Αγαπημένοι φίλες και φίλοι, όλοι έχουμε παρατηρήσει την αύξηση της συχνότητας στις εποχιακές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα), ειδικά οι επαγγελματίες υγείας. Χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως καταρροή, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, που μπορεί να είναι έντονα. Επίσης από την μετάδοση μέσω των αεροφόρων οδών, που τις καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικές και την ευκολία των υποτροπών. Για την αντιμετώπιση τους θα δοθεί έμφαση στην ολιστική προσέγγιση όπως επίσης στην πρόληψη.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Εισαγωγή – Επιδημιολογία:
Οι εποχιακές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται κυρίως από ιούς. Ειδικά το κοινό κρυολόγημα, είναι η συχνότερη οξεία πάθηση στον αναπτυγμένο κόσμο. Υπολογίζεται επίσης ότι η μέση επίπτωσή του είναι 2-3 φορές το χρόνο σε ενήλικες.
Διαφέρουν από την γρίπη (που συνήθως έχει εντονότερα συμπτώματα) και έχουν την τάση να εμφανίζονται στις αλλαγές του καιρού φθινόπωρο– χειμώνας αλλά και την άνοιξη.
Η μετάδοση τους γίνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε με την επαφή των χεριών είτε με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα.
Ειδικά φέτος αυτό που όλοι παρατηρήσαμε είναι ότι υπήρχε μια καθυστέρηση της εμφάνισής τους ειδικά στις Κεντρικές και Νότιες περιοχές της χώρας. Κι αυτό γιατί λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, το κρύο σε αυτές τις περιοχές μας επισκέφτηκε αργότερα από το συνηθισμένο.
Ένα άλλο κλιματικό στοιχείο, πιθανότατα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και φανερό τα λίγα τελευταία χρόνια, είναι οι απότομες αλλαγές των θερμοκρασιών. Εκτός από την καθυστέρηση της έναρξης του ψύχους, έχουν ουσιαστικά χαθεί και οι εποχές. Αλλιώς τις θυμόμασταν από την παιδική μας ηλικία οι παλιότεροι (τέσσερις εποχές) και άλλα βλέπουμε τώρα.
Με χαρακτηριστικό την εναλλαγή δύο μόνο εποχών. Και την συνήθη πλέον απότομη πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε ένα βράδυ ακόμα και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.
Όλη αυτή η κατάσταση κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς χάνεται η σταδιακή προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες. Επίσης αν συνδυαστεί με μια μη έγκαιρη αλλαγή στο ντύσιμο και με κάποιους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, αυξάνει την πιθανότητα νόσησης, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Λοιμώξεις Αναπνευστικού – Κατηγοριοποίηση.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε εκείνες του ανώτερου, που θα αναλύσουμε και σε εκείνες του κατώτερου. Οι δεύτερες (βρογχίτιδα, πνευμονίες) μπορεί να συμβούν σαν αποτέλεσμα των πρώτων σε εξασθενημένους οργανισμούς ή σε περίπτωση μη σωστής αντιμετώπισης της λοίμωξης στο πρώτο στάδιο.
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αφορούν κυρίως την περιοχή της μύτης και του λαιμού, όπως και τα ιγμόρεια.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Αντιμετώπιση – θεραπεία.
Ειδική θεραπεία απουσιάζει και η αγωγή παραμένει συμπωματική για την ανακούφιση από τους πόνους, την ρινική συμφόρηση και το βήχα.
Τόνωση ανοσοποιητικού. Βασικό ρόλο έχει η σωστή και ποιοτική διατροφή. Άφθονα υγρά, ροφήματα με βότανα, φρεσκοστημένοι χυμοί.
Το βραστό βιολογικό ρύζι με ελαιόλαδο, κουρκουμά και άφθονο λεμόνι, μπορεί να είναι ιδανική επιλογή ειδικά όταν συνυπάρχουν στομαχικές διαταραχές.
Πολύ σημαντική η αποφυγή βαριών και ανθυγιεινών φαγητών ( τηγανητά, βαριά λιπαρά γεύματα,) και η χρήση αλκοόλ.
Στην Ανατολική αλλά και στην ολιστική Ιατρική, σημαντικό θεωρείται να κόψει κάποιος τα γαλακτοκομικά προϊόντα – γάλα και τυρί κατά τη διάρκεια μια οξείας πάθησης. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά συντελούν στην αύξηση της πυκνότητας της βλέννας επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
Είναι μια γνώση που υπάρχει στα συγγράμματα του Ιπποκράτη, που αφιερώνει ολόκληρα κεφάλαια για τη σωστή διατροφή κατά την ασθένεια. Συνιστά ειδική διατροφή -νηστεία και αποφυγή ζωικών τροφών.
Επίσης είναι κάτι που συναντούσαμε στην εμπειρική – παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική, όπου απέφευγαν την κατανάλωση ζωικών τροφών και το βραστό ρύζι με λεμόνι ο γνωστός λαπάς είχε βασική θέση στη διατροφή των ασθενών.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού –Βότανα.
Ροφήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπορεί να περιέχουν θυμάρι, μαντζουράνα, δίκταμο, φασκόμηλο, μέντα, χαμομήλι.
Ειδικά η μαντζουράνα, μπορεί να δοθεί σε σκόνη (σε κάψουλες) και είναι πολύ σημαντική στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Λειτουργεί προληπτικά αλλά και στην οξεία φάση μπορεί να βοηθήσει εξίσου σημαντικά επίσης.
Πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι μια Ελληνική Παγκόσμια πατέντα.
Η γνωστή «Κρητική Ασπιρίνη» – το Cretan Iama, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών και περιέχει αιθέρια έλαια από θυμάρι, δίκταμο και φασκόμηλο σε ελαιόλαδο, με μορφή κάψουλας.
Πολύ σημαντική χρειάζεται να τονίσουμε ότι είναι η ξεκούραση. Αν χρειαστεί είναι προτιμότερη μια βραχεία αναρρωτική άδεια τόσο για εμάς όσο και για τους συναδέλφους. Η προσέλευση στη δουλειά, όπου αδυνατούμε να αποδώσουμε και υπάρχει κίνδυνος υποτροπών και παρενεργειών, μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μεγαλύτερης διάρκειας απουσία.
Τα άφθονα υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην δυνατότητα του οργανισμού να αποβάλλει τις τοξίνες της πάθησης.
Διακοπή ή έστω περιορισμός του καπνίσματος. Φυσικά με τις νέες ρυθμίσεις, όσο τουλάχιστον θα κρατήσουν, γιατί Ελλάδα είμαστε, αυτό είναι σχετικά εύκολο και επιτέλους η ατμόσφαιρα σε κλιματιζόμενους χώρους, είναι τουλάχιστον καθαρή.
Η μύτη µας χρειάζεται υγρασία, οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, ο κλιματισμός, ο κακός εξαερισμός, είναι συνθήκες που την επιβαρύνουν. Από την άλλη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η πειθαρχία του ίδιου του ασθενούς που χρειάζεται να ακολουθήσει τις συμβουλές και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Προσοχή στις αντιβιώσεις.
Η ίωση που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, είναι χωρίς να αντιμετωπίζονται από τις αντιβιώσεις. Αυτές επιδρούν μόνο στα μικρόβια. Γενικά ο κύκλος μια ίωσης είναι 3-7 ημέρες. Ειδικά ο βήχας μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και ένα μήνα.
Σε έντονα συμπτώματα χρειάζεται ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση. Στην Ελλάδα είμαστε η πρώτη χώρα σε κατάχρηση αντιβιοτικών με τα πιο ανθεκτικά στελέχη μικροβίων. Να που είμαστε και σε κάτι πρώτοι, αν και σαν χώρα του Ιπποκράτη εδώ θα χρειαζόταν να είμαστε τελευταίοι. Αλλά βέβαια όταν ακούμε τι φάρμακο πήρε η γειτόνισσα που είχε το «ίδιο» πράγμα, τι να περιμένουμε.
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε ασθένεια επίσης, οπότε καλό να απευθυνόμαστε σε εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ίαση.
Αλλά αν πάρει κάποιος φάρμακα το βασικό είναι να τα πάρει σωστά και όχι να τα σταματήσει από το «πρώτο κουτί» κι επειδή έγινε καλύτερα. Είναι η καλύτερη συνταγή για υποτροπή (να ξανακυλήσει) και μετά θα έχει και πιο ανθεκτικά μικρόβια να αντιμετωπίσει. Και θα χρειαστεί περισσότερες αντιβιώσεις, έχοντας και μεγαλύτερη συνολική ταλαιπωρία. Κι αυτό γιατί αυτά τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει μετά από το πρώτο κουτί, είναι τα δυνατότερα, που τους δίνετε και χρόνος να προσαρμοστούν περισσότερο.
Και βέβαια πολύ σημαντικό τα προβιοτικά! Με κάθε αντιβίωση και καλύτερα όχι μόνο όσο την λαμβάνουμε αλλά και για 15 έως 30 ημέρες μετά. Κάθε αντιβίωση επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου, οπότε είναι σημαντικό να αποκαθίσταται και να δίνουμε χρόνο στον οργανισμό να αποκτήσει ξανά την αρμονία του.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού –Πυρετός:
Στην ολιστική Ιατρική, στον βελονισμό και την ομοιοπαθητική, η δυνατότητα ενός οργανισμού να κάνει πυρετό 1-2 φορές το χρόνο, χαρακτηρίζεται ως θετικότατο σημείο υγείας.
Δυστυχώς πολλοί θεραπευόμενοι κατά τη λήψη του ιστορικού μου λένε με χαρά: «Εγώ γιατρέ έχω χρόνια να αρρωστήσω και να κάνω πυρετούς». Τότε πραγματικά καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για την αποκατάσταση της Ισορροπίας του οργανισμού.
Ο πυρετός ορίζεται και στην κλασσική ιατρική με αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 38,5-39 βαθμούς Κελσίου στους ενήλικες. Αν και είναι ενοχλητικός, στα Πανεπιστήμια της Ιατρικής, στο μάθημα της παθολογίας πλέον διδάσκεται ότι αποφεύγουμε να χορηγήσουμε αντιπυρετικά μέχρι να ξεπεράσει αυτά τα όρια.
Κι αυτό γιατί ο πυρετός είναι μια βασική άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Κι αυτό γιατί τα κάνει να «μάχονται» σε δυσμενές περιβάλλον. Η βέλτιστη θερμοκρασία για αυτά είναι η φυσιολογική, το 36,6 όπου γίνονται και οι καλλιέργειες τους στο εργαστήριο.
Φυσιολογικά ο πυρετός, θα κάνει τον κύκλο του 1-3 ημέρες και μετά θα επέλθει η λύση με άφθονο ιδρώτα. Ως τότε αποφεύγουμε τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις και ακολουθούμε τη διατροφή που προαναφέραμε και τα άφθονα υγρά.
Σε κάθε περίπτωση αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή/και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Βελονισμός – Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία.
Ο βελονισμός και ειδικά σε συνδυασμό με Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία – Ωτοβελονισμό, συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην αντιμετώπισης των ιώσεων.
Στο οξύ στάδιο ανακουφίζει από την καταρροή, τον πυρετό και τις μυαλγίες.
Υπάρχει ειδικό σημείο στο αυτί για τον βήχα (χρησιμοποιείται ειδικά στον ξηρό βήχα), με άμεσα αποτελέσματα.
Στις χρόνιες παθήσεις, ειδικά στην ιγμορίτιδα, έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αφού οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα.
Σε βάθος χρόνου, ενισχύεται το ανοσοποιητικό και μειώνονται οι υποτροπές και η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Υπάρχουν επίσης στο αυτί ειδικά σημεία για τους μυϊκούς πόνους και τον πυρετό, με ταχεία ανταπόκριση.
Επίσης σημεία για ωτίτιδα και αμυγδαλίτιδα.
Σημεία που χρησιμοποιούνται στον σωματικό βελονισμό, βρίσκονται στο πρόσωπο (με ειδικές πολύ λεπτές βελόνες για να υπάρχει απουσία πόνου).
Επίσης σημαντικά είναι τα σημεία στο χέρι, όπως το ΠΕ 4 και 11 καθώς και σημεία στο στέρνο (ΑΣ 17) και ειδικά σημεία στο αυτί.
Το σημείο του βήχα, των φλεγμονών, του αυτιού και των αμυγδαλών έχουν άμεση ανταπόκριση στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Στην Αυτοτελή ενότητα στις 15-16/02-2020 θα διδαχθεί η αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και άλλων παθήσεων κεφαλής – προσώπου με Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία. Για περισσότερα μπορείτε να πατήσετε στον σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/therapeia-ponou-kai-pathisewn-kefalhs-proswpou-autotelhs-enothta-seminariou/
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Πρόληψη.
Η πρόληψη όπως έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος Ιπποκράτης, είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Γενικά προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Ειδικά για ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, λόγω του συνωστισμού, έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν.
Αποφυγή συνωστισμού. Αν υπάρχουν άτομα που νοσούν ή που είναι σε αποδρομή, αλλά ακόμα έχουν ιικό φορτίο, μπορούν να νοσήσουν. Τέτοιοι χώροι είναι εμπορικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι και όπου επικρατεί συνωστισμός.
Σωστή ένδυση. Αυτή συνίσταται στο να φοράμε πολλά στρώματα λεπτών σχετικά ρούχων και όχι λίγα και βαριά. Επίσης μια πολύ καλή λύση είναι η χρήση ισοθερμικών ειδικά για τους υπαλλήλους γραφείων, όπου τις ώρες που πηγαίνουν και φεύγουν από τη δουλειά υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στο ενδιάμεσο είναι σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.
Τόνωση ανοσοποιητικού. Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα που προαναφέραμε για αυτό τη ζήτημα, όπως η διατροφή και τα ροφήματα με βότανα.
Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας: Είναι εξαιρετικό στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ειδικά αν χρησιμοποιηθεί σε σημεία βελονισμού, όπως το ΧΚ 20. Επίσης είναι ένα φυσικό αντισηπτικό για εσωτερικούς χώρους και ιατρεία θεραπευτήρια, αν χρησιμοποιηθούν λίγες σταγόνες σε έναν αρωματοποιητή (ειδικές συσκευές διάχυσης αιθέριων ελαίων στην ατμόσφαιρα).
Συμπερασματικά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού:
Παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Εφέτος είχε αργήσει η εμφάνισή τους αλλά είναι ιδιαίτερα επίμονες και χρειάζονται πολύ προσοχή ειδικά για υποτροπές.
Αν πριν περάσει ένα κρυολόγημα, αμελούμε να προσέξουμε το ντύσιμο, τη διατροφή, ακόμα και την έξοδό μας, μπορεί να πάει πολλές μέρες πίσω όλο τον οργανισμό.
Οι παρενέργειες που χρειάζεται να αποφευχθούν είναι η βακτηριακή ιγμορίτιδα βρογχίτιδα και η πνευμονία. Και βέβαια η πυώδης αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα.
Αυτές μπορεί να συμβούν σε εξασθενημένους οργανισμούς ή όταν ο ασθενής είναι χωρίς να πάρει τις προφυλάξεις και τα μέτρα που αναφέρθηκαν.
Γενικά όταν υπάρχει πόνος στο στήθος έντονος βήχας με πτύελα κίτρινου ή πράσινου χρώματος, όπως και ειδικές ομάδες ατόμων (εξασθενημένοι οργανισμοί. Ηλικιωμένοι, παιδιά), χρειάζεται να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή.
Τα γενικά προληπτικά μέτρα, ο συνδυασμός βοτάνων και υγιεινής διατροφής, ο βελονισμός και η Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία, βοηθούν στην πλήρη και ταχεία ανάρρωση καθώς και στην πρόληψη των υποτροπών.
Στην Αυτοτελή ενότητα στις 15-16/02-2020 θα διδαχθεί η αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας και άλλων παθήσεων κεφαλής – προσώπου με Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία. Για περισσότερα μπορείτε να πατήσετε στον σύνδεσμο: https://tgatzounis.com/therapeia-ponou-kai-pathisewn-kefalhs-proswpou-autotelhs-enothta-seminariou/
Λοιμώξεις Ανώτερου Αναπνευστικού – Βιβλιογραφία.
- Jiaoping Mi, Xinye Chen, Xiaoyan Lin, Jianling Guo, Hongtao Chen, Liao Wei, and Haiyu Hong. Treatment of persistent allergic rhinitis via acupuncture at the sphenopalatine acupoint: a randomized controlled trial. Trials. 2018; 19: 28.
- Sundman E, Olofsson PS. Neural control of the immune system. Adv Physiol Educ. 2014;38(2):135–9. doi: 10.1152/advan.00094.2013. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- McDonald JL, Cripps AW, Smith PK, et al. The anti-inflammatory effects of acupuncture and their relevance to allergic rhinitis: a narrative review and proposed model. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;14(10):1155–2013. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- Kavoussi B, Ross BE. The neuroimmune basis of anti-inflammatory acupuncture. Integr Cancer Ther. 2007;6(3):251–7. doi: 10.1177/1534735407305892. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Sertel S, Bergmann Z, Ratzlaff K, Baumann I, Greten HJ, Plinkert PK. Acupuncture for nasal congestion: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical pilot study. Am J Rhinol Allergy. 2009 Nov-Dec;23(6):e23-8. doi: 10.2500/ajra.2009.23.3380. Epub 2009 Sep 18.
- Ae-Ran Kim, Jun-Yong Choi, Jong-In Kim, So-Young Jung, and Sun-Mi Choi. Acupuncture Treatment of a Patient with Persistent Allergic Rhinitis Complicated by Rhinosinusitis and Asthma. Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 798081.
Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.
- Pletcher SD, Goldberg AN, Lee J, Acquah J. Use of acupuncture in the treatment of sinus and nasal symptoms: results of a practitioner survey. American Journal of Rhinology. 2006;20(2):235–237. [PubMed] [Google Scholar]
- https://www.cretaniama.gr/?gclid=EAIaIQobChMI9_Wbo-qQ5wIVRouyCh35TwMBEAAYASAAEgKId_D_BwE
- Zijlstra FJ, van den Berg-de Lange I, Huygen FJPM, Klein J. Anti-inflammatory actions of acupuncture. Mediators of Inflammation. 2003;12(2):59–69. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]