«Ο κορωνοιός μεταδίδεται με σταγονίδια. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να περιοριστεί ο κορωνοιός είναι το πλύσιμο χεριών και να φοράμε μάσκα. Αυτά λειτουργούν, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό!» Αυτά αναφέρει ο Dr. Giovanni Guaraldi, Ιταλός Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Modena. Ο καθηγητής που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της Πανδημίας στην Ιταλία, εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί εκεί και τους τρόπους αποφυγής της μόλυνσης από τον κορωνοιό.

(Στο παρακάτω βίντεο στο 3:30’ )

https://www.youtube.com/watch?v=3dmIzW3icRs

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αναφέρει ότι η μάσκα είναι απαραίτητη όταν εμφανίζονται συμπτώματα.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Το πρόβλημα είναι ότι ο κορωνοιός μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς. ‘Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, χρειάζεται να φερθούμε σαν να είμαστε φορείς. Σε αυτή την περίπτωση ο κορωνοιός μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να γνωρίζουμε καν ότι έχουμε προσβληθεί και εκεί είναι που η μάσκα βοηθάει.

Η εμπειρία από την Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, δείχνει ότι ο κορωνοιός μπορεί να περιοριστεί αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκα. Σε συνδυασμό φυσικά με τα άλλα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι:

  1. Καλό πλύσιμο των χεριών,
  2. Αποφυγή συνωστισμού,
  3. Ενημέρωση και τήρηση των εκάστοτε κανόνων ασφάλειας.

 

ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην wuhan και άλλοι αξιωματούχοι, φορώντας μάσκα για να προστατευτεί από την έκθεση στον κορωνοιό
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και άλλοι αξιωματούχοι στην Wuhan, φορώντας μάσκα για να προστατευτούν από την έκθεση στον κορωνοιό

Όπως έχει αναφερθεί από την επιστημονική κοινότητα στις παραπάνω χώρες, με τις μάσκες:

  1. Μειώνεται η έκθεση σε μεγάλα ποσά «ιικού φορτίου» (ο αριθμός των ιών που θα εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού)
  2. Δυσχεραίνεται η επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη και έτσι ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο τυχαίας μόλυνσης από τον κορωνοιό, μέσω αυτών των οδών. Για τον ίδιο λόγο συστήνεται και η χρήση γυαλιών, ακόμη και απλών.

 

Ένα μεγάλο θέμα στην Ιταλία, που μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η έλλειψη μέσων προστασίας και ειδικά μασκών. Ακόμα και για το ιατρικό προσωπικό. Όπως αναφέρει ο Ιταλός Καθηγητής Dr. Giovanni Guaraldi, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν έλλειψη σε μάσκες και άλλα υλικά.

Άρα οι μάσκες, έστω και σε επίπεδο βιοτεχνίας ή/και ιδιοκατασκεύων, μπορεί να είναι σύντομα μια αναγκαιότητα και στη χώρα μας.

Χρειάζεται τόσο η Πολιτεία, όσο και οι ιδιώτες, να προετοιμαστούμε και για αυτό το ενδεχόμενο στις μέρες που μας απομένουν μέχρι το μεγάλο ξέσπασμα.

Πολύ σημαντικό (και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ) είναι ότι η κινέζικη κυβέρνηση έστειλε ένα φορτίο με μάσκες και υγειονομικό υλικό στη χώρα μας. Δώρισε ένα εκατομμύριο μάσκες και άλλα υλικά, που τα παρέλαβε ο υπουργός υγείας κ. Κικίλιας.

1 εκατ. μάσκες δώρισε η Κίνα στο ΕΣΥ – Β. Κικίλιας: Μείνετε στα σπίτια σας | 21/03/2020 | ΕΡΤ

Βρισκόμαστε μπρος σε μια παγκόσμια επιδημία και χρειάζεται παγκόσμια κινητοποίηση, ενημέρωση, αξιοποίηση της εμπειρίας όλων και αλληλοβοήθεια για να την αντιμετωπίσουμε. Και να συμβουλευτούμε την εμπειρία εκείνων που κατάφεραν με επιτυχία να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, όπως έγινε στις Ασιατικές χώρες, όπως αναφέρει και ο ΠΟΥ. Η εμπειρία από τις χώρας αυτές έχει δείξει ότι ο κορωνοιός μεταδίδεται πολύ εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού και έτσι φορώντας μάσκα περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες μόλυνσης.

Ας θυμόμαστε ότι με ηρεμία, ενημέρωση, ορθές αποφάσεις κι ακολουθώντας τις οδηγίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη!

Θεόδωρος Γκατζούνης,  MD, MSi,

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Παραπομπές:

  1. Ο Dr. Giovanni Guaraldi μιλάει για την κατάσταση στην Ιταλία και για την χρήση μάσκας για την προφύλαξη από τον Κορονωιό: https://www.youtube.com/watch?v=3dmIzW3icRs
  2. ΠΟΥ για την χρήση μάσκας: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks
  3. Δωρεά ενός εκατομμυρίου μασκών από την Κίνα στην Ελλάδα: 1 εκατ. μάσκες δώρισε η Κίνα στο ΕΣΥ – Β. Κικίλιας: Μείνετε στα σπίτια σας | 21/03/2020 | ΕΡΤ