test-anxietyΤι είναι το άγχος εξετάσεων;

Το άγχος των εξετάσεων αποτελεί έναν συνδυασμό σωματικής υπερδιέγερσης, ανησυχίας και φόβου για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το οποίο επιδρά στη φυσιολογική μαθησιακή διαδικασία, μειώνοντας την απόδοση του μαθητή.

Αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στο μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό.  Όσον αφορά τους μαθητές υπολογίζεται ότι περίπου το 36% των μαθητών αντιμετωπίζουν από μέτριο έως υψηλό άγχος εξετάσεων.

Έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και το άγχος επίδοσης σε αθλητές κατά τους αγώνες που παίζει αρνητικό ρόλο στην απόδοση, τις επιδόσεις και στο επίπεδο υγείας τους τους.

Στη φυσιατρική η αντιμετώπιση του άγχους και γενικότερα η ψυχολογική υποστήριξη των θεραπευόμενων θεωρείται βασικό στοιχείο για την αποκατάσταση και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό τον τομέα.

Το άγχος των εξετάσεων, αποτελεί ουσιαστικά μέρος του «άγχους απόδοσης», το οποίο παρατηρείται σε περιπτώσεις όπου το άτομο αξιολογείται από άλλους και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης έχει ιδιαίτερη σημασία για το άτομο.

Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αποτελεί π.χ., η συνέντευξη για μια θέση εργασίας, η παρουσίαση μιας εργασίας στην τάξη, ενδοσχολικές ή πανελλήνιες εξετάσεις και γενικά κάθε περίπτωση εξέτασης – αξιολόγησης.

Το άγχος των εξετάσεων επιφέρει πολλές συνέπειες. Μπορεί, οι μαθητές με άγχος εξετάσεων να παρουσιάσουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις έστω κι αν είναι καλά προετοιμασμένοι, να δυσκολευτούν στην συγκέντρωση, να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και δυσκολίες στην καταχώρηση, αποθήκευση και ανάκληση των μαθημάτων τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους εξετάσεων;

Το άγχος εξετάσεων χαρακτηρίζεται από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα:

Το άγχος συχνά συνοδεύεται από Σωματική Υπερδιέγερση, η οποία προκαλεί σωματικά ενοχλήματα όπως:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα: Κοιλιακό άλγος, διάρροια ή συχνή ανάγκη για ούρηση
  • Κεφαλαλγίες
  • Ζαλάδα
  • τάση για λιποθυμία
  • Ξηροστομία ή δυσκολία κατάποσης
  • Ταχύπνοια, δύσπνοια,
  • υπερβολική εφίδρωση,
  • Μυϊκούς πόνους και «πιασίματα» ή κράμπες
  • Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και ταχυπαλμία

 

test-anxietyΨυχολογικά – νοητικά συμπτώματα σχετιζόμενα με το άγχος εξετάσεων:

  • Μειωμένη συγκέντρωση
  • Διαταραχές στη μνήμη
  • Μαθησιακές δυσκολίες που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση στη σχολική επίδοση
  • Ανησυχία και Έντονο Φόβο
  • υπερβολική απογοήτευση κατά τη σύγκριση τους με συμμαθητές τους.
  • Νοητική και ψυχική κόπωση
  • Ευερεθιστότητα, και εκρήξεις θυμού
  • Δυσκολία στον ύπνο, αυπνία, άσχημα όνειρα
  • Κρίσεις πανικού σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Αυτή η κατάσταση αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ακόμα και καλά προετοιμασμένους για εξετάσεις μαθητές.

Οι περισσότεροι μαθητές με άγχος εξετάσεων νοιώθουν ότι το υψηλό άγχος είναι φυσιολογικό και αγνοούν ότι μπορεί να θεραπευτεί.

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του άγχους εξετάσεων.

Καθώς ο βελονισμός επιδρά σε όλο τον οργανισμό τόσο στο σώμα για αντιμετώπιση πόνων και οργανικών παθήσεων όσο και στον ψυχισμό δρώντας και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, πετυχαίνει σημαντικά οφέλη στην περίπτωση του άγχους εξετάσεων.

Λειτουργεί εξισορροπητικά στο συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και προλαμβάνει όλα τα συμπτώματα του άγχους όπως  πονοκεφάλους, προβλήματα από το γαστρεντερικό τις ενοχλήσεις στο στομάχι, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, τη ζάλη, δύσπνοια, υπερβολική εφίδρωση, τάση για λιποθυμία. Ηρεμώντας τον οργανισμό αντιμετωπίζεται η ταχυπαλμία η ανησυχία, οι φοβίες και οι αρνητικές σκέψεις που κάνει ο μαθητής όταν είναι σε κατάσταση άγχους.

Επίσης μέσω της εξισορρόπησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, βοηθά στην συγκέντρωση, στην αντιμετώπιση της σύγχυσης, αυξάνει την επίδοση και την απόδοση στο σχολείο καθώς και την σωστή προετοιμασία για εξετάσεις.

Ωτοθεραπεία – ωτοβελονισμός για την αντιμετώπιση του άγχους εξετάσεων.

Θεραπεία άγχους, με χρήση ωτικών επιθεμάτων σποριδίων Vaccaria.

Η ωτοθεραπεία είναι μια θεραπευτική τεχνική που εφαρμόζεται στο πτερύγιου του αυτιού και η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων. Στο αυτί υπάρχουν ειδικά σημεία τα οποία επιδρούν στον ψυχισμό, στο άγχος, στην διάθεση, στη συγκέντρωση και ειδικά σημεία για το άγχος εξετάσεων.

Όπως και ο σωματικός βελονισμός επιδρά τόσο στο κεντρικό όσο και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, πετυχαίνοντας σημαντικά οφέλη στην περίπτωση του άγχους εξετάσεων. Λειτουργεί εξισορροπητικά στο συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και προλαμβάνει και αντιμετωπίζει όλα τα συμπτώματα του άγχους που έχουν αναφερθεί.

Παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση βελόνας και είναι τελείως ανώδυνη καθώς μπορεί να γίνει με τη χρήση φυτικών μέσων που ασκούν πίεση στα σημεία του ωτικού πτερυγίου.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι με τη μέθοδο της ωτοθεραπείας και του ωτοβελονισμού ο μαθητής είναι καλυμμένος στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών καθώς έχει τη θεραπεία μαζί του εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άγχους εξετάσεων.

Επιστημονικές μελέτες για τον βελονισμό, ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία για το άγχος.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού, ωτοβελονισμού και ωτοθεραπείας για τη ρύθμιση του άγχους εξετάσεων:

Η πλέον πρόσφατη μελέτη του 2016 αναφέρει τα οφέλη της ωτοθεραπείας για τη μείωση του άγχους εξετάσεων σε φοιτητές ιατρικής: Catharina Klausenitz,et al. Auricular Acupuncture for Exam Anxiety in Medical Students—A Randomized Crossover Investigation. PLoS One. 2016; 11(12): e0168338.

Σε αυτή τη μελέτη βρέθηκε ότι μειώθηκε το άγχος και όλα τα συμπτώματά του έως και 40% τις ημέρες των εξετάσεων σε σχέση με τα άτομα που ήταν χωρίς θεραπεία.

 

Πώς γίνεται ο βελονισμός, ωτοβελονισμός – ωτοθεραπεία για το άγχος εξετάσεων;

Στον σωματικό βελονισμό εφαρμόζονται τοπικά ειδικές πολύ λεπτές (και συνεπώς ανώδυνες), αποστειρωμένες, μιας χρήσεως βελόνες, για 20 λεπτά στην αντιμετώπιση του άγχους εξετάσεων.

Εφαρμογή Ωτοθεραπείας χωρίς βελόνα, με χρήση σποριδίων Vaccaria.

Η ωτοθεραπεία μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση βελόνας ειδικά για εφήβους με άγχος εξετάσεων αλλά και για όσους θεραπευόμενους θέλουν να αποφύγουν τη χρήση βελόνας. Με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα μέσα αυτά μπορεί να είναι ηλεκτρικός ερεθισμός με μηχανήματα ηλεκτροδιέγερσης και laser, ειδικά φυτικά σπορίδια ή νανομαγνήτες, τεχνικές ωτομάλαξης,.

Ο ωτοβελονισμός ονομάζεται η μέθοδος όταν στην ωτοθεραπεία χρησιμοποιούνται νανοβελόνες στα ειδικά σημεία στο αυτί.

Με τη μέθοδο της ωτοθεραπείας και του ωτοβελονισμού ο θεραπευόμενος είναι καλυμμένος στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών καθώς έχει τη θεραπεία μαζί του εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων. Επίσης δίνονται ειδικές οδηγίες για την ενεργοποίηση των σημείων στο αυτί για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Το πλέον σύνηθες χρησιμοποιούμενο είναι η επικόλληση ειδικών φυτικών σποριδίων ή μαγνητών ή επιθεμάτων με μικροβελόνα (μικρότερο από 0,6mm και τότε η τεχνική ονομάζεται ωτοβελονισμός) που προκαλούν τον απαραίτητο ερεθισμό στο αυτί.

Τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι συνήθως ανά 10 ή 15 ημέρες.

Για του μαθητές καλό είναι η έναρξη της θεραπείας να γίνει 3-5 μήνες πριν τις εξετάσεις για να εξασφαλιστεί η καλύτερη απόδοση του μαθητή κατά το σημαντικό διάστημα των επαναλήψεων της ύλης και να μπορέσει να γίνει η προετοιμασία του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χωρίς βέβαια να αποκλειστεί και η περίπτωση που κάποιος χρειάζεται βοήθεια για την τελική περίοδο προ των εξετάσεων. Θετικά αποτελέσματα υπάρχουν ακόμα και στον τελευταίο μήνα πριν τις εξετάσεις. Είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να είναι πλήρως καλυμμένος ο μαθητής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και το πρόγραμμα των θεραπειών εξατομικεύεται ανάλογα με τις ημερομηνίες των εξετάσεων του.

Θα χρειαστούν 12-14 συνεδρίες για τα βέλτιστα αποτελέσματα της αντιμετώπισης του άγχους των εξετάσεων, ανάλογα με τις εξατομικευμένες απαιτήσεις και το διαθέσιμο χρόνο.

Όπως προαναφέρθηκε, η ωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων να γίνει χωρίς καν τη χρήση βελόνας οπότε είναι τελείως ανώδυνη, διατηρώντας ταυτόχρονα στο ακέραιο την αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

 Ποια αποτελέσματα έχει ο βελονισμός, ωτοβελονισμός – ωτοθεραπεία για το άγχος εξετάσεων;

 Ο βελονισμός, η ωτοθεραπεία και ο ωτοβελονισμός είναι διεθνώς αναγνωρισμένες μέθοδοι με μεγάλη εγκυρότητα και αξιοπιστία. Αντιμετωπίζουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα αγχώδεις διαταραχές  και το άγχος εξετάσεων και είναι: φυσικές, εξατομικευμένες, ανώδυνες, καλά ανεκτές, χωρίς καμία παρενέργεια και επιβάρυνση του οργανισμού, εφόσον γίνονται από ειδικό με εξειδίκευση στη μέθοδο.

Με τη χρήση αυτών των θεραπευτικών μεθόδων οι μαθητές μπορούν να εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε προετοιμαστούν σωστά για τις πανελλήνιες ή άλλες εξετάσεις τους, χωρίς τις παρενέργειες του άγχους.

Ειδικά στο χρονικό διάστημα πριν τις εξετάσεις δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους χωρίς το εμπόδιο του άγχους.

Έτσι έχοντας ήδη κάνει σωστή προετοιμασία, μπορούν να εξασφαλίσουν, με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση την επιτυχία για την οποία έχουν μοχθήσει στα μαθητικά τους χρόνια.

 

Στην 4η Αυτοτελή Ενότητα του σεμιναρίου Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Μεθόδου – Ωτικό Acupressure- Ωτοβελονισμός θα διδαχθεί και η αντιμετώπιση του άγχους εξετάσεων.

Το σεμινάριο έχει θέμα: «Άγχος – Στρες – Κρίσεις Πανικού – Φοβίες – Μετατραυματικό στρες – Ψυχοσωματικές καταστάσεις». Θα διεξαχθεί στην Αθήνα, περιοχή Αμπελοκήπων στις 16-17/03/2024.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει δια ζώσης ή/και διαδικτυακά.

Ισχύουν εκπτώσεις προεγγραφών.

Για κάθε ερώτηση και απορία σας ή για δήλωση συμμετοχής, επικοινωνήστε στο 211-1832-736 και στο tgseminars@gmail.com

Για περισσότερα για το σεμινάριο και τις προσφορές μας πατήστε ΕΔΩ!

 

Βιβλιογραφία

de Lorent L1, Agorastos A2, Yassouridis A3, Kellner M2, Muhtz C4. Auricular Acupuncture Versus Progressive Muscle Relaxation in Patients with Anxiety Disorders or Major Depressive Disorder: A Prospective Parallel Group Clinical Trial. J Acupunct Meridian Stud. 2016 Aug;9(4):191-9. doi: 10.1016/j.jams.2016.03.008. Epub 2016 Apr 22.

Lin ZP1, Wang CY, Jang TR, Ma TC, Chia F, Lin JG, Hsu JJ, Ho TJ. Effect of auricular acupuncture on oxygen consumption of boxing athletes. Chin Med J (Engl). 2009 Jul 5;122(13):1587-90. PMID: 19719954

Wei He, Xiaoyu Wang, Hong Shi, Hongyan Shang, Liang Li, Xianghong Jing, and Bing Zhu. Auricular Acupuncture and Vagal Regulation. Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 786839. Published online 2012 Nov 27. doi: 1155/2012/786839 PMCID: PMC3523683

He W, Rong PJ, Li L, Ben H, Zhu B, Litscher G. Auricular acupuncture may suppress epileptic seizures via activating the parasympathetic nervous system: a hypothesis based on innovative methods. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012;2012:5 pages.615476 [PMC free article] [PubMed]

He W, Li YH, Rong PJ, Li L, Ben H, Zhu B. Effect of electroacupuncture of different regions of the auricle on epileptic seizures in epilepsy rats. Zhen Ci Yan Jiu. 2011;36(6):414–418. [PubMed]

Stefan H, Kreiselmeyer G, Kerling F, et al. Transcutaneous vagus nerve stimulation (t-VNS) in pharmacoresistant epilepsies: a proof of concept trial. 2012;53(7):115–118. [PubMed]

Dietrich S, Smith J, Scherzinger C, et al. A novel transcutaneous vagus nerve stimulation leads to brainstem and cerebral activations measured by functional MRI. Biomedizinische Technik. 2008;53(3):104–111. [PubMed]

Kung YY, Yang CCH, Chiu JH, Kuo TBJ. The relationship of subjective sleep quality and cardiac autonomic nervous system in postmenopausal women with insomnia under auricular acupressure. 2011;18(6):638–645. [PubMed]

Gao XY, Zhang SP, Zhu B, Zhang HQ. Investigation of specificity of auricular acupuncture points in regulation of autonomic function in anesthetized rats. Autonomic Neuroscience. 2008;138(1-2):50–56. [PubMed]

Gori L, Firenzuoli F. Ear acupuncture in European traditional medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2007;4(supplement 1):13–16. [PMC free article] [PubMed]

Lin ZP, Chen YH, Fan C, Wu HJ, Lan LW, Lin JG. Effects of auricular acupuncture on heart rate, oxygen consumption and blood lactic acid for elite basketball athletes. Am J Chin Med. 2011;39(6):1131-8. PMID: 22083986 DOI: 1142/S0192415X11009457

Qiao Y. Thirty cases of anxiety symptom treated with Shenmen through Shaohai point. Chinese Acuponcture & Moxibustion. 2001;21:81–2.

Braden R, Reichow S, Halm MA. The use of the essential oil lavandin to reduce preoperative anxiety in surgical patients. J Perianesth Nurs. 2009;24(6):348–55. [PubMed]

Shengjun Wu, Jie Liang, Xia Zhu, Xufeng Liu, and Danmin Miao. Comparing the treatment effectiveness of body acupuncture and auricular acupuncture in preoperative anxiety treatment. J Res Med Sci. 2011 January; 16(1): 39–42. PMCID: PMC3063431

Catharina Klausenitz, Henriette Hacker, Thomas Hesse, Thomas Kohlmann, Karlhans Endlich, Klaus Hahnenkamp, and Taras Usichenko. Auricular Acupuncture for Exam Anxiety in Medical Students—A Randomized Crossover Investigation. PLoS One. 2016; 11(12): e0168338. Published online 2016 Dec 29. doi:  1371/journal.pone.0168338, PMCID: PMC5198977

Karst M, et al. Auricular acupuncture for dental anxiety: a randomized controlled trial. Anesth Analg. 2007. PMID: 17242083

Wang SM, Kain ZN. Auricular acupuncture a potential treatment for anxiety. Anesth Analg. 2001 Feb;92(2):548-53. PMID:11159266

Monir Shayestehfar, Tohid Seif-Barghi,  Sahar Zarei, and Amir Mehran. Acupuncture Anxiolytic Effects on Physiological and Psychological Assessments for a Clinical Trial. Scientifica (Cairo). 2016; 2016: 4016952. Published online 2016 Apr 4. doi:  1155/2016/4016952, PMCID: PMC4834398

Pilkington K, Kirkwood G, Rampes H, Cummings M, Richardson J. Acupuncture for anxiety and anxiety disorders–a systematic literature review. Acupunct Med. 2007 Jun;25(1-2):1-10. PMID:17641561

Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/ με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.