Σήμερα ολοκληρώθηκε το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΕΦΙΑΠ,

όπου είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσης.

Συζητήσαμε για αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, την αποκατάσταση αθλητών και καλλιτεχνών. Επίσης για την αντιμετώπιση παθήσεων στον ώμο και στα άκρα. Επίσης για δημόσια και ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης αναπήρων και για μια ποικιλία θεμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η συμβολή του βελονισμού και της μεσοθεραπείας στην αντιμετώπιση χρονίων προβλημάτων είναι σημαντική. Συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με την ασφάλεια και την έλλειψη παρενεργειών.

Στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΕΦΙΑΠ παρουσιάστηκε εργασία μου ως αναρτημένη ανακοίνωση, για την θεραπευτική συμβολή της μεσοθεραπείας σε ασθενείς με πόνο στα γόνατα.

Η μελέτη έδειξε ότι μεσοθεραπεία, μπορεί να συνεισφέρει στατιστικά σημαντικά στη μείωση του πόνου. Επίσης στη βελτίωση της λειτουργικότητας στο γόνατο. Τα αποτελέσματα διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Η μέθοδος παρέχει ασφάλεια,  αποτελεσματικότητα και σπανιότητα επιπλοκών. Αυτά καθιστούν την θεραπευτική μεσοθεραπεία ιδανική τόσο για χρήση σε ιδιωτικά ιατρεία όσο και για νοσοκομειακή εφαρμογή, όπως αναφέρεται και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ιδιαίτερα σημαντικό κατά το 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΕΦΙΑΠ ήταν το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Η  συνεχής προσπάθεια όλων, τόσο των Φυσιάτρων, όσο και των προσκεκλημένων συναδέλφων από άλλες ειδικότητες είχε ως στόχο την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Σκοπός μας η ανακούφιση τους από τον πόνο, η ψυχολογική τους υποστήριξη, η λειτουργική αποκατάσταση και η επανένταξή τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο φυσίατρος Γκατζούνης Θεόδωρος στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΕΦΙΑΠ