Χωριό στο οποίο χρειάζεται να σκεφτούμε αν θα επάμε μέσα στην Πανδημία Κορονοιού ή να μείνουμε στην ΠόληΗ κατάσταση με την Πανδημία του Κορωνοιού είναι πραγματικά δύσκολη. Όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι και τονίζει ο Πρωθυπουργός στα διαγγέλματα του: Είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο. Και υπάρχει σε πολλούς ένα μεγάλο ερώτημα. Που θα είναι ασφαλέστερα να είναι; Να Μείνουμε στην Πόλη ή να πάμε στο χωριό;

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι βέβαια που φαίνεται η εκπαίδευση μα και το ηθικό ανάστημα των στρατευμένων ενός έθνους. Σε αυτή την συγκυρία οι στρατευμένοι της πρώτης γραμμές, Ιατροί και όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, πραγματικά με θάρρος ηρεμία και αυταπάρνηση μένει στην πρώτη γραμμή και δίνει τη μάχη για όλους. Όπως έχει πάρει Όρκο να κάνει και όπως έχει εκπαιδευτεί. Από την θέση όπως ο καθένας μας έχει ταχθεί να υπηρετήσει.

Είναι όμως αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά στον άμαχο πληθυσμό να βγαίνουν στην επιφάνεια οι ανθρώπινες αδυναμίες και σκέψεις. Απ ότι γνωρίζει και έχει ακούσει κάποιος για τους πολέμους, είναι θεωρητικά καλύτερο να πάει στην εξοχή, στο χωριό, που όπως έλεγαν οι παππούδες μας ήταν καλύτερα τα πράγματα απ΄ ότι στις πόλεις.

Πανδημία κορωνοιού: Μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό; Ισχύουν τα παραπάνω σήμερα, 80 χρόνια μετά;

Κατά αρχήν οι πόλεις τότε ήταν μικρές με υποτυπώδεις υποδομές. Για νοσοκομεία και ιατρούς, μόνο τα στοιχειώδη υπήρχαν κι αυτό σε λίγες μεγαλουπόλεις. Ενώ τα χωριά ήταν ακμάζοντα, γεμάτα με νέους ανθρώπους που εργάζονταν, καλλιεργούσαν και είχαν στην πραγματικότητα μια αυτάρκεια σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, όσο αφορά τουλάχιστον τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Είχαν όλα τα επαγγέλματα στα κεφαλοχώρια και αργαλειό στο σπίτι. Και φυσικά τα ζωντανά και τα μποστάνια τους.

Τώρα; Καμία σχέση με το τότε δυστυχώς. Η ύπαιθρος είναι στην κυριολεξία αδειανή, μια και δουλειές μόνο στην πόλη υπήρχαν. Οι υποδομές, ειδικά στην υγεία, στοιχειώδεις. Ένας – δύο αγροτικοί γιατροί, κάποιο κέντρο υγείας.

Επίσης για το ερώτημα αν στην Πανδημία Κορωνοιού μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό χρειάζεται να έχουμε υπόψιν  αν υπάρχει νοσοκομείο σε κάποια επαρχιακή πόλη εκεί κοντά ποια είναι η κατάστασή του; Λίγο – πολύ όπως στο νοσοκομείο Κομοτηνής όπου είχα την Τιμή να υπηρετήσω κατά τη διάρκεια του αγροτικού μου σε πομακοχώρια της Ροδόπης (Κέχρος και Χλόη). Είναι υποστελεχωμένοι, ειδικά μετά 10 χρόνια μνημόνια, το προσωπικό ίσα που τα βγάζει πέρα ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες και το πηγαίνουν και για ιδιωτικοποίηση. Και λίγο πολύ αυτό περιγράφει τα περισσότερα νοσοκομεία. Κι όχι μόνο της επαρχίας.

Οι μεταφορές και τα τρόφιμα προσαρμοσμένα για εκείνους τους λίγους που έχουν απομείνει. Και μάλιστα αυτοί οι λίγοι είναι κυρίως υπερήλικες. Άρα ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν αν κάποιος που θα πάει στο χωριό, φέρνει χωρίς να το ξέρει μαζί του τον ιό.

Πανδημία κορωνοιού: Μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό; Τι θα γίνει αν κάποιος πάει στο χωριό:

1. Σύστημα υγείας. Θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της περιοχής. Και πιστεύεται αλήθεια ότι θα είναι διαθέσιμα πολλά κρεβάτια εντατικής εκεί αν νοσήσει; Αλλά ακόμα και ένα απλό ατύχημα να έχει τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Και από παιδιατρικές κλινικές; Να μην το σχολιάσω. Στη Χίο μέχρι πρόσφατα το κύριο μέλημα ήταν να πάει κάποιος παιδίατρος και η θέση ήταν συνεχώς άγονη. Και γενικά οι παιδιατρικές κλινικές της επαρχίας, είναι στελεχωμένες για να εξυπηρετούν τους μονίμους κατοίκους. Και όχι φυσικά προετοιμασμένες για ραγδαία αύξηση του πληθυσμού αυτού εν μέσω Πανδημίας.

2. Τρόφιμα και υλικά πρώτης ανάγκης. Για το ερώτημα αν στην Πανδημία Κορωνοιού μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι:Οι πόλεις έχουν ένα σύστημα τροφοδοσίας που καλύπτει ένα πληθυσμό εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων όπως στην Αθήνα. Στο χωριό αν αρρωστήσει ο κυρ Νίκος ο Μπακάλης ή ο φούρναρης ή ο περιπτεράς τι θα γίνει; Να μην πω για τον μάστορα για το αυτοκίνητο ή το πρατήριο βενζίνης.

3. Υποδομές στο διαδίκτυο: Από ίντερνετ, βιντεοκλήσεις, ταχύτητες να κατεβάσει δεδομένα, να δει μια ταινία; Σίγουρα σε κάποια μέρη, λόγω των μεγάλων προσπαθειών των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν. Αλλά αν αρρωστήσει ο τεχνικός που τις συντηρεί; Γιατί ας το καταλάβουμε καλά, σε Πανδημία βρισκόμαστε και αυτό είναι όχι απλά ένα υποθετικό ερώτημα.

4. Επίσκεψη σε νησί. Στα νησιά, ειδικά στα δικά μας τα ακριτικά όπως στην Χίο, αν χρειαστεί να γίνει κάποια διακομιδή θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Να μην αναφέρω τα προβλήματα με τους Πρόσφυγες, τις συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι και τους γλυκύτατους γείτονες μας.

 

Οπότε όσον αφορά  τον εαυτό και την ασφάλειά του, το να πάει κάποιος στο χωριό εν μέσω πανδημίας κορωνοιού θα χρειαστεί να λάβει υπ όψην του τα σοβαρά ερωτηματικά που αναφέραμε.

5. Όσον αφορά την κοινωνία που θα πάει να επισκεφτεί; Τους γέροντες γονείς, συγγενείς, παππούδες του. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Μια και καθώς η θνησιμότητα σε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, βρίσκεται ή και ξεπερνά το 20%.

Προσωπικά φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1989 που ξεκίνησα τις σπουδές μου, που θα αποφύγω να πάω το Πάσχα στη Χίο. Γιατί οι γονείς μου είναι πάνω από 70 ετών. Όσο και να θέλω να τους δω θα αποφύγω να μπω σε αεροπλάνο ή καράβι και να τους θέσω σε κίνδυνο. Γιατί θέλω να τους βλέπω για πολλά χρόνια ακόμα. Τη στιγμή που μένω εδώ όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου στην πρώτη γραμμή. Τη στιγμή που οι οδηγίες είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.

 

Πανδημία κορωνοιού: Τελικά τι κάνουμε Μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό;

Ο καθένας μπορεί και χρειάζεται να κάνει ότι νομίζει καλύτερο. Ας έχει όμως την ψυχραιμία που απαιτείται να ζυγίσει τα δεδομένα που προαναφέραμε και ας αποφασίσει το καλύτερο για το συμφέρον το δικό του και των αγαπημένων του.

Αυτά βέβαια ισχύουν για τώρα που έχουμε την έξαρση της νόσου, το αποκορύφωμά της οποίας θα συμπέσει με το Πάσχα μας όπως δείχνουν τα στατιστικά μοντέλα. Μετά, όταν θα φύγει αυτή η μπόρα, μπορεί να πάει και να μείνει και να χαρεί. Οπότε για το ερώτημα αν στην Πανδημία Κορωνοιού μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι:

Τώρα είναι η ώρα της Λογικής και της Ευθύνης.

Για εαυτούς και Αλλήλους.

Και μια συμβουλή για όσους αποφασίσουν να πάνε στο χωριό τελικά: Για εσάς και τους γύρω σας ασφαλέστερο θα είναι να παραμείνετε οικειοθελώς σπίτι. Χωρίς επαφές με άλλους για μια περίοδο τουλάχιστον 7 ημερών, όπως και με όσους έρχονται από το εξωτερικό. Για ασφάλεια και σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες της υγειονομικής επιτροπής.

 

Με Ηρεμία, Ενημέρωση και ακολουθώντας Υπεύθυνα τις υγειονομικές συστάσεις, θα κερδίσουμε και αυτή την δύσκολη μάχη.

 

Με εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη,

 

Γκατζούνης Θεόδωρος, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

 

Παραπομπές:

1. Διάγγελμα πρωθυπουργού:

2. Οδηγίες ΕΟΔΥ για τον Κορωνοιό:

3. Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την προστασία από τον Κορωνοιό

4. Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε περίπτωση νόσησης από τον Κορωνοιό

5. Πρόληψη και αντιμετώπιση εποχικών λοιμώξεων

One Thought to “Πανδημία Κορωνοιού: Μένουμε στην Πόλη ή πάμε στο χωριό;”

  1. Μαγδα Αστερη

    Πολυ σωστα τα λετε.