Εισαγωγή – Ορισμοί: Η Θεραπευτική μεσοθεραπεία ορίζεται ως μέθοδος χορήγησης κατάλληλων σκευασμάτων και ουσιών στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, ώστε να δρουν τοπικά χωρίς να διαχέονται στον υπόλοιπο οργανισμό. Η μέθοδος της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας χρησιμοποιείται στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση καθώς συμβάλει στην αντιμετώπιση πολλών μυοσκελετικών παθήσεων. Η ένεση τους στο δέρμα συμβάλει στο να διαχέονται σταδιακά τα σκευάσματα προς τους ιστούς που έχουν την βλάβη τοπικά, επικεντρώνοντας τη δράση τους στην πάσχουσα περιοχή.
Έτσι η θεραπεία είναι στοχευμένη, άμεση, ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα για παρενέργειες.
Η μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά στη Γαλλία, το 1952 από τον Γάλλο Ιατρό – Παθολόγο, Δρ Michel Pistor. Ο Διεθνής όρος Mesotherapy που χρησιμοποίησε, προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις μέσο – “μεσαία” και θεραπεία.
Γίνεται μέσω μικροεγχύσεων με κατάλληλες σύριγγες μικρού μεγέθους στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό επιτρέπει την βραδύτερη διάχυση του σκευάσματος σε σύγκριση με την εν τω βάθει χορήγηση.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται μπορεί ανάλογα με την πάθηση και κατά την κρίση του Ιατρού, να περιλαμβάνουν μείγματα από φυτικές και βιορυθμιστικές ενώσεις (ομοιοπαθητικής μορφής), φαρμακευτικές ουσίες, κολλαγόνο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά.
Στην σύγχρονη εποχή η θεραπευτική Μεσοθεραπεία στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση έχει ένδειξη στην διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου, τόσο του οξέως όσο και του χρόνιου.
Η μέθοδος είναι επίσης ευρύτατα γνωστή από τον τομέα της αισθητικής δερματολογίας. Εκεί χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση ρυτίδων, ουλών, κυτταρίτιδας, τοπικής παχυσαρκίας και άλλους λόγους.
Ιστορικά Στοιχεία της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας
Η εισαγωγή βελόνας για την ανακούφιση των ασθενειών έχει μακρά ιστορία, ξεκινώντας από τον Ιπποκράτη (400 π.Χ.) που αναφέρετε ότι χρησιμοποίησε μια τοπική εφαρμογή ακίδων για πόνο στον ώμο.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι από το 1550 και ο Ιπποκράτης αναφέρονται στον σκαριφισμό με μικροακίδες στην περιοχή του ωτικού πτερυγίου (Ωτοθεραπεία), για προβλήματα στα πόδια και υπογονιμότητα.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν την βελονισμό για περισσότερο από 4500 χρόνια.
Όσον αφορά την ένεση ουσιών είναι μια κοινά αποδεκτή ιατρική μέθοδος, από τον 19ο αιώνα, μετά την εφεύρεση της κοίλης βελόνας.
Ο Δρ Michel Pistor ανέπτυξε τη μεσοθεραπεία αρχικά για τη διαχείριση του πόνου και των αγγειακών διαταραχών. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Pistor έκανε εγχύσεις προκαϊνης (ενός αναισθητικού) ενδοφλεβίως για τη θεραπεία ενός ασθματικού ασθενούς και ανακάλυψε ότι αν και η αρχική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, βελτιώθηκε η μειωμένη ακοή του ασθενούς. Με σκοπό να ενισχύσει το αποτέλεσμα, ο Pistor έκανε εγχύσεις με μικρές δόσεις προκαϊνης σε βάθος 3 έως 5 mm, γύρω από την περιοχή στόχο, δηλαδή το ίδιο το αυτί. Από τότε και μετά, δεκάδες ασθενείς με προβλήματα ακοής και εμβοές, απευθύνθηκαν στον Pistor.
Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν οφέλη και σε άλλες σχετιζόμενες καταστάσεις όπως:
το έκζεμα του ακουστικού πόρου,
ο κροταφογναθικός πόνος και
οι εμβοές.
Ο Pistor ανέφερε τον όρο «μεσοθεραπεία» στην πρώτη του δημοσίευση της τεχνικής το 1958. Την ίδια εποχή που ο Paul Noggie, επίσης στην Γαλλία, δημοσίευσε τις μελέτες του πάνω στον ωτοβελονισμό.
Όρισε την μέθοδο ως θεραπεία του μεσοδέρματος (το στρώμα κυττάρων που εξελίσσεται σε συνδετικό ιστό, μυες και κυκλοφορικό σύστημα) και ανέφερε στις επιδράσεις της τοπικής έγχυσης προκαΐνης στους ιστούς.
Ίδρυσε τη Γαλλική Εταιρεία Μεσοθεραπείας το 1964 και επέκτεινε την τεχνική για τη θεραπεία, όχι μόνο του πόνου αλλά και γενικών ιατρικών, κτηνιατρικών και αισθητικών παθήσεων.
Το 1987, η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής αναγνώρισε επίσημα τη μεσοθεραπεία ως ιατρική ειδικότητα. Εν τω μεταξύ, η μεσοθεραπεία έγινε δημοφιλής στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και πιο πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ασιατικές χώρες. Ο Pistor πέθανε το έτος 2003.
Θα ήταν κατάλληλο να αναφέρουμε λοιπόν τον Δρ Pistor ως τον «Πατέρα της Μεσοθεραπείας».
Στον Μ. Pistor απονεμήθηκε το Legion of Honor («Legion d’Honneur»), το υψηλότερο βραβείο σε άτομα που θεωρούνται εθνικοί ήρωες με σημαντικά επιτεύγματα στη Γαλλία.
Δράση της Μεθόδου της Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της μεσοθεραπείας είναι ότι μπορεί να δράσει τοπικά χωρίς την ανάγκη υψηλών συστημικών συγκεντρώσεων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενδοδερμικής χορήγησης της ενέσιμης ουσίας που παρατείνει τις φαρμακολογικές επιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Η ένεση στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος (ενδοδερμικό) επιτρέπει την αργή διάχυση του φαρμάκου στους ιστούς που πάσχουν και βρίσκονται κάτω από το σημείο της ένεσης.
Αυτό έχει αποδειχθεί από μελέτες όπου έχουν μετρηθεί τα επίπεδα ομοιπαθητικών σκευασμάτων μετά από τοπικές ενδοδερμικές ή ενδομυϊκές (IM) ενέσεις: Christian Schneider. Traumeel an emerging option to nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the management of acute musculoskeletal injuries. Int J Gen Med. 2011; 4: 225–234. Published online 2011 Mar 25. doi: 10.2147/IJGM.S16709
Έχουν μετρηθεί επίσης τα επίπεδα και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως η κετοπροφαίνη) στο δέρμα με επίσης θετικά αποτελέσματα: Mammucari M, Gatti A, Maggiori S, Bartoletti CA, Sabato AF. Mesotherapy, definition, rationale and clinical role: a consensus report from the italian society of mesotherapy. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2011;15(6):682–694
Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και για την ενδοδερμική έγχυση προκαΐνης και λιδοκαίνης (τοπικά αναισθητικά).
Παρόμοια αποτελέσματα καταδείχθηκαν σε μελέτες σε ανθρώπους μετά από επιφανειακή – ενδοδερμική ένεση (έως 4 mm). Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι όταν ένα φάρμακο εγχέεται σε βάθος μεγαλύτερο από 10 mm παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα στους γύρω ιστούς και φτάνει στη συστηματική κυκλοφορία γρήγορα, ενώ στα 4mm παραμένει και διαχέεται σταδιακά, συντελώντας καλύτερα στη θεραπεία που θέλουμε να επιτύχουμε τοπικά.
Herreros FOC, de Moraes AM, Velho PENF. Mesotherapy: a bibliographical review. Anais Brasileiros de Dermatologia. 2011;86(1):96–101.
Τα αποτελέσματα δείχνουν υψηλότερες συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο δέρμα, στους τοπικούς μύες και στις αρθρώσεις (που αντιστοιχεί στο σημείο της ένεσης) μετά από ενδοδερμική χορήγηση σε σύγκριση με την ενδομυϊκή ένεση. Αυτά τα επίπεδα παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι μετά την IM χορήγηση.
Σε οργανικό επίπεδο η μέθοδος της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
μειώνει την φλεγμονή,
χαλαρώνει τους συσπασμένους μυς και
τα Trigger points και
ανακουφίζει, πολλές φορές άμεσα, από τον πόνο.
Επίσης έχει φανεί βοηθά στην ανάπλαση των ιστών, των χόνδρων στις αρθρώσεις, στην αποκατάσταση των τενόντων, και γενικά στους ιστούς κάτω από το σημείο της ένεσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενεργοποίησης των ινοβλαστών, των επιδιορθωτικών μηχανισμών και της παραγωγής κολλαγόνου από τον ίδιο τον οργανισμό στα σημεία που γίνεται η έγχυση.
Τεχνική της μεθόδου της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Για την εφαρμογή της μεθόδου της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση χρησιμοποιούνται ειδικές πολύ λεπτές βελόνες (μικρότερες από αυτές της ινσουλίνης, 27-31 Gauge × 4 mm), ώστε η τεχνική να είναι κατά το δυνατόν ανώδυνη.
Πραγματοποιούνται ενδοδερμικές ενέσεις ενός μίγματος ουσιών, απευθείας πάνω ή/και περιμετρικά στις πάσχουσες περιοχές (σε παρασπονδυλικούς μυς σε αυχενικό η οσφυαλγία, στην περιοχή του γόνατος σε οστεοαρθρίτιδα κτλ).
Οι εγχύσεις μπορούν να γίνουν με την σύριγγα τοπικά σε κάθε σημείο από τον ιατρό.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται επίσης και ειδικά μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή με πεπιεσμένο αέρα και χρησιμοποιούν ένα σύστημα με μικροβελόνες.
Προ της εγχύσεως γίνονται ειδικά τεστ για να αποκλείσουμε ενδεχόμενη αλλεργία, που αν και είναι πολύ σπάνια πάντα χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν.
Η σωστή χρήση της μεσοθεραπείας απαιτεί κλινικές και φαρμακολογικές δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία να πραγματοποιείται από Ιατρό εκπαιδευμένο στη μέθοδο, χρησιμοποιώντας άσηπτες τεχνικές κατά την προετοιμασία των σκευασμάτων και να εφαρμόζονται κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής και απολύμανσης.
Η διαδικασία διαρκεί 10-20 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ερυθρότητα που διαρκεί από 15 λεπτά έως και κάποιες ώρες.
Ενδείξεις της Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Η μέθοδος της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση έχει ένδειξη σε ασθενείς με ποικίλες παθολογίες, αφορά τον πόνο και τις βλέβες σε τένοντες, αρθρώσεις, μεσοσπονδύλιους δισκους, συνδέσμους στα σημεία που γίνεται η έγχυση. Αναλυτικότερα:
Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση:
σύνδρομα μυοσκελετικών παθήσεων και πόνου, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την τοπική θεραπεία που μειώνει τη συστημική χορήγηση φαρμάκων.
(Mesotherapy in the treatment of musculoskeletal pain in rehabilitation: the state of the art. Paolucci T, et al. J Pain Res. 2019 Jul 30;12:2391-2401. doi: 10.2147/JPR.S209610. PMID: 31440078) όπως:
αυχενικό σύνδρομο,
οσφυαλγία –ισχιαλγία,
οστεοαρθρίτιδα γόνατος,
(Chen L, Li D, Zhong J, Qiu B, Wu X. Therapeutic effectiveness and safety of mesotherapy in patients with osteoarthritis of the knee. Evidence–Based Compl Altern Med. 2018;4:6513049),
Θ. Γκατζούνης. H θεραπευτική συμβολή της μεσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ασθενών με πόνο στο γόνατο. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΦΙΑΠ, 2018,)
τενοντίτιδα de Quervain,
οστεοαρθρίτιδα φαλαγγο-φαλαγγικών αρθρώσεων – ειδικά στον αντίχειρα,
Επικονδυλίτιδες αγκώνα,
Πόνους στην περιοχή του ώμου,
Έχει επίσης ένδειξη σε αθλητικούς τραυματισμούς (Derry S, et al. Topical analgesics for acute and chronic pain in adults an overview of Cochrane Reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2017;12(5):CD008609. doi:10.1002/14651858.CD008609.pub2 Review.) όπως:
θλάσεις μυών,
διαστρέμματα ποδοκνημικής,
τενοντίτιδες κ.α.
Ινομυαλγία.
Άλλες ενδείξεις της μεθόδου της Μεσοθεραπείας:
Ακμή
θεραπεία ρυτίδων, θεραπεία της κυτταρίτιδας
χαλάρωση δέρματος,
Ουλές – Χηλοειδή
Η μέθοδος της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση για την απώτερη αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19.
Οι ανωτέρω ενδείξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές ειδικά τώρα που ως Φυσίατροι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στις απώτερες συνέπειες της πανδημίας Covid-19 στην αποκατάσταση των ασθενών.
Είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο ότι οι ασθενείς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, αλλά ακόμα και ασθενείς που νόσησαν σχετικά ελαφρά χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, ταλαιπωρούνται από:
μυαλγίες,
σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,
Ημικρανίες – κεφαλαλγίες,
ινομυαλγία και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στο ιατρείο προσήλθαν ήδη δύο ασθενείς από το πρώτο κύμα της πανδημίας, που αν και είναι αρνητικοί από τον Μάιο αντιμετώπιζαν τα προαναφερθέντα συμπτώματα για διάστημα άνω των τριών μηνών.
Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην μέθοδο της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Στην μέθοδο της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν υγρό μείγμα ενώσεων που μπορεί να αποτελείται από:
Στην Μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν υγρό μείγμα ενώσεων που μπορεί να αποτελείται από:
τοπικά αναισθητικά όπως λιδοκαϊνη και η προκαϊνη 1-2%,
βιταμίνες,
ιχνοστοιχεία,
ένζυμα,
κολλαγόνο,
βιορυθμιστικά – ομοιοπαθητικά σκευάσματα σε χαμηλές ομοιοπαθητικές δυναμοποιήσεις,
φυτικά εκχυλίσματα,
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και φαρμακευτικά σκευάσματα (όπως τα αντιφλεγμονώδη, υαλουρονικό οξύ κ.α.),
για τη θεραπεία τοπικών ιατρικών και αισθητικών παθήσεων.
Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται φυτικά, βιορυθμιστικά και ομοιοπαθητικά σκευάσματα με ιχνοστοιχεία, ένζυμα και συνένζυμα και κάποιες φορές με συνδυασμό κολλαγόνου με φυτικές ουσίες. Αυτά έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τον πόνο όσο και για την αποκατάσταση στις βλάβες των ιστών.
Αριθμός συνεδριών θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Καθώς η μέθοδος της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ποικίλων επώδυνων καταστάσεων, ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από:
το στάδιο της πάθησης (οξύ ή χρόνιο),
τη σοβαρότητα του πόνου και
την ανταπόκριση του ασθενούς.
Τα πρωτόκολλα μεσοθεραπείας συνιστούν έναν ή περισσότερους κύκλους θεραπείας ανάλογα με την κατάσταση.
Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία περιλαμβάνει
3-7 συνεδρίες, 1-2 φορές την εβδομάδα στην οξεία φάση και
10-14 συνεδρίες ανά 7-15 ημέρες σε χρόνιες καταστάσεις.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Υποστηρίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη μεσοθεραπεία είναι εξαιρετικά σπάνιες και εάν εμφανιστούν είναι ήπιες.
Οι μη ειδικές συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
ήπιο πόνο,
υπεραισθησία του δέρματος,
οίδημα, κνησμό, ερύθημα στο σημείο της ένεσης.
Μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα χρωματισμού του δέρματος όπως υπερχρωματισμός, αν και όχι σοβαρά.
Έχουν επίσης αναφερθεί άμεσες ή καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται το τέστ ευαισθησίας σε όλους τους θεραπευόμενους.
Ο κύριος λόγος που αναφέρεται για λιγότερο συχνές και αν εμφανιστούν ήπιες, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η πολύ μικρότερη δοσολογία που χρησιμοποιείται σε σχέση με την συνήθη συστημική χορήγηση και φυσικά η τοπική εφαρμογή τους.
Αντενδείξεις:
Οι αντενδείξεις στη μεσοθεραπεία περιλαμβάνουν:
γνωστή υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά,
εγκυμοσύνη, γαλουχία,
ηλικία κάτω των 14 ετών,
Σχετική αντένδειξη, ανάλογα με τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν, είναι:
ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, καρδιακά φάρμακα (όπως αμιωδαρόνη, υδραλαζίνη, αποκλειστής διαύλων ασβεστίου, βήτα αποκλειστής),
Συστηματικές ασθένειες στις οποίες μπορεί να αντενδείκνυνται ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως ηπατικές και νεφρικές διαταραχές.
Οφέλη από την Μέθοδο της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση:
Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ένταξη της Μεθόδου της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική:
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις πόνου τόσο οξεία όσο και σε χρόνια φάση.
Είναι μια ασφαλής μέθοδος με ελάχιστες παρενέργειες.
Αποτελεί μια επιστημονικά αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και αποτελεσματική λύση ακόμα και όταν αδυνατούν να εφαρμοστούν άλλες θεραπείες, όπως η συστηματική χορήγηση αντιφλεγμονωδών,
ή όταν για οποιονδήποτε λόγο οι άλλες θεραπείες ήταν χωρίς να δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Κλινική εμπειρία από την χρήση μεσοθεραπείας στην καθημέρα πράξη στο Ιατρείο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης:
Άνδρας 33 ετών με χρόνιο πόνο στον αστράγαλο, δυσχέρεια βάδισης και έντονο τοπικό οίδημα, μετά από τραυματισμό έσω πλαγίου συνδέσμου, από εξαμήνου.
Ο πόνος παρέμενε μετά από λήψη Φ.Α., φυσικοθεραπείας και τοπικών εγχύσεων κορτιζόνης από ορθοπαιδικό.
Έγιναν 14 συνεδρίες μεσοθεραπείας σε διάρκεια 3 (τριών) μηνών.
Ο πόνος από το 8 στην κλίμακα VAS μειώθηκε στο 1 και αυτό μόνο μετά από έντονη άσκηση. Στην ηρεμία ο πόνος είχε μηδενιστεί. Το οίδημα απορροφήθηκε πλήρως.
Η διάρκεια βάδισης χωρίς πόνο, από 500 μέτρα αυξήθηκε στα δέκα χιλιόμετρα χωρίς ενοχλήσεις.
Περίπου 18.000 γιατροί στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη μεσοθεραπεία στην καθημερινή ιατρική τους πρακτική, την αύξηση του αριθμού των ιατρών που έχουν εκπαιδευτεί με μεσοθεραπεία κατά 300 ανά μήνα, σύμφωνα με δημοσίευση του American Journal of Mesotherapy. Κλινικές μεσοθεραπείας ιδρύονται σε φημισμένα νοσοκομεία, σε όλο τον κόσμο και η διεξαγωγή πολλών διεθνών συνεδρίων για την μέθοδο, δείχνουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που παρουσιάζει.
Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με ποικίλες άλλες Φυσικές μεθόδους, όπως
Ηλεκτροθεραπεία,
τον Διαδερμικό ηλεκτρικό ερεθισμό (TENS),
την θεραπευτική άσκηση,
τον βελονισμό και
Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία – Ωτοβελονισμό.
Από έρευνες έχει αναφερθεί ότι η μεσοθεραπεία σε σημεία βελονισμού ή/και συνδυαστικά με την Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία – Ωτοβελονισμό, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και των δύο μεθόδων.
Συμπερασματικά, η μεσοθεραπεία θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή στον τομέα της αποκατάστασης του μυοσκελετικού πόνου με καλά πλεονεκτήματα και λίγες ή καθόλου παρενέργειες. Μελλοντικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές θα πρέπει να είναι επιθυμητές για να έχουν πιο ομοιόμορφα πρωτόκολλα θεραπείας.
Ευχαριστίες:
Την Οργανωτική επιτροπή του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΦΙΑΠ, και ιδιαίτερα τον κ. Ν. Ρούσσο, υπεύθυνο του τμήματος πόνου της ΕΕΦΙΑΠ για την πρόσκληση στην ομιλία στην στρογγυλή τράπεζα για την σημασία της Μεθόδου της θεραπευτικής Μεσοθεραπείας στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση,
Την ΕΕΦΙΑΠ για την διοργάνωση του μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου για την μεσοθεραπεία με τον καθηγητή Calogero Foti το 2007,
τους καθηγητές μου κ. Πιστοφίδη Αχιλλέα, που για την μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση στα βιορυθμιστικά σκευάσματα, από το 2002,
τον καθηγητή Stefano Marcelli, καθηγητή του μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου για την μεσοθεραπεία το 2014,
την Ελληνική Εταιρεία Μεσοθεραπείας, που μουανέθεσε την θέση του Υπεύθυνου του Παθολογικού τομέα, το 2017,
τους ασθενείς μου Δ.Ζ και Ν.Σ που μου επέτρεψαν να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες και βίντεο από την θεραπεία τους, στην παρουσίαση της ομιλίας μου,
τους συνάδελφους Γ. Πέτρου, Φυσιάτρο και Σ. Χατζημωυσή, Γενικό Ιατρό, που είναι από τους πρωτοπόρους στην Θεραπευτική και Αισθητική Μεσοθορεπεία στην Ελλάδα, από το 1990, για την στήριξη, την βοήθεια και την έμπνευση,
Και φυσικά όλους εσάς που διαβάσατε αυτό το άρθρο!
Για περισσότερες πληροφορίες και για κάθε απορία σας είμαστε στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο του ιατρείου 211-1832-736, στην σελίδα μας στο facebook, και στο μαιλ μας tgatzounis@windowslive.com
Το παρόν άρθρο βασίζεται στην ομιλία του Θεόδωρου Γκατζούνη, Ιατρού – Φυσίατρου, MSci, σε στρογγυλή τράπεζα του 16ου Πανελλήνιου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, στις 27-11-2020
Βιβλιογραφία:
- Derry S, Wiffen PJ, Kalso EA, et al. Topical analgesics for acute and chronic pain in adults an overview of Cochrane Reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2017;12(5):CD008609. doi:10.1002/14651858.CD008609.pub2 Review.
- Mammucari M, Gatti A, Maggiori S, Bartoletti CA, Sabato AF. Mesotherapy, definition, rationale and clinical role: a consensus report from the Italian Society of Mesotherapy. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2011;15:682–694.
- Di Cesare A, Giombini A, Di Cesare M, Ripani M, Vulpiani MC, Saraceni VM. Comparison between the effects of trigger point mesotherapy versus acupuncture points mesotherapy in the treatment of chronic low back pain: a short term randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2011;19(1):19–26. doi:10.1016/j.ctim.2010.11.002)
- Mammucari M, Maggiori E, Lazzari M, Natoli S. Should the general practitioner consider mesotherapy (intradermal therapy) to manage localized pain? Pain Ther. 2016;5(1):123–126. doi:10.1007/s40122-016-0052-3
Mammucari M, Gatti A, Maggiori S, Sabato AF. Role of mesotherapy in musculoskeletal pain: opinions from the Italian Society of Mesotherapy. Evid Based Complement Altern Med. 2012;2012:436959. doi:10.1155/2012Tringali G, Navarra P. Optimal solubility of diclofenac β-cyclodextrin in combination with local anaesthetics for mesotherapy applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:8321325. doi:10.1155/2017/8321325
- Sarkar R, Garg VK, Mysore V. Position paper on mesotherapy. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2011;77(2):232–237. doi:10.4103/0378-6323.77479.)
- Crenna P, Mancia P. Reflex actions in mesotherapy. J Mesother. 1981;1:29–40.
- Costantino C, Marangio E, Coruzzi G. Mesotherapy versus systemic therapy in the treatment of acute low back pain: a randomized trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;317183. doi:10.1155/2011/317183
- Viscito R, Ferrara PE, Ljoka C, et al. Mesotherapy as a treatment of pain and disability in patients affected by neck pain in spondylartrosis. Ig Sanita Pubbl. 2018;74(1):95–101.
- Freynhagen R, Baron R, Tölle T, Stemmler E, Gockel U, Stevens M. Screening of neuropathic pain components in patients with chronic back pain associated with nerve root compression: a prospective observational pilot study (MIPORT). Curr Med Res Opin. 2006;22(3):529–537. doi:10.1185/030079906X89874
- Mason L, Moore RA, Edwards JE, Derry S, McQuay HJ. Topical nsaids for chronic musculoskeletal pain: systematic review and meta-analysis. BMC Musculoskelet Disord. 2004;5:28. doi:10.1186/1471-2474-5-27
- Chen L, Li D, Zhong J, Qiu B, Wu X. Therapeutic effectiveness and safety of mesotherapy in patients with osteoarthritis of the knee. Evidence-Based Compl Altern Med. 2018;4:6513049.
Οι εικόνες προέρχονται από το https://pixabay.com/el/ και την προσωπική συλλογή του Θεόδωρου Γκατζούνη
- Saggini R, Di Stefano A, Dodaj I, Scarcello L, Bellomo RG. Pes anserine bursitis in symptomatic osteoarthritis patients: a mesotherapy treatment study. J Altern Compl Med. 2015;21(8):480–484. doi:10.1089/acm.2015.0007
- Saltychev M, Mattie R, McCormick Z, Laimi K. Psychometric properties of the neck disability index amongst patients with chronic neck pain using item response theory. Disabil Rehabil. 2018;40(189):2116–2121. doi:10.1080/09638288.2017.1325945
- Bailliea L, Baconb CJ, Hewitta CM, Moran RW. Predictors of functional improvement in people with chronic low back pain following a graded Pilates-based exercise programme. J Bodyw Mov Ther. 2019;23(1):211–218. doi:10.1016/j.jbmt.2018.06.007
- Sostres C, Gargallo CJ, Arroyo MT, Lanas A. Adverse effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs, aspirin and coxibs) on upper gastrointestinal tract. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2010;24(2):121–132. doi:10.1016/j.bpg.2009.11.005
- Lin X, Huang K, Zhu G, Huang Z, Qin A, Fan S. The effects of acupuncture on chronic knee pain due to osteoarthritis: A meta-analysis. J Bone Joint Surg- Am Vol. 2016;98(18):1578–1585. doi:10.2106/JBJS.15.00620
- Vas J, Perea-Milla E, Mendez C. Acupuncture and moxibustion as an adjunctive treatment for osteoarthritis of the knee a large case series. Acupunct Med. 2004;22(1):23–28. doi:10.1136/aim.22.1.23
- Xiao WH, Bennett GJ. C-fiber spontaneous discharge evoked by chronic inflammation is suppressed by a long-term infusion of lidocaine yielding nanogram per milliliter plasma levels. Pain. 2008;137(1):218–228. doi:10.1016/j.pain.2008.02.018
εξαιρετική και απίστευτη blog.
Ειλικρινά ήθελα να ευχαριστώ, για να
μας δώσει πολύ καλύτερη πληροφόρηση.