Εισαγωγή: Ημικρανία – Αίτια, εκλυτικοί παράγοντες, θεραπεία με βελονισμό, Acupressure, ωτοβελονισμό – Ωτικό Acupressure.

αυτί στο οποίο είναι τοποθετημένα επιθέματα με ναναοβελόνες που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό και ωτοβελονισμό για να γίνει η θεραπεία σε ημικρανίαΗ ημικρανία είναι μία πάθηση, που συνδυάζει έντονο πόνο σε μια πλευρά του κρανίου με ναυτία ή εμετό και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο. Ο πόνος της κορυφώνεται σε διάστημα 10΄- 30΄, από την αρχική του εμφάνιση, και μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως 3 ημέρες. Ο ασθενής είναι αναγκασμένος να διακόψει την επαγγελματική, κοινωνική ή προσωπική ζωή του, γιατί η οποιαδήποτε δραστηριότητα χειροτερεύει τα συμπτώματα της ημικρανίας. Η θεραπεία με βελονισμό – Ωτική νευροαντανακλαστική θεραπεία – ωτοβελονισμό είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία στην ημικρανία.

Για τον Δωρεάν οδηγό μας για την Ημικρανία και τους πονοκεφάλους, που περιλαμβάνει κείμενο με μεθόδους για την ανακούφιση από τον πόνο όπως και σημεία στα οποία εκτός από βελονισμό γίνεται και δακτυλοπίεση. Επίσης θα βρείτε και βίντεο με παρουσίαση ειδικών μεθόδων. Για αναλυτικές οδηγίες για να δείτε τον Δωρεάν Οδηγό μας, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!

Επιδημιολογία της ημικρανίας

Η ημικρανία προσβάλλει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού. Τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι 3 φορές πιο συχνή, απ’ ότι της άνδρες.

ΠονοκέφαλοιΑίτια – Παθοφυσιολογία ημικρανίας, οργανικοί παράγοντες πρόκλησης.

Η αιτιολογία των ημικρανιών θεωρείται ότι είναι πολυπαραγοντική.

Μπορεί να συμμετέχουν διάφοροι οργανικοί παράγοντες όπως ο μυογενής (μύες του αυχένα, περικρανιακοί, μασητήρες, μεσόφρυος σφιγκτήρας κ.α.),

ο αγγειακός (αλλαγή στη διάμετρο των αγγείων),

ο νευρογενής ( τρίδυμο νεύρο κ.α.),

ο ορμονικός (έμμηνος ρύση, διαταραχές σεροτονίνης, μελατονίνης κ.α.), και

ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη, ανησυχίες κ.α.).

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες παίζουν της σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ημικρανικής κρίσης (ωράρια ύπνου, συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση όπως το κόκκινο κρασί κ.α).

Χρειάζεται πάντα κατά την εμφάνιση μιας εμμένουσας κεφαλαλγίας και ημικρανίας να γίνει πλήρης ιατρικός και διαγνωστικός έλεγχος για να αποκλειστούν διάφορα οργανικά θέματα.

Αντιμετώπιση της ημικρανίας – Γενικά μέτρα

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και για την ημικρανία παίζουν οι ολιστικές θεραπευτικές μέθοδοι όπως ο βελονισμός και η ωτοθεραπεία – ωτοβελονισμός, κάτι που υποστηρίζεται από πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.

Επίσης η αποφυγή περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων που προκαλούν ημικρανική κρίση είναι πολύ σημαντική.

Η διατροφή αποτελεί τη βάση της αντιμετώπισης της ημικρανίας για την επίτευξη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων.

Πολύ αποτελεσματικά μπορεί επίσης να είναι συνεργικά με τον βελονισμό – ωτοθεραπεία και τα κατάλληλα Ελληνικά βότανα.

 

Ημικρανία – Αντιμετώπιση με Βελονισμό – Ωτοβελονισμό – Ωτοθεραπεία

Γκατζούνης Θεόδωρος στο ιατρεό του Φυσικής Ιατρικής και ΑποκατάστασηςΣκοπός είναι να: Μειωθεί ο αριθμός και η συχνότητα των κρίσεων, η διάρκεια αυτών, και όλων των παρενεργειών που προκαλεί η κρίση. Ο απώτερος θεραπευτικός στόχος είναι η προφύλαξη – αποτροπή της εμφάνισης των ημικρανικών κρίσεων.

Η ωτική νευροαντανακλαστική θεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού με φυσικά μέσα.

Ειδικά για τις ημικρανίες – κεφαλαλγίες η διεθνή βιβλιογραφία έχει δείξει ότι ο βελονισμός, η ωτοθεραπεία και ο ωτοβελονισμός παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία παραμένουν για μεγάλο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, χωρίς παρενέργειες καθώς χρησιμοποιεί μόνο φυσικά μέσα.

Αποτελέσματα της θεραπείας της ημικρανίας με βελονισμό, ωτοβελονισμό, Ωτοθεραπεία: Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, φτάνει σε ποσοστά από 82 – 89% ανάλογα με την εκάστοτε μελέτη.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες τα αποτελέσματα παραμένουν θετικά όσο αφορά την μείωση του πόνου της συχνότητας και έντασης των κρίσεων για τουλάχιστον έξι με δώδεκα μήνες για την πλειοψηφία των θεραπευόμενων με ωτοθεραπεία ή ωτοβελονισμό. Μετά το διάστημα αυτό και ανά περίπτωση χρειάζεται να γίνουν επαναληπτικές θεραπείες συντήρησης.

Ημικρανία- Συμπεράσματα για τη θεραπεία της με βελονισμό:

Αυτί στο οποίο έχουν τοποθετηθεί βελόνες για την θεραπεία της ημικρανίας με βελονισμό και ωτοβελονισμόΟ βελονισμός, η ωτική νευροαντανακλαστική θεραπεία – και ο ωτοβελονισμός είναι  διεθνώς αναγνωρισμένες μέθοδοι με μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία, και χρησιμοποιείται με επιτυχία για την αντιμετώπιση των χρόνιων κεφαλαλγιών και της ημικρανίας, μέσω της ανίχνευσης και ενεργοποίησης συγκεκριμένων σημείων της περιοχής του αυτιού.

Η ωτική νευροαντανακλαστική θεραπεία ,  ο βελονισμός και ο ωτοβελονισμός αποτελούν μεθόδους που είναι:

Ανώδυνες, Φυσικές, Εξατομικευμένες, καλά ανεκτές από τον ασθενή και συνδυάζονται άριστα με της φυσικές μεθόδους (διατροφή, βότανα, άσκηση, μάλαξη, φυσικοθεραπεία), ώστε να βοηθήσουν στην γρήγορη, και ολιστική αποκατάσταση των ασθενών.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βελονισμό για την ημικρανία και τις χρόνιες κεφαλαγίες, έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (άνω του 87% σύμφωνα με πολλές μελέτες), τα οποία παραμένουν θετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της.

Μπορείτε επίσης να πληροφορηθείτε για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και των πονοκεφάλων με τις μεθόδους του Acupressure, Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπέιας και GuaSha σε σεμινάρια Διαδικτυακά ή δια ζώσης, πατώντας ΕΔΩ!

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στοιχεία για τη διατροφή, τα Ελληνικά βότανα και πολλούς άλλους τρόπους για την Αντιμετώπιση της Αυπνίας στον Δωρεάν Οδηγό μας, που είναι διαθέσιμος στην σελίδα των Διαδικτυακών μας σεμιναρίων: https://tgseminars.thinkific.com/ . Στη σελίδα μας θα βρείτε επίσης και άλλους δωρεάν οδηγούς και πλούσιο υλικό με τη μορφή βίντεο, καθώς και τα σεμινάρια μας για τις  Αυπνίες (Δωρεάν)  και για Κρίσεις Πανικού.

Για τον Δωρεάν οδηγό μας για την Ημικρανία και τους πονοκεφάλους, που περιλαμβάνει κείμενο με μεθόδους για την ανακούφιση από τον πόνο όπως και σημεία στα οποία εκτός από βελονισμό γίνεται και δακτυλοπίεση. Επίσης θα βρείτε και βίντεο με παρουσίαση ειδικών μεθόδων. Για αναλυτικές οδηγίες για να δείτε τον Δωρεάν Οδηγό μας, μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!

Θεόδωρος Γκατζούνης, Φυσίατρος, Εισηγητής άρθρους για τις Ημικρανίες

Άρθρο από τον Γκατζούνη Θεόδωρο Φυσίατρο, με μετεκπαίδευση στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Acupressure, με Master στην Θεραπευτική Άσκηση

Βιβλιογραφία

 1. Somatic acupuncture versus ear acupuncture in migraine therapy: a randomized, controlled, blind study. Ceccherelli F1, Lovato A, Piana E, Gagliardi G, Roveri A. Acupunct Electrother Res. 2012;37(4):277-93.
 2. Ear Acupuncture in European Traditional Medicine, Luigi Gori and Fabio Firenzuoli, Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep; 4(Suppl 1): 13–16. doi:  10.1093/ecam/nem106, PMCID: PMC2206232
 3. Ear acupuncture in unilateral migraine pain. Allais G1, Romoli M, Rolando S, Castagnoli Gabellari I, Benedetto C. Neurol Sci. 2010 Jun;31 Suppl 1:S185-7. doi: 10.1007/s10072-010-0323-4.
 4. Auricular Acupuncture for the Treatment of Pediatric Migraines in the Emergency Department. Graff DM1, McDonald MJ. Pediatr Emerg Care. 2016 May 2.
 5. Μανιάς Π., Μπάντερ Α. “Η συμβολή των trigger Points στην παθογένεια της κεφαλαλγίας και ο ρόλος του Βελονισμού” “ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ”, 1993, τεύχος 3ο, 111-121.]
 6. Nogier P. Auricolotherapy to Auricolomedicine. Sainte-Ruffine, France: Maisonneuve; 1983.
 7. Ear acupuncture in the control of migraine pain: selecting the right acupoints by the “needle-contact test”. Romoli M1, Allais G, Airola G, Benedetto C. Neurol Sci. 2005 May;26 Suppl 2:s158-61.
 8. Ear acupuncture in the treatment of migraine attacks: a randomized trial on the efficacy of appropriate versus inappropriate acupoints. Allais G1, Romoli M, Rolando S, Airola G, Castagnoli Gabellari I, Allais R, Benedetto C. Neurol Sci. 2011 May;32 Suppl 1:S173-5. doi: 10.1007/s10072-011-0525-4.

 9. Gatzounis T., Kagiouli D., Bader A.: Comparison of efficiency of Auricular Acupuncture and Traditional Chinese Medicine Acupuncture in Cervical Syndrome. Athens, MECAN, 2014
 10. Εισαγωγή στον Ωτοβελονισμό: Dr. Giancarlo Bazzoni , ΙΤΜΕ Publications, Athens 2014
 11. Auricular or body acupuncture: which one is more effective in reducing abdominal fat mass in Iranian men with obesity: a randomized clinical trial. Darbandi M1, Darbandi S1, Owji AA1, Mokarram P2, Mobarhan MG3, Fardaei M4, Zhao B5, Abdi H6, Nematy M7, Safarian M3, Parizadeh MR8, Dabbaghmanesh MH9, Abbasi P8, Ferns G6. J Diabetes Metab Disord. 2014 Dec 5;13(1):92. doi: 10.1186/s40200-014-0092-3. eCollection 2014.
 12. Transcutaneous auricular vagus nerve stimulation for pediatric epilepsy: study protocol for a randomized controlled trial, Wei He, Xiao-Yu Wang, Li Zhou, Zhi-Mei Li, Xiang-Hong Jing, Zhong-Li Lv, Yu-Feng Zhao, Hong Shi, Ling Hu, Yang-Shuai Su, and Bing Zhu, Trials. 2015; 16: 371. Published online 2015 Aug 21. doi:  10.1186/s13063-015-0906-8
 13. Oleson T. Auriculotherapy Manual: Chinese and Western Systems of Ear Acupuncture. 4th. Edinburgh, UK: Churchill Livingstone, Elsevier; 2013.
 14. World Health Organization . WHO Report of the Working Group on Auricular Nomenclature. Lyon, France: World Health Organization; 1990.