Βελονισμός και Ωτοβελονισμός στην αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας:

Πώς Μπορείτε να χάσετε τα κιλά των εορτών με Βελονισμό και Ωτοβελονισμό χωρίς να πεινάτε!

Εισαγωγή

Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά την διάρκεια των εορτών πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να βάζουν κιλά. Το να πάρει κανείς από μισό έως δύο κιλά είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την περίοδο, ειδικά γευόμενοι τα εορταστικά γλυκά, το φαγητό της μαμάς, και με την τάση να το «ρίχνουμε έξω» λόγω της νοοτροπίας «εντάξει γιορτές είναι, θα φάμε, θα πιούμε, πώς αλλιώς θα τις καταλάβουμε;» Και θα ασχοληθούμε με το αδυνάτισμα από τη Δευτέρα μετά τις διακοπές.

Βέβαια τα 1-2 κιλά που ίσως να έχει βάλει κάποιος αυτές τις γιορτές, μπορεί να μην τον κάνουν παχύσαρκο.

Και έτσι είναι, για φέτος τουλάχιστον.

Όμως σύμφωνα με τις έρευνες, μόνο τα μισά από αυτά τα κιλά θα καταφέρει να χάσει κάποιος σε 6 μήνες, δηλαδή λίγο πριν το καλοκαίρι.

Που τότε θα ξαναπάει διακοπές και επειδή θα «το ρίξει πάλι έξω», θα ξαναβάλει αυτά και λίγα ακόμα. Και ο κύκλος αυτός θα συνεχίζεται και όσο περνάει η ηλικία θα προσθέτει στο βάρος του 1-2 κιλά το χρόνο

και αν τα υπολογίσουμε σε βάση δεκαετίας, τελικά θα φτάσει σε 7-10 κιλά αύξησης του βάρους μέχρι τα 40-45 (επιεικώς μιλώντας και «προσέχοντας» φυσικά)!

Και όλα αυτά χωρίς κάποια ιδιαίτερη ατασθαλία, απλά με τα 1-2 κιλά εορταστικά που προοδευτικά συσσωρεύονται. (Εμείς θα το αποφύγουμε φυσικά, μια και προσέχουμε!).

Τώρα αν αυτό συνδυαστεί και με το άγχος της σύγχρονης ζωής, με μια καθιστική δουλειά, με εγκυμοσύνες, την μείωση των καύσεων από την αλλαγή στις ορμονικές λειτουργίες που συντελούνται με την πάροδο της ηλικίας και την επακόλουθη

μείωση του μεταβολισμού και της άσκησης, καταλαβαίνουμε το πώς φτάνει κανείς από φυσιολογικό βάρος να γίνει υπέρβαρος και να μεταπέσει στην παχυσαρκία χωρίς καλά- καλά να το καταλάβει.

Μπορεί να χάσει κάποιος κιλά με Βελονισμό – Ωτοβελονισμό;

Και από αυτή την εορταστική διαδρομή φτάνουμε σε μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου γίνονται όταν αναφέρω ότι ασχολούμαι με τον βελονισμό.

Η οποία είναι: Μπορεί να χάσει κάποιος κιλά με αυτή τη μέθοδο;

Είναι από εκείνες τις ερωτήσεις στις οποίες, αν θέλει κανείς να είναι ειλικρινής και συμβαδίζει με τις επιστημονικές γνώσεις και εξελίξεις, η απάντηση είναι σαφέστατα θετική μεν, με μια βασική προϋπόθεση δε.

Πράγματι ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην απώλεια βάρους, ανάλογα φυσικά με την κατάσταση και τις απαιτήσεις κάθε ατόμου. Ταυτόχρονα να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ (μείωση της LDL- κακής χοληστερίνης και αύξηση της HDL-καλής). Στην μείωση των τριγλυκεριδίων, μείωση των δεικτών φλεγμονής όπως η CRP, βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ταυτόχρονα να μειώσει την πείνα και την βουλιμία του ατόμου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά μέσα από την συζήτηση των πλέον σύγχρονων μελετών πάνω στο Βελονισμό και Ωτοβελονισμό στη συνέχεια.

Πώς βοηθά ο Βελονισμός στο Αδυνάτισμα;

Σύμφωνα με πολλές μελέτες ο βελονισμός και ο Ωτοβελονισμός, έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Ειδικά από έρευνες των τελευταίων ετών πάνω στην συμβολή του βελονισμού στην απώλεια βάρους μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ο βελονισμός είναι γνωστό ότι επιδρά στην λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος – Συμπαθητικό – Παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό και επίσης βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών.

Ακόμη η αύξηση των επιπέδων των ενδορφινών και της σεροτονίνης, που παρατηρείτε μετά από συνεδρίες Βελονισμού, βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν την όρεξη.

Υπάρχουν επίσης ειδικοί συνδυασμοί σημείων βελονισμού ώστε να μειωθούν τα επίπεδα βουλιμίας, τσιμπολογήματος και η συνολική πρόσληψη τροφής.

Σε μελέτες που έγιναν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με βελονισμό βρέθηκαν ακόμα τα εξής:

Όσοι έκαναν βελονισμό βρέθηκε σε αυτές τις έρευνες ότι μειώθηκαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα όπως ο TNF-α, IL-6 και

Μειώθηκε η CRP που είναι δείκτης φλεγμονής και έχει βρεθεί ότι είναι πιο υψηλή στα άτομα με παχυσαρκία.

Επίσης τα επίπεδα λιπιδίων – Ολική χοληστερόλη, LDH και τριγλυκερίδια, είναι περισσότερο μειωμένα στα άτομα που έκαναν βελονισμό σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου. Ενώ τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη), ήταν αυξημένα στα άτομα που έκαναν βελονισμό.

Συνολικά βρέθηκε ότι ο βελονισμός συνεισφέρει στην απώλεια βάρους σε σημαντικό βαθμό καθώς τα άτομα που έκαναν βελονισμό, έχασαν βάρος σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα άτομα στις ομάδες ελέγχου που ήταν χωρίς να κάνουν βελονισμό.

Πώς βοηθά Ωτοβελονισμός στο Αδυνάτισμα;

Όσον αφορά τον Ωτοβελονισμό, που είναι η μέθοδος ενεργοποίησης σημείων στο αυτί με κατάλληλες νανοβελόνες ή άλλα μέσα (μαγνήτες, σπορίδια, κρυστάλλους και λέγετε τότε Ωτοθεραπεία), έχει επίδραση μέσω του πτερυγίου του αυτιού σε καταστάσεις και παθήσεις που αφορούν όλον τον οργανισμό.

Ο Ωτοβελονισμός έχει βρεθεί ότι μπορεί επίσης να επιδράσει στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και να οδηγήσει στην παραγωγή ενδορφινών, εγκεφαλινών και σεροτονίνης, με όλα τα θετικά οφέλη που προαναφέρθηκαν.

Όσον αφορά την παχυσαρκία υπάρχουν πολλές έρευνες κατά τις οποίες ο Ωτοβελονισμός επιδρά στην πείνα (την μειώνει), στην βουλιμία (επίσης την ελαττώνει) και συντελεί στην απώλεια βάρους.

Αυτό που μπορώ να αναφέρω από την προσωπική μου εμπειρία και πρακτική στον ωτοβελονισμό στα χρόνια που ασχολούμαι με τη μέθοδο, είναι ότι πολλοί θεραπευόμενοι, όταν τους ρωτάω αν πεινούσαν κατά τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας, η απάντηση τους είναι ότι πείναγαν πολύ λιγότερο από πριν ή αναφέρουν: «Γιατρέ σταμάτησα να πεινάω».

Αυτό που δίνει την εξήγηση σε αυτήν την κλινική γνώση, έχει πρόσφατα βρεθεί από μια πρωτοποριακή μελέτη, ότι οφείλετε σε μια εντυπωσιακή επίδραση του Ωτοβελονισμού στο ορμονικό σύστημα.

Βρέθηκε λοιπόν ότι με τον Ωτοβελονισμό μειώνονται τα επίπεδα μιας ορμόνης που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Της Γρελίνης.

Τι είναι όμως αυτή η ορμόνη και πώς βοηθά στο αδυνάτισμα;

Είναι μια ουσία που ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια, και χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν την ορμόνη της όρεξης – βουλιμίας.

Έχει βρεθεί ότι η αύξηση των επιπέδων της, αυξάνει τη λαιμαργία και οδηγεί σε αύξηση της πρόσληψης τροφής κατά 30-40%!

Και το κακό είναι ότι τα επίπεδά της αυξάνονται όλο περισσότερο κάθε φορά μετά από κάθε δίαιτα, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές.

Τα Καλά νέα είναι τα εξής. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, μετά από θεραπεία με Ωτοβελονισμού, μειώνεται όχι μόνο το βάρος, αλλά και τα επίπεδα της γρελίνης.

Αυτό μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι καθώς όπως είναι γνωστό ελάχιστα άτομα διατηρούν τη μείωση του βάρους τους μετά από μια δίαιτα, λόγω και της αύξησης αυτής της ορμόνης.

Οπότε το να χάσει ένα άτομο βάρος με Ωτοβελονισμό, τον προστατεύει από αυτή την αύξηση των ορμονικών επιπέδων και έτσι μπορεί ευκολότερα να αποφύγει να ξαναβάλει κιλά.

Έτσι λοιπόν με το βελονισμό και τον Ωτοβελονισμό, μπορεί κάποιος να χάσει βάρος και να βελτιώσει τα επίπεδα της υγείας του.

Ποια είναι η προϋπόθεση για να υπάρχει απώλεια βάρους με Βελονισμό – Ωτοβελονισμό;

Όπως αναφέραμε όμως νωρίτερα υπάρχει μια Προϋπόθεση.

Για να επανέλθουμε και να την κατανοήσουμε καλύτερα, χρειάζεται να αναφερθούμε σε κάποιες αρχές που αφορούν την θεραπεία με βελονισμό.

Όταν μιλάμε για βελονισμό στη Δύση, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η μόνη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν είναι οι συνεδρίες με τοποθέτηση βελόνων το ιατρείο.

Όμως στην πραγματικότητα αυτό που θεωρούν στην Ανατολή Βελονισμό είναι μια μέθοδος που έχει ολιστική προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά όταν έχει να κάνει με την παχυσαρκία, περιλαμβάνει μια πληθώρα τεχνικών και την εξατομίκευσή τους ανάλογα με τα δεδομένα και την κατάσταση του κάθε θεραπευόμενου.

Οι Βασικές τεχνικές που περιλαμβάνονται στην παραδοσιακή – ολιστική Ιατρική, είναι:

Acupressure,

Βελονισμός,

Θεραπευτική – Acupressure Μάλαξη,

Θεραπεία με Μόξα (βότανο που χρησιμοποιείτε για δημιουργία θερμότητας σε περιπτώσεις ψύξεων, προσβολής από κρύο και όπου χρειάζεται θέρμανση του σώματος),

Θεραπευτική Διατροφή,

Βοτανοθεραπεία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι όπως η θεραπεία με βεντούζες ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο βελονισμός είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή – ολιστική θεραπευτική.

Πολύ σημαντικές, ειδικά στις περιπτώσεις παχυσαρκίας, θεωρούνται η θεραπευτική διατροφή και η βοτανοθεραπεία.

Αυτό έρχεται σε άμεση συσχέτιση και συμφωνία με όσα ξέρουμε από την αρχαία Ελληνική Ιατρική και μάλιστα από τον Πατέρα αυτής, τον Ιπποκράτη, που πριν 2500 δήλωνε:

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» («Περί Τροφής» § 19). Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με αντιμετώπιση διαταραχών του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Για αυτό στην απάντηση του αν βοηθά ο Βελονισμός και ο Ωτοβελονισμός στο αδυνάτισμα η απάντηση είναι θετική με την προϋπόθεση να συνδυαστεί με το κατάλληλο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Αυτό ακούγετε και είναι αυτονόητο, όμως είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα που αντιμετωπίζει κάποιος κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό – Ωτοβελονισμό.

Όταν όμως κάποιος το ακολουθήσει τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Θα ήθελα να αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα μιας θεραπευόμενης η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα για δυο εβδομάδες, παρά το ότι είχε αντιστάσεις αρχικά.

Το αποτέλεσμα;

Εκείνες τις ημέρες έχασε 3,5 κιλά, χωρίς μάλιστα να πεινάει!

Είναι τόσο απλό, αρκεί κανείς να το ακολουθήσει.

Διατροφικές Συστάσεις για απώλεια βάρους.

Στην Φυσιατρική και στην Ιατρική γενικότερα, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε περιπτώσεις χρονίων παθήσεων και καταστάσεων, να δίνονται οι κατάλληλες διατροφικές οδηγίες.

Προσωπικά σε περιπτώσεις χρόνιων ή/και αυτοάνοσων νοσημάτων συστήνω διατροφικές αλλαγές που βασίζονται στις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής και εξατομικευμένες συστάσεις που αφορούν την ομάδα αίματος του κάθε ασθενούς, για τα οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές της πρώτης επίσκεψης. Αν και όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η διατροφή και οι αλλαγές της, οι περισσότεροι έχουν πολλές αντιστάσεις λόγω κυρίως συνήθειας, και μειωμένης αυτοπειθαρχίας να τις ακολουθήσουν.

Υπάρχουν παραδείγματα ασθενών που ενώ είδαν οφέλη σε χρόνιο πόνο, από την πρώτη θεραπεία, δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν γιατί ήθελαν να τρώνε λιπαρά, τηγανητά και άλλα ασύμβατα γεύματα παρόλο που ήταν επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες διατροφικές παρεμβάσεις ο βελονισμός και ο Ωτοβελονισμός έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του μυοσκελετικού και χρόνιου πόνου.

Όμως ειδικά σε θέματα παχυσαρκίας – απώλειας βάρους, η Διατροφή Είναι Απαραίτητη!

Πράγμα που φαίνεται και από όλες τις επιστημονικές μελέτες που προαναφέραμε, καθώς περιλάμβαναν και Διατροφική παρέμβαση.

Άρα η Προϋπόθεση για να αδυνατίσει κανείς με τον Βελονισμό – Ωτοβελονισμό είναι να ακολουθήσει και την κατάλληλη διατροφή.

Αναφέρομαι σε διατροφή γιατί το πρόγραμμα που προτείνεται στο ιατρείο είναι ποιοτικό και εξατομικευμένο και όχι απλά αυστηρά υποθερμιδικό.

Βέβαια χρειάζεται να μειωθούν και οι μερίδες που λαμβάνει κάποιος για να υπάρχει απώλεια κιλών, αλλά αυτό θα έρθει φυσικά και σαν αποτέλεσμα της θεραπείας και της λήψης των κατάλληλων – ποιοτικών τροφών και όχι μέσα από στέρηση.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πετύχει κανείς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Αν ακολουθήσει το πρόγραμμα για 14-21 ημέρες, τότε πραγματικά θα δει ότι οι τροφές που είναι ασύμβατες θα του προκαλούν αποστροφή, ή αν τις φάει για «δοκιμή», μπορεί να εμφανίσει φουσκώματα και ενοχλήσεις.

Συνδυασμός σωματικού Βελονισμού Ωτοβελονισμού και Acupressure για την απώλεια βάρους.

Στο ιατρείο εφαρμόζετε συνδυασμός σωματικού βελονισμού και Ωτοβελονισμού για την απώλεια βάρους. Γίνεται σε συνδυασμό πάντα με εξατομικευμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες θεραπευτικής διατροφής. Δίνεται επίσης εξατομικευμένη σύσταση για θεραπευτικά βότανα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες κατά περίπτωση, μετά από εξέταση είτε με κλασικές μεθόδους είτε με ειδικό διαγνωστικό μηχάνημα βιοσυντονισμού.

Ο Ωτοβελονισμός μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της Πείνας, της Βουλιμίας, του τσιμπολογήματος. Επίσης στην μείωση των επιπέδων του στρες, του άγχους και της κατάληψης που έχουν επίσης βρεθεί ότι συντελούν στην αύξηση του βάρους και την Παχυσαρκία.

Ο σωματικός βελονισμός εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί με κατάλληλες τεχνικές να οδηγήσει και στην απώλεια βάρους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.  Από τους μηρούς, κοιλιά, ψωμάκια.

Επίσης υπάρχουν ειδικές τεχνικές του Acupressure που διδάσκονται και στα σεμινάρια, οι οποίες οδηγούν στην βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας, στην βελτίωση της κυκλοφοράς, την αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους. Για Περισσότερα Πατήστε ΕΔΩ.

Μια σημαντική ερώτηση για όλους.

Είδαμε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους ο βελονισμός, ο Ωτοβελονισμός και ο συνδυασμός τους μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Εδώ έρχεται η στιγμή που ο καθένας χρειάζεται να κάνει μια πολύ σημαντική ερώτηση στον εαυτό του και να είναι ειλικρινής στην απάντησή της.

Για πόσο θέλεις να χάσεις τα περιττά σου κιλά;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή σχετίζετε στενά με το χρόνο.

Τον χρόνο εκείνο που θα απαιτηθεί για να χάσει κανείς τα κιλά καθώς και με ένα ποιοτικό στοιχείο, τη μορφή της διατροφής που θα ακολουθήσει για να τα χάσει.

Όλοι έχουμε ακούσει και πολλοί έχουν δοκιμάσει διάφορες «μαγικές» δίαιτες που άκοπα και εύκολα οδηγούν στο να χάσουμε τόσα κιλά που θα μοιάζουμε με τον Μπραντ Πιτ, οι άνδρες και με την Γκιζέλ οι γυναίκες (κι ο καθένας με το ίνδαλμα του, κι αν μπορούσαμε να ψηλώσουμε κιόλας ακόμα καλύτερα! ).

Και όλοι τελικά έχουμε ακούσει ή δει τα αποτελέσματα. Ναι μπορεί να χάθηκαν γρήγορα πολλά κιλά με τέτοιες δίαιτες.

Αλλά.

Ξαναμπήκαν όλα και λίγα παραπάνω τις περισσότερες φορές. Η γρελίνη είναι χωρίς να αστειεύεται όπως είπαμε.

Και τα ίδια αποτελέσματα, ίσως λίγο καλύτερα σε ότι αφορά το χρόνο που θα βάλει κανείς βάρος ξανά, συμβαίνει με τις υποθερμιδικές, τις στερητικές και τις συμβατικές δίαιτες.

Ένα από τα καλύτερα σχόλια πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι το ακόλουθο, από την Simonetta Marucci. Είναι Διευθύντρια κλινικής με ειδίκευση στις διαταραχές διατροφής, σε δημόσιο νοσοκομείου του Μιλάνου:

«Σήμερα, παρά τις μελέτες, τη σημαντική επένδυση χρόνου και χρήματος για τη διατροφή, μέσω κυρίως της έννοιας της δίαιτας, αυτό που έχουμε καταφέρει στον 21ο αιώνα στο Δυτικό κόσμο είναι το εξής:

Ενώ τη δεκαετία του 1960 το 90% αυτών που έχαναν κιλά μέσω δίαιτας, επανερχόταν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε ένα χρόνο, στις μέρες μας το ποσοστό έχει φτάσει σχεδόν στο 100%

Άρα λοιπόν οι μέθοδοι που ακολουθούμε μέχρι τώρα έχουν μια σειρά από αδυναμίες. Αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται κάποια λίγα ή πολλά κιλά, αλλά να ξαναπαίρνονται μέσα σε διάστημα το πολύ ενός χρόνου.

Άρα η ερώτηση μπορεί ν’ απαντηθεί από κάποιον και να είναι: «Θέλω να χάσω γρήγορα κιλά για να είμαι κομψή/ος τις γιορτές, να φορέσω τα ρούχα που μου αρέσουν, ή για να βγω στην παραλία το καλοκαίρι με το τάδε σουπερ μαγιό».

Όμως μετά θα τα ξαναβάλει και κάθε χρονιά και περισσότερα. Δικαίωμα του, όμως είναι χωρίς να ταιριάζει αυτό με τη μέθοδο του βελονισμού – ωτοβελονισμού και διατροφής που προτείνουμε εδώ για έναν απλό λόγο.

Γιατί με τη μέθοδο που αναπτύξαμε, τα κιλά θα χαθούν για πάντα και θα έχει αποκτήσει και υγιεινές συνήθειες για μια ζωή.

Αρκεί να αποφασίσει ότι αυτό που ζητά είναι η Υγεία και η Ομορφιά που θα αντέχει στον χρόνο και όχι κάτι που θα έχει διάρκεια μιας σεζόν.

Αν το Θελήσει, Γίνεται.

Συμπερασματικά:

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που εφαρμόζουν συνδυασμό βελονισμού – Ωτοβελονισμού – διατροφής, μπορούν να χάσουν εύκολα και χωρίς στερήσεις 2-4 κιλά το μήνα, ανάλογα την αρχική κατάσταση και τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά και να διατηρήσουν αυτή την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όχι μόνο θα χαθούν κιλά, αλλά και σωματικό λίπος και «πόντοι» από την κοιλιά, την μέση, τους μηρούς και τα μπράτσα.

Όλα αυτά πετυχαίνοντα πάντα σε συνδυασμό με κατάλληλα εξατομικευμένα προγράμματα βελονισμού – Ωτοβελονισμού και διατροφής.

Ο βελονισμός και ο Ωτοβελονισμός βοηθούν, μα η απώλεια βάρους εξαρτάται από τί και πώς τρώμε.

Με αυτές τις μεθόδους τα άτομα βγαίνουν από τον φαύλο κύκλο της συνεχούς πρόσληψης βάρους με τα χρόνια, έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία τους με ασφάλεια, εξατομίκευση, και αποτελεσματικότητα.

Και το καλύτερο απ’ όλα, είναι ότι αυτά τα οφέλη θα τα έχουν για όλη τους τη ζωή!

Για τη Βιβλιογραφία Πατήστε ΕΔΩ!