Στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Αναδειξέ το», ο Φυσιάτρος Γκατζούνης Θεόδωρος μιλώντας στην δημοσιογράφο Ρούλα Σκουρογιάννη, αναφέρει τα αίτια, τις επιπλοκές της οσφυαλγίας – ισχιαλγίας και αναλύει την θεραπεία με βελονισμό και ωτοβελονισμό.

 

 

Ρούλα Σκουρογιάννη Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα αίτια της  οσφυαλγίας

MRI – Οσφυική Περιοχή

Θεόδωρος Γκατζούνης: Ο όρος οσφυαλγία σημαίνει άλγος στην οσφύ, πόνος δηλαδή στη μέση, και αποτελεί όχι πάθηση αλλά σύμπτωμα, που υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές της  περιοχής που οφείλονται σε κάποια αίτια. Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από επώδυνο αίσθημα στην περιοχή της μέσης, που ποικίλλει σε διάρκεια (οξεία ή χρόνια) και σε ένταση (βύθιος έως αφόρητος πόνος).Η οσφυαλγία είναι μια πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως:

  • παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των παρακείμενων δομών -σπονδυλαρθρίτιδα, στενώσεις , οστεόφυτα.
  • κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,
  • Σε μυϊκές ανισορροπίες- αδυναμία των μυών της περιοχής (κοιλιακοί ραχιαίοι)
  • Κακώσεις από άρση βάρους, απότομες κινήσεις, επαγγελματικές υποχρεώσεις (πολύωρη οδήγηση), βαριές εργασίες.
  • Κακή στάση, βάδιση, λάθος υποδήματα,
  • Έλλειψη άσκησης – μυϊκή αδυναμία
  • Κακή στάση κατά την εργασία και τη χαλάρωση!
  • Λάθος στρώμα!
  • Σπανιότερα:
  • να αποτελεί εκδήλωση πάθησης κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου (χοληδόχος κύστη, νεφροί, έσω γεννητικά όργανα, πάγκρεας)
  • και σε ποικίλα σπανιότερα αίτια (φλεγμονώδεις παθήσεις κτλ), που χρειάζονται ειδική διερεύνηση.

Ρούλα Σκουρογιάννη: Πότε η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη και ο πόνος αντανακλά και στα πόδια (ισχυαλγία);

 

Θεόδωρος Γκατζούνης: Όταν έχουμε πίεση νευρικής ρίζα (στένωση μεσοσπονδύλιων τρημάτων, από δισκοκήλη από οστεόφυτα), τότε μιλάμε για ισχιαλγία.

Ρούλα Σκουρογιάννη: Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αγωγή για την οσφυαλγία;

 

Εικόνα συτιού στο οποίο σημειώνονται οι θέσεις της οσφυικής περιοχής στο αυτί που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας με ωτοβελονισμό, όπως αναφέρετε στην συνέντευξη του Φυσιάτρου Γκατζούνη Θεόδωρου στην κ. Σκουρογιάννη.
Οσφυϊκή μοίρα στο Ωτικό πτερύγιο

Θεόδωρος Γκατζούνης: Η θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος στη μέση, προϋποθέτει τον εντοπισμό των αιτιών.

 Αφού εξακριβωθούν τα αίτια, η θεραπεία χρειάζεται να είναι απόλυτα εξατομικευμένη, ανάλογα με τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα, την ηλικία, την προδιάθεση, τον αριθμό των προηγηθέντων παρόμοιων προβλημάτων, το επάγγελμα και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Συντηρητική αγωγή: φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, ζώνη κλπ),

Σημαντική η εργονομία – στασιολογία σωστή στάση σώματος κατά την εργασία την ανάπαυση και κατά την άρση βάρους. Οδηγίες για σωστό στρώμα.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη: Να αναφερθούμε αναλυτικότερα στην ολιστική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας με τον ωτοβελονισμό (Ωτοθεραπεία)

 

Ωτοβελονισμός με Ηλεκτρικό Ερεθισμό.

Θεόδωρος Γκατζούνης: Η ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού με φυσικά μέσα.

Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα όπως σπορίδια, ειδικούς μαγνήτες, ηλεκτροθεραπεία χαμηλής συχνότητας, laser κ.α.

Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός.

Υπάρχουν σημεία στο αυτί με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στη μέση, τον μυϊκό σπασμό της περιοχής, την φλεγμονή, με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χωρίς καμία παρενέργεια.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη: Να μιλήσουμε για τη δράση των σποριδίων μετά την εφαρμογή στο ιατρείο, πότε περνάει ο πόνος του ασθενούς που υποφέρει από οσφυαλγία;

Βελονισμός στη μέση με ηλεκτρικό ερεθισμό.

Θεόδωρος Γκατζούνης: Με την ωτοθεραπεία μπορεί άμεσα να ανακουφιστεί ο ασθενής και να επανέλθει στις καθημερινές του λειτουργίες σε συνδυασμό με όλες τις συστάσεις που αναφέραμε νωρίτερα. Η θεραπεία γίνεται κάθε δέκα δεκαπέντε ημέρες, η διάρκεια εξαρτάται από τη χρονιότητα του πόνου. Σε οξύ πόνο αρκετές 3-5 συνεδρίες, σε χρόνιο με υποτροπές, 12-15.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη: Από ότι μας είπατε με τον ωτοβελονισμό μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά το πρόβλημα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αποκατάστασης και πρόληψης της υποτροπής κι όχι μόνα τους ως αποκλειστικό μέσο θεραπείας, είναι έτσι;

 

Θεόδωρος Γκατζούνης: Ο βελονισμός, ο ωτοβελονισμός και η ωτοθεραπεία έχουν σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας – ισχιαλγίας.

Ειδικά στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας τα αποτελέσματα του ωτοβελονισμού παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά φτάνοντας σε 82 – 87% επιτυχούς αντιμετώπισης του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Εικόνα συτιού στο οποίο σημειώνονται οι θέσεις της οσφυικής περιοχής στο αυτί που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας με ωτοβελονισμό, όπως αναφέρετε στην συνέντευξη του Φυσιάτρου Γκατζούνη Θεόδωρου στην κ. Σκουρογιάννη.
Οσφυϊκή μοίρα στο Ωτικό πτερύγιο

Όσον αφορά την οσφυαλγία – ισχιαλγία, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο, για να εδραιωθεί όμως ένα χρόνιο αποτέλεσμα, ειδικά σε χρόνιο πόνο στη μέση, χρειάζονται 12-15 θεραπείες, τόσο για να λειτουργήσει η φυσική θεραπεία του βελονισμού όσο και για να δοθεί ο χρόνος στον οργανισμό να θεραπευτεί.

Η ωτοθεραπεία και ο βελονισμός αποτελούν  μεθόδους που είναι:

Ανώδυνες, Φυσικές, Εξατομικευμένες, καλά ανεκτές από τον ασθενή και συνδυάζονται άριστα με άλλες φυσικές μεθόδους (διατροφή, βότανα, άσκηση, μάλαξη, φυσικοθεραπεία), ώστε να βοηθήσουν στην γρήγορη, και ολιστική αποκατάσταση των ασθενών.

Τα αποτελέσματα παραμένουν θετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Για περισσότερα για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας – Ισχιαλγίας με βελονισμό και ωτοβελονισμό, πατήστε ΕΔΩ!