Κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου

περιγράφει την πάθηση που ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται σε μια μη-φυσιολογική, παθολογική κατάσταση.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται περιφερικά από ένα ινώδη περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο και εσωτερικά από μια μαλακή αλλά ασυμπίεστη μάζα, τον πηκτοειδή πυρήνα.

Ο ρόλος των μεσοσπονδυλίων δίσκων συνοψίζεται σε δύο βασικές λειτουργίες:

 1. να σταθεροποιούν τους σπονδύλους μεταξύ τους προσφέροντας μια γενικότερη σταθεροποίηση της Σ.Σ. ( Σπονδυλικής Στήλης. )
 2. να κατανέμουν και να αποσβένουν τις φορτίσεις που ασκούνται πάνω στη Σ.Σ. – κάτι αντίστοιχο με τις αναρτήσεις των οχημάτων.

 Παθοφυσιολογία 

Σε μια δισκοπάθεια είναι δυνατόν να έχουμε διάφορες βλάβες. Μπορεί να έχει υποστεί ζημιά ο ινώδης δακτύλιος στην εσωτερική του πλευρά μόνο, χωρίς τη συνολική διακοπή της συνέχειας του.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως μερική ρήξη του ινώδους δακτυλίου.

Εάν έχει διακοπεί ολοκληρωτικά η συνέχεια του ινώδους δακτυλίου τότε μιλάμε για

ολική ρήξη – κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Τόσο στη μερική όσο και στην ολική ρήξη, το εσωτερικό υλικό του δίσκου, μόλις δεχθεί φόρτιση, τείνει να εξέλθει από το σημείο  του ινώδη δακτυλίου στο οποίο επήλθε η ρήξη.

Επιδημιολογία 

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας μολονότι είναι σπάνια σε πολύ νεαρά και ηλικιωμένα άτομα.

Ο ασθενής συνήθως είναι ένας υγιής κατά τα άλλα ενήλικας 20-45 ετών που παραπονείται ότι μετά από κάποια δραστηριότητα

(π.χ. ανύψωση κάποιου αντικειμένου  από σκυμμένη  θέση)   ένιωσε έντονο πόνο στη μέση.

Στη περιοχή του αυχένα κυρίως προσβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι Α5-Α6 και Α6-Α7, όπου και υπάρχει η μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στην θωρακική μοίρα είναι σπάνια η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.

Στην οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει μεταξύ των Ο5-Ι1 και Ο4-Ο5 σπονδύλων.

Κλινική εικόνα – Συμπτώματα

Πόνος: Οποιαδήποτε πίεση που προκαλείτε από μια δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο.

 • Αν αυτό συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ. τότε λέμε  ότι ο ασθενής έχει οσφυαλγία (δηλαδή πόνο στη μέση),
 • ενώ όταν αυτό συμβεί στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ., τότε μιλάμε για αυχεναλγία (δηλαδή πόνο στον αυχένα).

Είναι δυνατόν να πιεσθεί και νεύρα από την κήλη οπότε ο πόνος μπορεί ν’ ακολουθήσει τη πορεία του νεύρου και να εμφανισθεί κατά μήκος του άκρου του ασθενή.

Αυτή η κατάσταση, όταν αφορά το κάτω άκρο, περιγράφεται ως ισχιαλγία.

Εάν ο ασθενής παραπονείται για πόνο, τόσο στη μέση όσο και στο πόδι, τότε περιγράφεται αυτή η κατάσταση ως οσφυοισχιαλγία.

Αν υπάρχει πίεση αυχενικής ρίζας, τότε εμφανίζεται το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο.

 Μουδιάσματα: Όταν επηρεάζεται η αισθητικότητα από πίεση σε κάποιο νεύρο, μπορεί να εμφανίζονται μουδιάσματα στην αντίστοιχη περιοχή, όπως στο χέρι σε αυχενική δισκοκήλη, ή στο πόδι σε κήλη οσφυϊκού μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Μυϊκή αδυναμία: Καθώς τα νεύρα που ξεκινούν από την σπονδυλική στήλη μεταδίδουν τα ερεθίσματα για την κίνηση στους μυς, πολλές φορές αν αυτά πιέζονται, μπορεί  να εμφανίζονται συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας κάποιων μυών,  ανάλογα με τη ρίζα που έχει προσβληθεί και τη σοβαρότητα της βλάβης. Μπορεί και να μην έχει επηρεασθεί καθόλου η μυϊκή δύναμη. 

Διαταραχή των σχετικών με τη βλάβη αντανακλαστικών, εφόσον υπάρχουν, όπως του τετρακεφάλου, γαστροκνημίου.

 Ανταλγική σκολίωση: Συμβαίνει σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλεί οσφυαλγία  όπου μπορεί να γίνει υιοθέτηση θέσεων από τον ασθενή ώστε να μην πονάει.

Έτσι μπορεί να υπάρχει πλάγια θέση του κορμού, προκαλώντας κάποιου βαθμού σκολίωση (ανταλγική σκολίωση), έλλειμμα στη φυσιολογική λόρδωση της ΟΜΣΣ, κ.ά.

Θετικό σημείο Laseque: πόνος από οποιαδήποτε κίνηση θα τείνει να «τεντώσει» το νεύρο που πιέζεται, όπως το να σηκώσει ψηλά το μηρό με τεντωμένο το γόνατο.

Σε αυτή τη θέση μεταφέρεται η δύναμη από το τέντωμα του νεύρου στη ρίζα του, που ήδη πιέζεται από το δίσκο.

Διαφορική Διάγνωση

Σημαντικό να τονιστεί ότι ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) και στον αυχένα και τα συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας μπορεί να προέρχονται όχι  μόνο από κάποια δισκοπάθεια,

αλλά μπορεί και από δεκάδες άλλες αιτίες (π.χ. όγκος, αρθρίτιδα των αρθρώσεων της Σ.Σ., λοιμώξεις κ.ά.).

Αίτια

Η αιτιολογία της δισκοπάθειας περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες.

Η ηλικία και η φυσιολογική φθορά που προκαλεί στον ινώδη δακτύλιο είναι βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση δισκοκήλης.

Σύγχρονες απόψεις υποστηρίζουν ότι πριν τον τραυματισμό, έχει προηγηθεί βιοχημική διαταραχή στα υλικά του δίσκου που έχει επιτρέψει τις μικρορωγμές στον ινώδη δακτύλιο.

Συνυπάρχει συνήθως με κάποιο τραυματισμό σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό αποτελεί την αφορμή για την εμφάνιση της κήλης. 

Συνεχείς επιβαρύνσεις όπως η

 • άρση βάρους με λανθασμένο τρόπο,
 • η καθιστική ζωή,
 • λανθασμένη διατροφή,
 • χρήση υπολογιστών κινητών και tablet με λανθασμένη εργονομία,
 • έλλειψη άσκησης και η
 • παχυσαρκία, μπορεί να προδιαθέτουν για αυχενική και οσφυϊκή δισκοκήλη. 

Εργαστηριακές εξετάσεις

Μαγνητική τομογραφία Οσφυική μοίρας σπονδυλικής στήλης με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου Ο4-Ο5Οι ακτινογραφίες είναι χρήσιμες αλλά η αξονική και μαγνητική τομογραφία αποτελούν, σήμερα τις πιο ενδεδειγμένες εξετάσεις.

 

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια άλλη εξέταση που συμβάλλει στο να καθορισθεί η ρίζα που πιέζεται καθώς και η σοβαρότητα των μυϊκών διαταραχών. 

 

Η τελική διάγνωση από τον ιατρό θ’ αποκλείσει καταστάσεις όπως οι όγκοι στην περιοχή της Σ.Σ., ρευματικές παθήσεις, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα κ.ά. 

 

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική και κατά δεύτερο χειρουργική.

Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. ανάπαυση,
 2. αποφυγή καταπόνησης και άρσης βαρών,
 3. «ζώνη για τη μέση» – οσφυϊκός κηδεμόνας,
 4. φυσικοθεραπεία, 
 5. φαρμακευτική αγωγή (αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονωδών για περισσότερες από 10-12 ημέρες),
 6. εκπαίδευση σωστής στάσης και ανύψωσης αντικειμένων, κ.ά. 

Σημαντικό ρόλο στην συντηρητική θεραπεία έχει ο βελονισμός και ο ωτοβελονισμός – ωτοθεραπεία.

Επεμβατική θεραπεία

Η μη συντηρητική αντιμετώπιση σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να περιλαμβάνει από εγχύσεις διαφόρων ουσιών με μεσοθεραπεία έως και χειρουργείο. 

Συντηρητική Θεραπεία – Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών,

στην πλειονότητα των περιπτώσεων κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου που μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.

βελονισμός σε γυναίκα στην πλάτη για την αντιμετώπιση πόνου όπως γίνεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Είναι δυνατόν οι βελόνες να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροθεραπείας και να χορηγηθεί ηλεκτρικό ρεύμα ελεγχόμενης συχνότητας και έντασης.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός αυξάνει η αναλγητική δράση του βελονισμού με την έκκριση ενδογενών οποιοειδών αναλγητικών πεπτιδίων,

αφετέρου επιτυγχάνεται κινητοποίηση των παρασπονδυλικών μυών που βρίσκονται σε σύσπαση.

Η κινητοποίηση αυτή λύνει το μυϊκό σπασμό, αυξάνει τοπικά την αιμάτωση, απομακρύνει το γαλακτικό οξύ που έχει συσσωρευτεί από την παρατεταμένη μυϊκή σύσπαση και καταστέλλει τη φλεγμονή που εμπλέκεται στη δημιουργία του πόνου.

Στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, καθώς είναι μια χρόνια κατάσταση,  η βελτίωση των συμπτωμάτων αναμένεται μετά την 5η – 6η συνεδρία και συνολικά μπορεί να απαιτηθούν 12 – 14 συνεδρίες.

O Ωτοβελονισμός για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Εικόνα αυτιού από σεμινάριο Ωτοβελονισμού στην οποία φαίνεται το σημείο Θάλαμος, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκουΗ ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού με φυσικά μέσα.

Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός.

Ο ωτοβελονισμός και η ωτοθεραπεία έχουν σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Τα αποτελέσματα του βελονισμού και ωτοβελονισμού δείχνουν μια βελτίωση των συμπτωμάτων άνω του 82% των ασθενών σε ορισμένες μελέτες.

Για την ωτοθεραπεία και ωτοβελονισμό τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι ανά 15 ημέρες αρχικά και στη συνέχεια ανά 21,

ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης και την πορεία που θα εμφανίσει ο κάθε θεραπευόμενος.

Ειδικά στην αντιμετώπιση του πόνου παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά φτάνοντας σε 82 – 87% επιτυχούς αντιμετώπισης του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Στο ιατρείο χρησιμοποιείται η μέθοδος της ωτοθεραπείας – ωτοβελονισμού συνδυαστικά με σωματικό  βελονισμό και ειδική ηλεκτροθεραπεία

για την αντιμετώπιση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Συνδυάζεται επίσης με θεραπευτική άσκηση, εργονομία

(εκμάθηση σωστής στάσης κατά την εργασία, καθιστή θέση, άρση βάρους, ύπνο, οδήγηση), διατροφή (Μεσογειακή σε συνδυασμό με εξατομικευμένα στοιχεία των ομάδων αίματος),

Ελληνικά βότανα, αρωματοθεραπεία με ειδικά έλαια και μεσοθεραπεία όπου είναι απαραίτητο.

 Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην ανακούφιση από τον πόνο, στην βελτίωση της λειτουργικότητας και στην αποκατάσταση των περιπτώσεων δισκοκήλης,

από 77-91% ανάλογα με την εκάστοτε μελέτη.

Τα αποτελέσματα παραμένουν θετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Μεσοθεραπεία

Αποτελεί ιδανική μέθοδο για αντιμετώπιση του πόνου και στην περίπτωση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν και στην αποκατάσταση της βλάβης του δίσκου.

Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται ειδικά σκευάσματα μεσοθεραπείας, που περιέχουν φυτικές, ομοιοπαθητικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ώστε να βοηθούν τον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Οι εγχύσεις των σκευασμάτων γίνονται τοπικά στο δέρμα, με πολύ λεπτή βελόνα (μικρότερη της ινσουλίνης) και έχουν εξαιρετική και πολλές φορές άμεση δράση στην ανακούφιση από τον πόνο και την φλεγμονή.

Επίσης βοηθούν στην εσωτερική αποκατάσταση της βλάβης και στη θεραπεία της δισκοκήλης.

Η μεσοθεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ανακούφισης του πόνου σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου από την 2-4η θεραπεία.

Απαιτούνται 7-10 θεραπείες σε δύσκολες περιπτώσεις.

Μπορεί να γίνει και συνδυαστικά με Βελονισμό – ωτοβελονισμό και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο ιατρείο.

Απαιτούνται 7-10 θεραπείες σε δύσκολες περιπτώσεις.

Μπορεί να γίνει και συνδυαστικά με Βελονισμό – ωτοβελονισμό και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο ιατρείο.

Από τον Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, Θεραπευτική Άσκηση, Καθηγητής Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού, υπεύθυνος του τομέα Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας, από την Ελληνική Εταιρεία Μεσοθεραπείας.

Επιλέξτε την μέθοδο που σας ενδιαφέρει και διαβάστε για τον Βελονισμό την Ωτοθεραπεία και την Μεσοθεραπεία 

Βιβλιογραφία

Asher G. N., Jonas D. E., Coeytaux R. R., Reilly A. C., Loh Y. L., Motsinger-Reif A. A., Winham S. J. Auriculotherapy for pain management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2010;16(10):1097–1108. doi: 10.1089/acm.2009.0451. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

Loh Y. L., Motsinger-Reif A. A., Winham S. J. Auriculotherapy for pain management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2010;16(10):1097–1108. doi: 10.1089/acm.2009.0451. [PMC free article] [PubMed] [Cross Ref]

Luigi Gori and Fabio Firenzuoli, Ear Acupuncture in European Traditional Medicine, Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep; 4(Suppl 1): 13–16. doi: 1093/ecam/nem106, PMCID: PMC2206232

Furlan AD, Yazdi F, Tsertsvadze A, Gross A, Van TM, Santaguida L, Gagnier J, Ammendolia C, Dryden T, Doucette S, Skidmore B, Daniel R, Ostermann T, Tsouros S. A systematic review and meta-analysis of efficacy, cost-effectiveness, and safety of selected complementary and alternative medicine for neck and low-back pain. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:ID 953139.21. [PMC free article] [PubMed

Romoli M, Allais G, Airola G, Benedetto C, Mana O, Giacobbe M, Pugliese AM, Battistella G, Fornari E. Ear acupuncture and fMRI: a pilot study for assessing the specificity of auricular points. Neurol Sci. 2014 May;35 Suppl 1:189-93. doi: 10.1007/s10072-014-1768-7.

Lizhou Liu, et al, Acupuncture for Low Back Pain: An Overview of Systematic Reviews. Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 328196. Published online 2015 Mar 4. doi: 1155/2015/328196 PMCID: PMC4364128

Li J, Zhang JH, Yi T, Tang WJ, Wang SW, Dong JC. Acupuncture treatment of chronic low back pain reverses an abnormal brain default mode network in correlation with clinical pain relief. Acupunct Med. 2014;32(2):102–108. [PubMed] []