Θεραπεία παθήσεων χρόνιου πόνου του ώμου με βελονισμό, ωτοβελονισμό, ωτοθεραπεία.

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του Ώμου – Εισαγωγή

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί ένα από τα συχνότερα και πλέον επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα του άνω άκρου. Ο πόνος συνοδεύεται συνήθως από δυσκαμψία, μείωση ή και απώλεια της λειτουργικότητας του άκρου. Χρόνιος είναι ο πόνος του ώμου που διαρκεί για διάστημα άνω των τριών μηνών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην αφήνει τον ασθενή να κοιμηθεί φυσιολογικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική και ψυχική του κατάσταση.

Ο χρόνιος και ο νυχτερινός πόνος τoυ ώμου είναι και η συχνότερη αιτία προσέλευσης των ασθενών για θεραπεία με τη μέθοδο του βελονισμού – ωτοβελονισμού, ωτοθεραπείας καθώς αυτές οι τεχνικές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Τα αποτελέσματα στην ανακούφιση είναι άμεσα ακόμα και σε περιπτώσεις που ο πόνος στον ώμο επιμένει παρόλες τις κλασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κ.α.)

 

Επιδημιολογία του πόνου στον ώμο: Το 30% του γενικού πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπο με το πρόβλημα αυτό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ στο 50% των ασθενών που πρωτοεμφανίζουν πόνο στον ώμο, ο πόνος επιμείνει για μια περίοδο άνω των 6 μηνών.

 

Ανατομία του ώμου.

Στην ωμική ζώνη ενώνεται το άνω άκρο με τον κορμό του ανθρώπινου σώματος και η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Αποτελείται από ένα σύνολο αρθρώσεων που δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης κινήσεων του άνω άκρου και οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο εύρος στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ώμος ή ωμική ζώνη σχηματίζεται από τη συνένωση τριών οστών:

Βραχιόνιο, Κλείδα, Ωμοπλάτη και περιλαμβάνει τρεις αρθρώσεις :

  • Γληνοβραχιόνιο (βραχιονίο με ωμοπλάτη)
  • Κλειδοστερινική (κλείδα με στέρνο).
  • Ακρωμιοκλειδική (ωμοπλάτη με κλείδα)

Οι μύες του στροφικού πετάλου που επιτρέπουν και ελέγχουν τις στροφικές και άλλες κινήσεις του ώμου είναι:

  • ο υπακάνθιος
  • ο υπερακάνθιος,
  • ο ελάσσων στρογγύλος και
  • ο υποπλάτιος.

Οι μύες αυτοί εκφύονται από την ωμοπλάτη, καταλήγοντας στην κεφαλή του βραχιονίου.

Λόγω της πολυπλοκότητας των αρθρικών επιφανειών, της αυξημένης κινητικότητας και της μειωμένης σταθερότητας για να επιτευχθεί το μεγάλο εύρος, ο ώμος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ανατομικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Τα προβλήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνο, είτε οξύ και περιστασιακό, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις χρόνιο και έντονο ώστε να οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

 

Αίτια πόνου στον ώμο:

Τα αίτια του πόνου στον ώμο είναι πολυάριθμα και ποικίλα. Η διάγνωσή τους γίνεται κυρίως με την σωστή κλινική εξέταση και με την βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων. Η θεραπεία τους εξαρτάται από το γενεσιουργό αίτιο.

Τα κυριότερα αίτια χρόνιου πόνου στον ώμο είναι τα εξής:

  • Αρθρίτιδα
  • Ορογονοθυλακίτιδα (bursitis)
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης (υπακρωμιακής,
  • εσωτερικής, υποκορακοειδούς)
  • Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Παγωμένος ώμος (πρωτοπαθής)
  • Δύσκαμπτος ώμος (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος)
  • Τραυματισμοί, αθλητικές κακώσεις, κατάγματα
  • Σύνδρομο προστριβής
  • Τενοντίτιδα υπερακανθίου ή/και μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου
  • Κάκωση επιχείλιου χόνδρου
  • Οστεοαρθρίτιδα γληνοβραχιόνιας ή ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  • Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας (σπάνια) κ.α.

Κλινική εικόνα παθήσεων με χρόνιο πόνο του ώμου: Είναι συχνό να εμφανίζεται πόνος απροειδοποίητα, χωρίς τραυματισμό ή και χωρίς υπερβολική καταπόνηση του ώμου. Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης της άρθρωσης του ώμου και των περιαρθρικών δομών (τένοντες, μύες), από κακή στάση, άρση βάρους, επαγγελματικές επιβαρύνσεις ή αθλητικές ασχολίες κ.α.

Διαφορική Διάγνωση του πόνου στον ώμο: Η διάγνωση του πόνου στον ώμο είναι κυρίως κλινική, στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού και στην κλινική εξέταση.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία, υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν την αιτία και το μέγεθος της βλάβης.

Η θεραπεία του πόνου στον ώμο διακρίνεται σε  συντηρητική και χειρουργική.

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική:

  • Ανάπαυση,
  • Φυσικοθεραπεία (και κρουστικά υπέρηχα)
  • Ψυχρά επιθέματα,
  • ΜΣΑΦ (Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
  • Τοπική μεσοθεραπεία (στο ιατρείο γίνεται με φυτικά – ομοιπαθητικά σκευάσματα και προσφέρει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων) καθώς και
  • Βελονισμός – Ωτοθεραπεία- Ωτοβελονισμός.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, όπως σε ολικές ρήξεις τενόντων, τραυματισμούς αστάθεια από καθ’ έξην εξαρθρήμα κ.α.

Θεραπεία χρόνιου πόνου στον ώμο με Βελονισμό – Ωτοθεραπεία- Ωτοβελονισμό

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου στην περιοχή του ώμου

σωματικός βελονισμός για την αντιμετώπιση trigger points του τραπεζοειδούς σε παθήσεις του ώμουΟ βελονισμός είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας που γίνεται με την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα. Πλέον με τη χρήση οδηγών (λεπτοί σωληνίσκοι κατάλληλου μεγέθους), η τοποθέτηση τους γίνεται ταχύτατα και ανώδυνα. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες και μιας χρήσης.

Ο βελονισμός προκαλεί έκλυση εγκεφαλινών, ενδορφινών και σεροτονίνης από το νευρικό σύστημα.

Οι αναλγητικές αυτές ουσίες τους, μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον πόνο στον ώμο, τόσο την ημέρα όσο και κατά τις νυκτερινές ώρες.

Επίσης παράγονται τοπικά λόγω της εισόδου της βελόνας και αντιφλεγμονώδης ουσίες όπου βοηθούν στην αποκατάσταση της ιστικής βλάβης.

Με το βελονισμό προκαλείται επίσης χαλάρωση του μυϊκού σπασμού τοπικά στον ώμο και λόγω της σεροτονίνης, βελτίωση της διάθεσης των ασθενών (δρα κατά του άγχους και της κατάθλιψης που προκαλεί ο χρόνιος πόνος.

Ωτοβελονισμός – Ωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Η ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης Ωτοβελονισμός σε παθήσεις του ώμουκατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού.

Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός.

Γίνεται με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου όπως με την επικόλληση ειδικών σποριδίων ή μαγνητών ή επιθεμάτων με μικροβελόνα.

Η μέθοδος της ωτοθεραπείας παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι:

  • ανώδυνη,
  • μπορεί να γίνει και χωρίς βελόνες με τη χρήση φυσικών μέσων (ειδικά επιθέματα με μαγνήτες ή σπόρους Vaccaria),
  • οι ασθενείς μπορούν να πάρουν τη θεραπεία μαζί τους στο σπίτι, και
  • είναι καλυμμένοι θεραπευτικά εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο,

αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα κατά τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον ώμο.

 

Διάρκεια θεραπείας για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον ώμο – Αριθμός συνεδριών

Κατά την πρώτη θεραπεία καθώς απαιτείται η λήψη του ιστορικού, η κλινική εξέταση, η εκτίμηση των παρακλινικών εξετάσεων και η ανεύρεση των κατάλληλων σημείων στο σώμα και το αυτί, καλό είναι ο θεραπευόμενος να έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μιάμισης ώρας. Στις επόμενες συνεδρίες η διάρκεια θα  είναι  40-45 λεπτά της ώρας, για να έχουμε τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε χρόνιες καταστάσεις πόνου στην περιωχή του ώμου, θα χρειαστούν 12-15 συνεδρίες για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Θα χρειαστεί επίσης θεραπεία συντήρησης, η οποία αποτελείται από 5-7 θεραπείας κατά το επόμενο έτος.

Τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι συνήθως ανά 10 – 15 ημέρες, ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης για την οποία προσέρχεται ο κάθε θεραπευόμενος.

 

Συνδυασμός σωματικού βελονισμού κα της ωτοθεραπείας για παθήσεις – πόνο -του ώμου.

ωτοβελονισμός με επιθέματα με νανοβελόνες για παθήσεις του ώμουΟ συνδυασμός της χρήσης του βελονισμού και της ωτοθεραπείας που γίνεται στο ιατρείο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα.

Κατ’ αρχήν ο ασθενής με τα επιθέματα που φέρει λόγω της ωτοθεραπείας έχει τη θεραπεία μαζί του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και είναι καλυμμένος όσον αφορά τον πόνο και τη φλεγμονή.

Αυξάνονται τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας ώστε να δοθεί ο χρόνος στον οργανισμό να αναρρώσει από την χρόνια πάθηση του ώμου και είναι σε όλο αυτό το διάστημα υπό ιατρική παρακολούθηση ώστε να αντιμετωπιστεί και ότι άλλο μπορεί να προκύψει σε αυτό το διάστημα των 5-6 μηνών.

Τελευταίο αλλά επίσης σημαντικό, ειδικά για την εποχή μας, το κόστος της θεραπείας επιμερίζεται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο την καθιστά και οικονομικά εφικτή ακόμα και σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Αν εφαρμόζονταν μόνο σωματικός βελονισμός θα χρειαζόταν ο θεραπευόμενος να κάνει 8 θεραπείες το μήνα ενώ με την μέθοδο που ακολουθείται στο ιατρείο χρειάζεται να κάνει μόνο για 2 συνεδρίες ανά μήνα στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι το κόστος επιμερίζεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ διατηρείται το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αν και τα αποτελέσματα στη διεθνή βιβλιογραφίας και για τις δύο μεθόδους (βελονισμό-ωτοβελονισμό) είναι εξαιρετικά, υπάρχει μια υπεροχή του ωτοβελονισμού και/ή του συνδυασμού τους, καθώς σε χρόνιες παθήσεις είναι σημαντικό να δίνεται ο χρόνος στον οργανισμό να αποκατασταθεί.

 

Ασκήσεις – Εργονομία – Στασιολογία για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου.

Ο θεραπευόμενος χρειάζεται να ακολουθήσει κατάλληλες ασκήσεις αποκατάστασης της δυσκαμψίας, επανάκτησης του εύρους κίνησης της άρθρωσης, μυϊκής ενδυνάμωσης και ότι άλλο εξατομικευμένα απαιτείται, όπως γίνεται στο ιατρείο κατά την αποκατάσταση ατόμων με χρόνιες παθήσεις του ώμου.

Διδάσκεται επίσης η σωστή εργονομία κατά τη χρήση υπολογιστών αλλά και για τις καθημερινές δραστηριότητες καθώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και την πρόληψη των υποτροπών.

 

Θεραπεία χρόνιου πόνου στον ώμο – Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου του ώμου είναι άμεσα ακόμα και σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει παρόλες τις κλασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κ.α.)

Τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό έχουν παρατηρηθεί σε ποσοστό 82-87% των ασθενών, ανάλογα βέβαια με το είδος και την χρονιότητα της πάθησης του ώμου.

 

Συζήτηση – Συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού – ωτοβελονισμού – ωτοθεραπείας στην αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Ωτοθεραπεία με επιθέματα νανοβελόνας για παθήσεις του ώμου
Ωτοθεραπεία με εφαρμογή επιθεμάτων νανοβελόνας

Η αποτελεσματικότητα του Βελονισμού και του ωτοβελονισμού στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου του ώμου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από πολλές πανεπιστημιακές σχολές και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ιδιαίτερα χρειάζεται να τονισθεί ότι ο βελονισμός και ο ωτοβελονισμός καθώς είναι φυσικές μέθοδοι θεραπείας, μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε αγωγή λαμβάνει ο ασθενής (για πίεση, σάκχαρο, καρδιά), χωρίς να δημιουργούν καμία επιβάρυνση στον οργανισμό και είναι χωρίς σοβαρές παρενέργειες, εφόσον γίνονται από έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο στην μέθοδο ιατρό.

Αν και τα αποτελέσματα και στις δύο μεθόδους είναι εξαιρετικά, υπάρχει μια υπεροχή του συνδυασμού βελονισμού – ωτοθεραπείας, καθώς σε χρόνιες παθήσεις είναι σημαντικό να δίνεται ο χρόνος στον οργανισμό να αποκατασταθεί.

Η χρήση των συνδυασμένων μεθόδων βελονισμού ωτοβελονισμού στο ιατρείο  εξασφαλίζει το χρόνο που απαιτείται για την τακτική ιατρική παρακολούθηση και επικοινωνία με τον θεραπευόμενο, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

 

Δημοσίευση από:

Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, Καθηγητής Acupressure, Ωτικής Νευροαντανακλαστικής θεραπείας – Ωτικού Acupressure.

 

Βιβλιογραφία.

  1. Lathia AT, Jung SM, Chen LX. Efficacy of acupuncture as a treatment for chronic shoulder pain. J Altern Complement Med. 2009 Jun;15(6):613-8. doi: 10.1089/acm.2008.0272.
  2. Breckenridge JD, McAuley JH. Shoulder Pain and Disability Index (SPADI). J Physiother. 2011;57(3):197. doi: 10.1016/S1836-9553(11)70045-5.
  3. Herin F, Vézina M, Thaon I, Soulat JM, Paris C. ESTEV group. Predictors of chronic shoulder pain after 5 years in a working population. Pain. 2012;153:2253–2259. doi: 10.1016/j.pain.2012.07.024. [PubMed] [Cross Ref]
  4. Littlewood C, Ashton J, Mawson S, May S, Walters S. A mixed methods study to evaluate the clinical and cost-effectiveness of a self-managed exercise program versus usual physiotherapy for chronic rotator cuff disorders: protocol for the SELF study. BMC Musculoskelet Disord. 2012;13:62. doi: 10.1186/1471-2474-13-62. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
  5. Guerra J, Bassas E, Andres M, Verdugo F, Gonzalez M. Acupuncture for soft tissue shoulder disorders: a series of 201 cases. Acupunct Med. 2003;21:18–22. doi: 10.1136/aim.21.1-2.18. [PubMed] [Cross Ref]
  6. Molsberger AF, Schneider T, Gotthardt H, Drabik A. German Randomized Acupuncture Trial for chronic shoulder pain (GRASP) -a pragmatic, controlled, patient-blinded, multi-centre trial in an outpatient care environment. Pain. 2010;151:146–154. doi: 10.1016/j.pain.2010.06.036. [PubMed] [Cross Ref]
  7. Vas J, Perea-Milla E, et al. Acupuncture and rehabilitation of the painful shoulder: study protocol of an ongoing multicentre randomised controlled clinical trial [ISRCTN28687220] BMC Complement Altern Med. 2005;5:19. doi: 10.1186/1472-6882-5-19. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
  8. Green S, Buchbinder R, Hetrick S. Acupuncture for shoulder pain. Cochrane Database Syst Rev. 2005;2:CD005319. [PubMed]
  9. Guerra De Hoyos JA, et al. Randomized trial of long term effect of acupuncture for shoulder pain. Pain. 2004;112:289–298. doi: 10.1016/j.pain.2004.08.030. [PubMed] [Cross Ref]
  10. Lee J. A., Park S.-W., Hwang P. W., et al. Acupuncture for shoulder pain after stroke: a systematic review. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2012;18(9):818–823. doi: 10.1089/acm.2011.0457. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
  11. Bao Y. H., Wang Y. W., Chu J. M., Zhu G. X., Wang C. M., Hou H. M. Clinical observation of electroacupuncture combined with rehabilitation in pain and improvement of upper limb motor function after stroke in patients with hemiplegic shoulder pain. Chinese Journal of Traditional Medical Science and Technology. 2012;19(1):59–60.
  12. Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/ με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.

  13. Schulz K. F., Altman D. G., Moher D. CONSORT 2010 statement: updated guidelines for reporting parallel group randomised trials. BMJ. 2010;340(7748):698–702. doi: 10.1136/bmj.c332. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]
  14. MacPherson H., Altman D. G., Hammerschlag R., et al. Revised Standards for Reporting Interventions in Clinical Trials of Acupuncture (STRICTA): extending the CONSORT statement. PLoS Medicine. 2010;7(6)e1000261 [PMC free article] [PubMed]
  15. Sook-Hyun Lee and Sung Min Lim. Acupuncture for Poststroke Shoulder Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2016; 2016: 3549878. Published online 2016 Jul 31. doi:  1155/2016/3549878. PMCID: PMC4983325
  16. Lathia AT, Jung S, Chen LX. Efficacy of acupuncture as a treatment for chronic shoulder pain. The journal of alternative and complementary medicine. 2009;15(6):613–8. [PubMed]
  17. Cheing GL, So EM, Chao CY. Effectiveness of electroacupuncture and interferential electrotherapy in the management of frozen shoulder. Journal of rehabilitation medicine. 2008;40(3):166–70. [PubMed]
  18. He D, Veiersted KB, Høstmark AT, Medbø JI. Effect of acupuncture treatment on chronic neck and shoulder pain in sedentary female workers: a 6-month and 3-year follow-up study. Pain. 2004;109(3):299–307. [PubMed]
  19. Mahsa Asheghan, Amidoddin Khatibi Aghda, Ebrahim Hashemi, Mohammadtaghi Hollisaz. Investigation of the effectiveness of acupuncture in the treatment of frozen shoulder. Mater Sociomed. 2016 Jul 24; 28(4): 253–257. Published online 2016 Aug. doi:  5455/msm.2016.28.253-257 PMCID: PMC5034968
  20. Deganello A, Battat N, Muratori E, Cristofaro G, Buongiorno A, Mannelli G, Picconi M, Giachetti R, Borsotti G, Gallo O. Acupuncture in shoulder pain and functional impairment after neck dissection: A prospective randomized pilot study. 2016 Aug;126(8):1790-5. doi: 10.1002/lary.25921. Epub 2016 Mar 24.
  21. Jung Ah Lee, PhD, Si-Woon Park, MD, MSCR, Pil Woo Hwang, MB, Sung Min Lim, MD, Sejeong Kook, PhD, Kyung In Choi, MD, and Kyoung Sook Kang, MD. Acupuncture for Shoulder Pain After Stroke: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2012 Sep; 18(9): 818–823. doi:  1089/acm.2011.0457 PMCID: PMC3429280

3 Thoughts to “Παθήσεις ώμου”

  1. Hi there! I could have sworn I’ve visited thyis site before but after browsing
    through a feew of the articles I realized
    it’s new too me. Nonetheless, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll
    be book-marking it and checking back frequently!

  2. Hello.This article was really fascinating, especially because I was investigating for thoughts on this issue last Thursday.

  3. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
    you I really enjoy reading through your articles.
    Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the
    same subjects? Thanks!