Τα ατυχήματα και οι κακώσεις είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας, οποιαδήποτε στιγμή. Τόσο στο σπίτι, όσο και στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Επίσης στα αθλήματα, σε μια εκδρομή ή στις διακοπές. Τα οικιακά ατυχήματα μάλιστα, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους, είναι μια από τις πρώτες αιτίες αναζήτησης υγειονομικής βοήθειας, όπως αναφέρεται σε μελέτες. Συνήθως συμβαίνουν εντελώς απρόσμενα και απροειδοποίητα, επιβεβαιώνοντας αυτό που αναφέρεται στην σοφία του λαού μας, πως «ότι φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος». Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο για τις ολιστικές πρώτες βοήθειες.

Φυσικά πάντα χρειάζεται να αναζητούμε και Ιατρική βοήθεια.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η αντίδρασή μας στα πρώτα 10-20 λεπτά ενός ατυχήματος, μπορεί να καθορίσει την έκβαση και να κάνει τη διαφορά, όπως σε ένα οικιακό έγκαυμα, ή σε μια αιμορραγία, ακόμα και σε ένα διάστρεμμα ή τσίμπημα από μέλισσα.

Επίσης σε μια εκδρομή και στις διακοπές και ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις αθλημάτων, ειδικά ερασιτεχνικών όπως η ποδηλασία και η ορειβασία, η βοήθεια που θα καλέσουμε, μπορεί να αργήσει να φτάσει.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που χρειάζεται ακόμα περισσότερο να ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα ατύχημα – κάκωση, σε επίπεδο πρώτων βοηθειών – αυτοβοήθειας.

Αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί και επισημανθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς. Γι’ αυτό και συστήνουν την εκπαίδευση του πληθυσμού σε τεχνικές πρώτων βοηθειών σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί αυτό να επιτευχθεί.  Έχει αποδειχθεί ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό ποσοστό την έκβαση των ατυχημάτων ακόμα και να μειώσει την θνησιμότητα.

Καθώς τα ατυχήματα και οι κακώσεις είναι κάτι πολύ συχνό σε οικιακό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, το να γνωρίζουμε βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει και εμάς και τα οικεία μας πρόσωπα.

Οι πρώτες βοήθειες – τεχνικές αυτοβοήθειας είναι σημαντικό να δίνονται άμεσα, και να ακολουθούν την Ιπποκρατική ρήση:

Να ωφελούν χωρίς να βλάπτουν, κάτι που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ολιστικής προσέγγισης.

Γι’ αυτό και σας προσκαλούμε με χαρά στο διαδικτυακό σεμινάριο που ετοιμάσαμε, για τις ολιστικές πρώτες βοήθειες – τεχνικές αυτοβοήθειας.

 

Οφέλη από την παρακολούθηση του σεμιναρίου:

 

Στο διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες,  προσεγγίζουμε τις πρώτες βοήθειες με μια συνδυαστική – ολιστική μεθοδολογία.

Αναλύσουμε αρχικά τις πρώτες βοήθειες από την πλευρά της Δυτικής θεραπευτικής – κλασσικές πρώτες βοήθειες.

Η πρωτοπορία σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες, είναι ότι ταυτόχρονα σε κάθε περίπτωση θα αναλύουμε και την μεθοδολογία ολιστικών μεθόδων πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης και ειδικότερα τον συνδυασμό μεθόδων και τεχνικών με στοιχεία από:

Την Ομοιοπαθητική, Acupressure (δακτυλοπίεση σε σημεία βελονισμού) και την Ωτική νευροαντανακλαστική μέθοδο – Ωτοθεραπεία. Από επιστημονικές μελέτες και την κλινική εμπειρία, σε πολλές επείγουσες καταστάσεις, δίνουν πολύ θετικά αποτελέσματα και Ωφελούν χωρίς να βλάπτουν.

 Ύλη σεμιναρίου:

Κακώσεις:

Τραύμα,

Εκδορά,

Αιμορραγία,

Κάκωση τενόντων,

Διαστρέμματα,

Κράμπα,

Θλάσεις μυών,

Κακώσεις οστών – κατάγματα.

 

Κακώσεις από φυσικά αίτια:

Έγκαυμα,

Ηλίαση,

Θερμοπληξία,πρόπλασμα για την διδασκαλία ανατομίας στα διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, η αντιμετώπιση των οποίων θα διδαχθεί στο διαδικτυακό σεμινάριο Ολιστικές πρώτες βοήθειες

Τσίμπημα από σφήγκα – μέλισσα,

Δάγκωμα φιδιού,

Ναυτία θαλάσσης,

Πνιγμός,

Πνιγμονή.

 

Παθολογικές περιπτώσεις:

Πόνος δοντιού,

Αλλεργία,

Λιποθυμία,

Επιληψία,

Κωλικός,

Έμφραγμα.

 

Σε ποιους απευθύνεται:

 Το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες, απευθύνετε σε :

Όλους!  Είναι ιδανικό και για άτομα που θέλουν να γνωρίζουν τεχνικές πρώτων βοηθειών –αυτοβοήθειας ακόμα και χωρίς να έχουν ειδικές γνώσεις.

Επίσης απευθύνεται και  σε επαγγελματίες υγείας, που μπορούν να διδαχθούν έναν συνδυασμό μεθόδων που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις, τις τεχνικές και τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα.

 

Διεξαγωγή – εγγραφή στο διαδικτυακό σεμινάριο- Ολιστικές Πρώτες Βοήθειες:

Το σεμινάριο των Ολιστικών πρώτων βοηθειών είναι διαθέσιμο σε μαγνητοσκοπημένη μορφή στο διαδίκτυο, από τις 25/05/ 2022, στην ιστοσελίδα των σεμιναρίων μας.

Έχει διάρκεια 7 διδακτικές ώρες.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον χώρο σας,υπολογιστής, τηλέφωνο και ρόφημα στον προσωπικό χώρο που μπορεί ο κάθένας να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο Ολιστικές πρώτες βοήθειες

όποτε θέλετε και

όσες φορές θέλετε!

 

Σημειώσεις για το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες  

Με την συμμετοχή σας στο σεμινάριο, θα χορηγούνται γραπτές σημειώσεις σε μορφή PDF,

τις οποίες θα μπορείτε να κατεβάσετε διαδικτυακά,

οι οποίες περιλαμβάνονται στην τιμή.

 

Κόστος:

 Το κόστος για το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες

είναι 99 ευρώ με έκπτωση προεγγραφής.

Η έκπτωση θα παραταθεί έως τις 31/08/2022, καθώς πολλοί από εσάς το είδατε πρόσφατα και ενδιαφερθήκατε να το παρακολουθήσετε. Είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο σεμινάριο για όλους, τόσο για επαγγελματίες υγείας, όσο και για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να έχει αυτές τις τόσο σημαντικές γνώσεις.

Η έκπτωση θα ισχύει επίσης για

παλιούς μαθητές μας,

ανέργους και

φοιτητές.

Η τιμή θα είναι 149 Ευρώ χωρίς την έκπτωση.

Στην τιμή περιλαμβάνεται και το ΦΠΑ που είναι (ακόμα) 24%

Καθώς στα σεμινάρια μας υπάρχουν και άλλες περίοδοι προσφορών, καλό είναι να επικοινωνείτε μαζί μας για ενημέρωση στο τηλέφωνο 211-1832-736, ή στο email μας tgseminars@gmail.com

Χορήγηση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης για το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες:

Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης, για όσους το ζητήσουν, μετά από την παρακολούθηση όλων των ενοτήτων του σεμιναρίου (γίνεται επιβεβαίωση από τα εργαλεία της ιστοσελίδας των σεμιναρίων) και μετά από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις – απάντηση ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής.

Σε όλους χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής, μετά από αίτημα του συμμετέχοντα.

Πληρωμή:

Η πληρωμή για το διαδικτυακό σεμινάριο – Ολιστικές πρώτες βοήθειες μπορεί να γίνει είτε διαδικτυακά σε ασφαλές περιβάλλον, μέσω της πλατφόρμας των σεμιναρίων μας, ή

Μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, μετά από συνεννόηση για να σας δοθούν οδηγίες, στο τηλέφωνο 211-1832-736, ή στο email μας tgseminars@gmail.com

Επωφεληθείτε από την εκπτωτική προσφορά μας, έως και τις 31/08/2022, δηλώνοντας συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα! Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!

Για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να επωφεληθείτε από τις προσφορές των προεγγραφών ή/και τις προσφορές για παλιούς μαθητές μας, φοιτητές και ανέργους, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα εγγραφής.  Επίσης στο τηλέφωνο 211-1832-736 και το mail μας: tgseminars@gmail.com και στο https://tgseminars.thinkific.com/! Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις και κάθε απορία σας και να αφήσετε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για να έρθουμε σε επαφή μαζί σας.

“Τα στοιχεία που δηλώνω στην παρακάτω εγγραφή επιθυμώ να χρησιμοποιούνται από δω και στο εξής, στο μέτρο που κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την καταχώρηση μου ως νέου αναγνώστη-συμμετέχοντα. Καθώς και για την αποστολή ενημερωτικών Newsletters για τα επικείμενα σεμινάρια που διοργανώνει ο Θεόδωρος Γκατζούνης ή Συμμετέχει σε κάποια διοργάνωση.” Η έγκρισή σας θεωρείται απαραίτητη, με βάση τη νέα νομοθεσία για προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.

  Είμαι τελειόφοιτος/η– απόφοιτος/η σχολών επαγγελμάτων υγείαςΕίμαι ΕπαγγελματίαςΕίμαι ΙδιώτηςΆλλο  ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

   

  Σύντομη παρουσίαση των Ολιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στο σεμινάριο:

   

   Η μέθοδος του Acupressure βασίζεται στην δακτυλοπίεση ειδικών σημείων του σώματος με συγκεκριμένη τεχνική. Τα σημεία αυτά είναι γνωστά και σαν βελονιστικά σημεία καθώς χρησιμοποιούνται και στον βελονισμό. σημείο-δακτυλοπίεσης - Acupressure στην εσωτερική επιφάνεια του καρπού

    

  Για περισσότερα πάνω στη μέθοδο του Acupressure, μπορείτε να δείτε στο:https//tgatzounis.com!

   

   

   

   

   

   Η ομοιοπαθητική είναι μια γνωστή ασφαλής και διαδεδομένη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων.

  Στο σεμινάριο θα έχουμε τη χαρά να έχουμε χαρά της ευγενικής συμμετοχής και διδασκαλίας της συναδέλφου  Ταβουξόγλου Κωνσταντίνας,             ομοιοπαθητικού με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας.

   

  Η μέθοδος του Ωτικού Acupressure (Auricular Acupressure) ανιχνεύει και αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού.εικόνα αυτιού για Ωτικό Acupressure - ωτοθεραπεία για άγχος

   

   

  Για περισσότερα πάνω στη μέθοδο του Ωτικού Acupressure, μπορείτε να δείτε στο https//tgatzounis.com!

   

  Στο διαδικτυακό σεμινάριο, θα αναλυθούν μέθοδοι και τεχνικές πρώτων βοηθειών – αυτοβοήθειας τόσο από την σκοπιά της συμβατικής ιατρικής, όσο και τεχνικών που βασίζονται πάνω στις προαναφερθείσες μεθόδους, με ολιστικούς και φυσικούς τρόπους.

   

  Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την δωρεάν εισαγωγική μας διάλεξη, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο στην επιλογή παρακολούθηση δωρεάν υλικού στην ιστοσελίδα των σεμιναρίων μας:

  https://tgseminars.thinkific.com/courses/olistikes-protes-bohtheies-diadiktiako-seminario

  Αν μπαίνετε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα των σεμιναρίων, θα σας ζητήσει εγγραφή, δηλαδή: το μαιλ σας και έναν κωδικό για να μπαίνετε στην ιστοσελίδα (όχι φυσικά τον κωδικό του μαίλ σας, αλλά κάποιον κωδικό που θα τον θυμάστε για την ιστοσελίδα).

  Μετά θα σας δοθεί η δυνατότητα είτε να αγοράσετε το σεμινάριο, είτε να παρακολουθήσετε το δωρεάν υλικό της εισαγωγής.

   

  Για κάθε πληροφορία ή απορία σας, μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 211-1832-736, ή στο email μας tgseminars@gmail.com  

   

  Διοργάνωση:

   

  Διοργάνωση από tgseminars με την ευγενική συμμετοχή στο υλικό και τις σημειώσεις Ομοιοπαθητικής, της Ομοιοπαθητικού κ.Ταβουξόγλου Κωνσταντίνας

   

  Διδάσκουν:

   

  Γκατζούνης Θεόδωρος, Φυσίατρος, με μετεκπαίδευση στο Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Acupressure, Μεσοθεραπεία,  τ.καθηγητής πρώτων βοηθειών σε τριτοβάθμιο ίδρυμα.

  Θεόδωρος Γκατζούνης εισηγητής στο διαδικτυακό σεμινάριο Ολιστικές πρώτες βοήθειες

  Βιβλιογραφία:

  1. Jariani M, Saki M, Momeni N, Ebrahimzade F, Seydian A. The effect of progressive muscle relaxation techniques on anxiety in Patients with myocardial infarction. Yafteh. 2011;13:28–35.
  2. Torabi M, Salavati M, Ghahri Sarabi AR. Effect of foot reflexology massage and benson relaxation techniques on anxiety and physiological indexes of patients undergoing coronary heart angiography. Sci J Hamadan Nurs Midwifery Faculty. 2012;20:63–73.
  3. Bassampour S, Nikbakht Nasrabadi A, Mehran A, Poresmaeil Z, Valiee S. Effect of acupressure on patients’ anxiety and vital sign before abdominal surgeries. Hayat. 2008;14:23–34.
  4. Bastani F, Sobhani M, Shamsikhani S, Negarandeh R, Borna M, Haghani H. Effect of acupressure on severity of fatigue in women with multiple sclerosis. Complement Med J Faculty Nurs Midwifery. 2013;3:574–84.
  5. Hmwe NT, Subramanian P, Tan LP, Chong WK. The effects of acupressure on depression, anxiety and stress in patients with hemodialysis: A randomized controlled trial. Int J Nurs Stud. 2015;52:509–18. [PubMed]
  6. Etri M, Adib-Hajbaghery M. Effects of acupressure on pain and vital signs of patients following small abdominal surgeries: A clinical trial. Nurs Midwifery Stud. 2012;1:67–71.
  7. Rajai N, Choopani N, Pishgooie SA, Sharififar ST. The effect of P6 acupressure point on physiological indices in coronary angiography candidate. Complement Med J Faculty Nurs Midwifery. 2016;5:1290–302.
  8. Yeh ML, Chang YC, Huang YY, Lee TY. A randomized controlled trial of auricular acupressure in heart rate variability and quality of life for hypertension. Complement Ther Med. 2015;23:200–9. [PubMed]
  9. Sharif Nia H, Pahlevan Sharif S, Yaghoobzadeh A, Yeoh KK, Goudarzian AH, Soleimani MA, et al. Effect of acupressure on pain in Iranian leukemia patients: A randomized controlled trial study. Int J Nurs Pract. 2017;23 [PubMed]
  10. Arami S, Kazemi M, Esmaeili-Nadimi A. Comparing the effect of acupressure points shenmen (HE7) with a third eye on anxiety in patients undergoing coronary angiography. Med Surg Nurs J. 2015;4:41–6.
  11. McFadden KL, Hernández TD. Cardiovascular benefits of acupressure (Jin Shin) following stroke. Complement Ther Med. 2010;18:42–8. [PMC free article] [PubMed]

  12. Ng M, Jones AY, Cheng L. The role of Acu-TENS in hemodynamic recovery after open-heart surgery. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:301974. [PMC free article] [PubMed]
  13. Marzieh Batvani, Hojatollah Yousefi, Mahboubeh Valiani, Javad Shahabi, and Hossein Mardanparvar The Effect of Acupressure on Physiological Parameters of Myocardial Infarction Patients: A Randomized Clinical Trial Iran J Nurs Midwifery Res. 2018 Mar-Apr; 23(2): 143–148. doi: [10.4103/ijnmr.IJNMR_83_16]PMCID: PMC5881232. PMID: 29628963
  14. Σημειώσεις από το σεμινάριο Ωτικού Acupressure- Ωτοβελονισμός χωρίς βελόνες. https://tgatzounis.com/seminario-otikou-acupressure-otovelonismos-xoris-velones/
  15. Luigi Gori and Fabio Firenzuoli Ear Acupuncture in European Traditional Medicine Center of Natural Medicine, S. Giuseppe Hospital, Empoli, Italy eCAM 2007;4(S1)13–16 doi:10.1093/ecam/nem106
  16. Nogier P. (mai 1956) Le pavillon de l’oreille. Zones et points re΄ Bulletin de la Socie΄ te΄ d’Acupuncture n_20, article repris dans la revue Auriculome΄decine n_21 (1980). Sainte-Ruffine: Maisonneuve, 1956.
  17. Gori L, Firenzuoli F. Ear acupuncture in the treatment of low back pain in cancer patients. J Soc Integr Oncol 2005;3:130–3.
  18. Εισαγωγή στον Ωτικό Acupressure: Dr. Giancarlo Bazzoni , ΙΤΜΕ Publications, Athens 2014
  19. Barker R, Kober A, Hoerauf K, Latzke D, Adel S, Kain ZN, Wang SM. Out-of-hospital auricular acupressure in elder patients with hip fracture: a randomized double-blinded trial. Acad Emerg Med 2006;13:19–23.
  20. Usichenko TI, Hermsen M, Witstruck T, Hofer A, Pavlovic D, Lehman C, Feyerherd F. Auricular acupuncture for pain relief after ambulatory knee arthroscopy-a pilot study. Evid Based Complement Alternat Med 2005;2:185–9.
  21. Taguchi R. Acupuncture Anesthesia and Analgesia for Clinical Acute Pain in Japan. eCAM Advance Access published online. (June 11, 2007)
  22. Karst M, Wintherhalter M, Munte S, Francki B, Honronikos A, Eckardt A, Hoy L, Buhck H, Bernateck M, Fink M. Auricular acupuncture for dental anxiety: a randomized controlled trial. Anesth Analg 2007;104:295–300.

  23. Andréia Cristina de Oliveira Silva, et al, Evaluation of the Immediate Effect of Auricular Acupuncture on Pain and Electromyographic Activity of the Upper Trapezius Muscle in Patients with Nonspecific Neck Pain: A Randomized, Single-Blinded, Sham-Controlled, Crossover Study: Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 523851. Published online 2015 Sep 16. doi:  1155/2015/523851
  24. Gates S, Smith LA, Foxcroft DR. Auricular acupuncture for cocaine dependence. Cochrane Database Syst Rev 2006;1:CD 005192.
  25. Oleson T. Auricolotherapy stimulation for neuro-rehabilitation. Neuro Rehabilitation 2002;17:49–62.
  26. Haker E, Egekvist H, Bjerring P. Effect of sensory stimulation (acupuncture) on sympathetic and parasympathetic activities in healthy subjects. J Auton Nerv Syst 2000;79:52–9.
  27. Romoli M, Allais G, Airola G, Benedetto C, Mana O, Giacobbe M, Pugliese AM, Battistella G, Fornari E. Ear acupuncture and fMRI: a pilot study for assessing the specificity of auricular points.. Neurol Sci. 2014 May;35 Suppl 1:189-93. doi: 10.1007/s10072-014-1768-7.
  28. Dr H. C. Allen, Materia Medica, Αθήνα 1977
  29. William Boericke M. D., Pocket Manual of Homoeopathic Materia Medica, B. Jain Publishers 1983
  30. Δρ. Κρίστοφερ Χάμοντ, Πλήρης Οικογενειακός Οδηγός Ομοιοπαθητικής, Εκδ. Μάλλιαρης Παιδεία, 1997.
  31. Christian Schneider, Traumeel – an emerging option to nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the management of acute musculoskeletal injuries, Int J Gen Med. 2011; 4: 225–234. Published online 2011 Mar 25. doi: 10.2147/IJGM.S16709, PMCID: PMC3085232, PMID: 21556350
  32. Christian Schneider, Peter Klein, Pelle Stolt, Menachem Oberbaum, A homeopathic ointment preparation compared with 1% diclofenac gel for acute symptomatic treatment of tendinopathy, Controlled Clinical Trial, Explore (NY) . 2005 Nov;1(6):446-52. doi: 10.1016/j.explore.2005.08.010.
  33. Paul M Jordan et all, The Natural Combination Medicine Traumeel (Tr14) Improves Resolution of Inflammation by Promoting the Biosynthesis of Specialized Pro-Resolving Mediators Pharmaceuticals (Basel). 2021 Nov 3;14(11):1123. doi: 10.3390/ph14111123.
  34. Θ. Γκατζούνης, MSc, Η θεραπευτική συμβολή της μεσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ασθενών με πόνο στο γόνατο, 15ο συνέδριο ΕΕΦΙΑΠ, Αθήνα 11ος– 2018.

  35. G Sivagnanam: Mesotherapy The french connection.J Pharmacol Pharmacother. 2010 Jan-Jun; 1(1): 4–8. doi: 4103/0976-500X.64529, PMCID: PMC3142757
  36. Le Coz J 2005 History of Mesotherapy. [Accessed on 2009 Nov 21]. Available from: http://www.mesotherapyworldwide.com/images/pdf/AJM_Vol_3_200511_40.pdf .
  37. Rotunda A, Kolodney MS. Mesotherapy and phosphatidylcholine injections: Historical clarification and review. Dermatol Surg. 2006;32:465–80. [PubMed]
  38. Pistor M. What is mesotherapy? Chir Dent Fr. 1976;46:59–60. [PubMed]
  39. Adelson H. French Mesotherapy for the Treatment of Pain. [Accessed on 2009 Nov 21]. Available from: http://www.mesotherapyworldwide.com/images/pdf/AJM_Vol_4_2006_57.pdf .
  40. C González de Vega, C Speed, B Wolfarth, and J González.Traumeel vs. diclofenac for reducing pain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: A multicentre, randomised, blinded, controlled and non-inferiority trial. Int J Clin Pract. 2013 Oct; 67(10): 979–989. Published online 2013 Jul 25. doi: 1111/ijcp.12219. PMCID: PMC4231442
  41. Herreros FO, Moraes AM, Velho PE. Mesotherapy a bibliographical review. An Bras Dermatol. 2011 Jan-Feb;86(1):96-101.
  42. Οι φωτογραφίες είναι από το www.pixabay.com και την προσωπική συλλογή του Θεόδωρου Γκατζούνη