική Δήλωση:
Ο Σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση πάνω στην ιστορία, την τεχνική και την επιστημονική τεκμηρίωση της μεθόδου του Gua Sha.
Για να εφαρμοστεί Gua Sha, Acupressure, Θεραπευτική Μάλαξη, Αρωματοθεραπεία σε ασθενείς αλλά και οποιαδήποτε θεραπευτική τεχνική, είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφής Ιατρική διάγνωση, εντολή ή σύσταση και συγκατάθεση του θεράποντος Ιατρού για την εφαρμογή της συντηρητικής αντιμετώπισης.
Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι ο θεραπευτής καλυμμένος και σύννομος με την Ελληνική νομοθεσία .
Το παρόν άρθρο© γράφτηκε από τον Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, Θεραπευτική Άσκηση. Καθηγητής Acupressure, Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού, Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας – Ωτικού Acupressure. Yπεύθυνος του τομέα Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας, από την Ελληνική Εταιρεία Μεσοθεραπείας .
Βιβλιογραφία:
- Lee MH, et al. (2017). A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. DOI: 10.1016/j.jams.2016.12.005
- Meng F, et al. (2017). Effect of gua sha therapy on perimenopausal syndrome: a randomized controlled trial [Abstract]. DOI: 10.1097/GME.0000000000000752
- Nielsen A, et al. (2007). The effect of gua sha treatment on the microcirculation of surface tissue: A pilot study in healthy subjects [Abstract]. DOI: 10.1016/j.explore.2007.06.001
- Nielsen A, et al. (2014). Addendum: Safety standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). DOI: 10.1016/j.ctim.2014.03.012
- Schwickert ME, et al. (2007). Gua Sha for migraine in inpatient withdrawal therapy of headache due to medication overuse [Abstract]. DOI: 10.1159/0000107731
- Tingting Chen, Ninghua Liu, Jinxuan Liu, Xiaoying Zhang, Zhen Huang, Yuhui Zang, Jiangning Chen, Lei Dong, Junfeng Zhang, and Zhi Ding. Gua Sha, a press-stroke treatment of the skin, boosts the immune response to intradermal vaccination. PeerJ. 2016; 4: e2451. doi: 10.7717/peerj.2451 PMCID: PMC5028785. PMID: 27672506
- Braun M, Schwickert M, Nielsen A, Brunnhuber S, Dobos G, Musial F, Ludtke R, Michalsen A. Effectiveness of traditional Chinese “Gua Sha” therapy in patients with chronic neck pain: a randomized controlled trial. Pain Medicine. 2011;12:362–369. doi: 10.1111/j.1526-4637.2011.01053.x. [PubMed]