Έρχονται λοιπόν οι γιορτινές ημέρες, μια ανάσα που όλοι περιμένουμε για να βγούμε από την λεγόμενη καθημερινότητα. Όμως ενώ από τη μια οι γιορτές είναι μια ευκαιρία ξεκούραση και εποικοδομητικών αλλαγών, ταυτόχρονα είναι και μια περίοδος που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους. Να προλάβουμε να ψωνίσουμε, να μαζέψουμε, να ετοιμαστούμε να πάμε στο χωρίο ή όπου ο καθένας θα περάσει τις γιορτινές ημέρες. Όλα αυτά είναι όμορφα αλλά και μας «στρεσάρουν». Αυτό είναι η αφορμή για το σημερινό μου άρθρο. Να καταλάβουμε τους μηχανισμούς του στρες, να δούμε τις διαφορές του στρες και του άγχους και να δώσουμε και κάποιες πρακτικές συμβουλές και τεχνικές για να μπορούμε να ηρεμήσουμε. Μια και καλή είναι η θεωρία, γίνεται όμως πραγματικά βέλτιστη όταν συνοδεύεται από πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες τεχνικές. Γι’ αυτό και θα σας παρουσιάσουμε κάποιες από τις τεχνικές που θα διδάξουμε στο Σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας. Είναι ιδανικές για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων, του άγχους και του στρες. Επίσης θα αναφερθούμε σε μια ειδική τεχνική Ωτικού Acupressure. Έτσι θα μπορέσετε να τις εφαρμόσετε αυτές τις ημέρες και να βιώστε την αποτελεσματικότητά τους άμεσα.

Στη φυσιατρική η αντιμετώπιση του άγχους και γενικότερα η ψυχολογική υποστήριξη των θεραπευόμενων θεωρείται βασικό στοιχείο για την αποκατάσταση και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό τον τομέα.


Οι τεχνικές που παρουσιάζονται στο άρθρο, αφορούν ένα πολύ σημαντικό σημείο Acupressure που μπορεί να μας βοηθήσει άμεσα σε καταστάσεις στρες.

Επίσης μια τεχνική Ωτικού Acupressure που βοηθάει στο να «καθαρίσει το μυαλό μας».

Ακόμα στην εισπνοή ενός αιθέριου ελαίου που μπορεί να λειτουργήσει ηρεμιστικά για το πνεύμα και το νου.

Και βέβαια θα χαρούμε ακόμα περισσότερο να σας δούμε και από κοντά στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας στις 11-12 Μαΐου για να εμβαθύνουμε στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

Εισαγωγή:

‘Νομίζω ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται. Η ψυχική κατάσταση όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της τη σωματική και η σωματική κατάσταση όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της την ψυχική’ Αριστοτέλης, Περί ψυχής 805 a και 808 b.

«Και όταν επηρεάζουμε το ένα, μπορούμε να επηρεάσουμε και το άλλο», Θεόδωρος Γκατζούνης

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα αίτια του στρες και του άγχους, χρειάζεται να αναφερθούμε στην λειτουργιά του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Για τον μη ειδικό υπάρχει συχνά μια σύγχυση μεταξύ των όρων στρες και άγχους. Χρειάζεται να διευκρινιστεί ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το τι αντιπροσωπεύουν και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένα εξωτερικά ερεθίσματα και καταστάσεις, τα οποία απαιτούν σωματική αντίδραση (πχ αντιδράσεις κατά την οδήγηση, κάποια ενέργεια στην εργασία, αγωνίσματα κ.α.).

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα χωρίζεται σε συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό. Το συμπαθητικό είναι υπεύθυνο για την αντίδραση του στρες και προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης από τα επινεφρίδια για να μπορέσει το άτομο να ανταπεξέλθει σε μια απαιτητική κατάσταση.

Είναι πολύ γνωστή η αντίδρασή της «μάχης ή φυγής» που σχετίζεται με το στρες. Είναι μια αντίδραση που έχει τις ρίζες της στις απαρχές της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, όταν ακόμα ο κυνηγός τροφοσυλλέκτης έρχονταν αντιμέτωπος με έναν άμεσο κίνδυνο. Έτσι λοιπόν όταν έβλεπε μια απειλή (πχ μια τίγρη, μια αρκούδα και διάφορους άλλους θηρευτές), το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιούνταν άμεσα και αυτόματα. Έτσι μπορούσε να τον προετοιμάσει για την όποια απόφαση θα έπαιρνε της μάχης ή της φυγής.

Όλα αυτά τα φαινόμενα αναλύονται σε βάθος στο σεμινάριο.

Για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

Αυτό ήταν μια λειτουργία απαραίτητη για την επιβίωση για τον πρωτόγονο άνθρωπο. Αλλά και στον σύγχρονο κόσμο ενεργοποιείται φυσιολογικά, σε καταστάσεις που χρειάζεται να γίνει κάτι γρήγορα και άμεσα, όταν πχ. κάποιος χρειάζεται να τρέξει να προλάβει ένα λεωφορείο.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον μηχανισμό του αυτόνομου νευρικού συστήματος και τις αντιδράσεις του στρες, μπορούν να γίνουν κατανοητά αν διαβάσουμε προσεκτικά την παρακάτω δήλωση:

«Το στρες αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε κατάσταση ή σκέψη που κάνει το άτομο να αισθάνεται συγχυσμένο, θυμωμένο ή νευρικό».

Ο μηχανισμός λοιπόν του στρες ενεργοποιείται και με τις σκέψεις. Αυτό κατ’ αρχήν είναι καλό όταν χρειάζεται να τελειώσουμε κάτι που αφορά τη δουλειά μας ή την ύλη για τις εξετάσεις. Υπό αυτή την έννοια το στρες είναι μέρος της ζωής και βοηθάει – μπορεί να κινητοποιήσει το άτομο και να το οδηγήσει να γίνει πιο παραγωγικό.

Αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, το υπερβολικό στρες ή μια παρατεταμένη αντίδραση στρες είναι επιβλαβής.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται αναλυτικά στο σεμινάριο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

Το πρόβλημα ξεκινά λοιπόν όταν το άτομο αδυνατεί να χαλαρώσει μετά το πέρας μιας στεσογόνου κατάστασης όπως είναι το φυσιολογικό. Τότε χρειάζεται να αναλάβει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Και να κάνει τις αντίθετες δράσεις από αυτές που κάνει το συμπαθητικό για να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Όταν για διάφορους λόγους αδυνατεί να το κάνει, τότε ο οργανισμός μπαίνει σε μια χρόνια κατάσταση στρες. Αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η κύρια διαφορά άγχους και στρες είναι λοιπόν ότι:

Το στρες είναι μια φυσιολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει σωματική αντίδραση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα ή κατάσταση, όπως περιεγράφηκε ανωτέρω.

Το άγχος είναι μια χρόνια κατάσταση στρες που προκαλεί:

Αίσθημα ανησυχίας,

νευρικότητας ή φόβου

με κύρια την ψυχολογική συνιστώσα με τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Και συνήθως για μια υποθετική κατάσταση, χωρίς να υπάρχει άμεσο και εμφανές πρόβλημα στο υλικό πεδίο.

Έτσι το άτομο που έχει άγχος μπορεί να αντιδρά και να σκέφτεται αρνητικά για διάφορες μελλοντικές – υποθετικές καταστάσεις, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αρνητικά.

Έχει πχ για ένα ραντεβού να σκέφτεται ότι θα αργήσει και θα έχει πρόβλημα στη δουλειά του και ότι ο εργοδότης του θα του μιλήσει άσχημα και ότι θα μείνει άνεργος και τί θα κάνει τότε με την οικογένεια και τις υποχρεώσεις του.

Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι το στρες είναι αντίδραση σε πραγματικά δεδομένα. Ενώ όταν μιλάμε για άγχος το άτομο ανησυχεί για υποθετικά κυρίως γεγονότα.

Μπορεί ακόμα η πηγή αυτής της ταραχής που προκαλεί άγχος, μπορεί να μην είναι πάντα γνωστή ή αναγνωρίσιμη. Αυτό το γεγονός ενισχύει τη δυσφορία που νιώθει το άτομο («δεν ξέρω γιατί αγχώνομαι»).

Το συνεχές άγχος, το οποίο είναι χωρίς να αφήνει τον οργανισμό να χαλαρώσει, μπορεί να οδηγήσει σε

μια γενικά πτωχή υγεία,

τάση για σωματική και ψυχολογική νόσο,

όπως λοιμώξεις,

καρδιοπάθειες και

κατάθλιψη.

Επίσης σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως:

βουλιμία με υπερκατανάλωση τροφής και

κατάχρηση αλκοόλ και

ουσιών.

Το άγχος όταν γίνει χρόνιο και οι αναίτιες αρνητικές σκέψεις συνεχείς, οδηγεί επίσης σε:

ψυχοσωματικές διαταραχές όπως ναυτία,

ίλιγγοι,

φοβίες,

διαταραχές μνήμης και

συγκέντρωσης, κ.α.,

που μπορεί να φτάσουν και σε μια κρίση πανικού.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε με «απλά λόγια» ότι το άγχος είναι μια ακραία αντίδραση του οργανισμού, σαν αποτέλεσμα χρόνιου στρες όπου το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι συνεχώς διεγερμένο και ο άνθρωπος αδυνατεί να χαλαρώσει.

Ολοκληρώνοντας αυτό το τμήμα του άρθρου θα ήθελα να αναφέρω ότι ο στόχος ήταν να γράψω για το θέμα με σαφήνεια και απλότητα καθώς έχει σημασία να το καταλάβει κάποιος μη ειδικός. Πιο εξειδικευμένες πληροφορίες δίνονται στο σεμινάριο.

Για πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

Ολιστικές τεχνικές αντιμετώπισης του Άγχους.

Η ολιστική θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην αρχή ότι ο οργανισμός είναι ένα σύνολο και άρα χρειάζεται να θεραπεύουμε την αιτία μιας διαταραχής και όχι το σύμπτωμα.

Όπως έχει αναφέρει και ο Ιπποκράτης είναι σημαντικό να θεραπεύουμε τον ασθενή και όχι την ασθένεια.

Οι θεραπευτικές εκείνες τεχνικές που αντιμετωπίζουν ολιστικά κάποιες παθήσεις και σύνδρομα είναι εκείνες που μπορούν να έχουν επίδραση σε όλο τον οργανισμό.

Τέτοιες τεχνικές είναι το Acupressure (η δακτυλοπίεση σε σημεία βελονισμού), η Θεραπευτική Μάλαξη, η Αρωματοθεραπεία και το Ωτικό Acupressure.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι αν η αντιμετώπιση μιας πάθησης είναι επιτυχημένη, θα επέλθει η ίαση από το οξύ στάδιο, χωρίς να μεταπέσει αυτή σε χρονιότητα.

Δυστυχώς με τις ως τώρα χρησιμοποιούμενες φαρμακευτικές αγωγές, οι αγχώδεις διαταραχές, πολλά μυοσκελετικά σύνδρομα και ψυχοσωματικές καταστάσεις, παρουσιάζουν μια έξαρση στην Χρόνια κυρίως μορφή τους.

Αυτό μας δείχνει ότι η αντιμετώπισή τους είναι μη αποδοτική στον βαθμό που να μπορεί να κινητοποιήσει πραγματικά τους μηχανισμούς αυτοίασης του οργανισμού.

 

Σημαντική Δήλωση

Οι πληροφορίες που δίνονται στο παρόν άρθρο έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση των αναγνωστών.

Σε περιπτώσεις που ένα άτομο πάσχει από μια σοβαρή διαταραχή άγχους με συμπτώματα που επιμένουν, είναι απαραίτητο να ζητήσει βοήθεια από ειδικό Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο.

Αν η κατάσταση επιμένει ή αν συμπτώματα όπως μουδιάσματα στο στήθος, αριστερό χέρι, ζάλη και άλλα είναι πρωτοεμφανιζόμενα ή επιδεινώνονται, χρειάζεται το άτομο να αναζητήσει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Αντιμετώπιση Άγχους – Acupressure – Δακτυλοπίεση σε σημεία Βελονισμού

Το Acupressure είναι μια μέθοδος θεραπείας, που χρησιμοποιεί την σταδιακή πίεση με τα δάχτυλα σε ειδικά σημεία του σώματος για να διεγείρει τις φυσικές αυτοθεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού. Τα σημεία αυτά είναι γνωστά σαν σημεία βελονισμού.

Η θεραπεία με Acupressure είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση πολλών καταστάσεων που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε: μυοσκελετικά σύνδρομα, σε οξύ και χρόνιο πόνο, σε καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος και είναι ιδανικό για αυτοθεραπεία και προληπτική φροντίδα υγείας μέσα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Acupressure:

απελευθερώνει την ένταση,

αυξάνει την κυκλοφορία,

μειώνει τον πόνο και

προάγει την

σωματική και

ψυχική υγεία.

Σημεία για το άγχος:

Κ 7 – Πύλη του πνεύματος. Παραδοσιακό και σημαντικό σημείο για να ηρεμήσει το πνεύμα και την καρδιά – συναίσθημα και να τα εξισορροπήσει.

Χρήση σε:

άγχος,

κρίσεις πανικού,

αυπνία,

σε δυσκολίες στον ύπνο,

σε έντονο γέλιο που μπορεί να είναι υστερικό.

Το σημείο βρίσκεται στην παλαμιαία περιοχή του καρπού, στην ίδια ευθεία με το μικρό δάκτυλο.

Στην πτυχή του καρπού υπάρχει ένα οστό (πισσοειδές) και το σημείο βρίσκεται πιέζοντας ελαφρά ακριβώς κάτω από αυτό.

Η πίεση είναι ελαφρά σε ένταση, διάρκειας 1-3 λεπτά και συνδυάζεται με ειδικές αναπνοές (διαφραγματικές με συγκεκριμένο ρυθμό).

Μπορεί να γίνει 3-5 φορές την ημέρα και σίγουρα όταν κάποιος είναι αγχωμένος, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων χρειάζεται η τεχνική να εφαρμόζεται συστηματικά για πάνω από επτά (7) ημέρες καθημερινά.

Επίσης υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία ενισχύουν το αποτέλεσμα και διδάσκονται στο σεμινάριο.

Για πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

Αρωματοθεραπεία.

Η αρωματοθεραπεία είναι μια από τις πιο «εκλεπτυσμένες» μορφές αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων του οργανισμού. Λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά παράλληλα με την αλλοπαθητική ιατρική.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, βοηθά στη διατήρηση μιας ήρεμης και συγκροτημένης νοητικής κατάστασης, πράγμα πολύ σημαντικό και συντελεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους.

Η εισπνοή των κατάλληλα επιλεγμένων αιθέριων ελαίων μπορεί να κατευνάσει το νου, να επιβραδύνει την αναπνοή και να βοηθήσει να ξαναβρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το νου και το συναίσθημά μας.

Εννοείται, βέβαια, ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας αγχώδους κατάστασης, ειδικά χρόνιας, είναι απαραίτητη και κάποια μορφή συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας, για να ανακαλύψουμε τη ρίζα του προβλήματος. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ βοηθητικά, επιβάλλεται όμως να αναζητήσουμε -και να ακολουθήσουμε- την αγωγή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.

Ένα πολύ σημαντικό αιθέριο έλαιο, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους είναι το τριαντάφυλλο.

Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το τριαντάφυλλο έχει ψυχρή και υγρή φύση, απομακρύνει την θερμότητα και φλεγμονή, και αποκαθιστά την ενέργεια yin (ηρεμιστική) του σώματος.

Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου εκτιμάται για την ικανότητά του να θεραπεύει συναισθηματικά τραύματα.

Φέρνοντας ζεστασιά σε μια ψυχή που ψυχράνθηκε επειδή την πλήγωσαν ή την καταχράσθηκαν, το έλαιο του τριαντάφυλλου μπορεί να αγγίξει τη βαθύτερη απόγνωση, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αγαπήσουμε και πάλι.

Σε μελέτες έχει χρησιμοποιηθεί και το ροδόνερο από τριαντάφυλλο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μάλιστα μια έρευνα του 2016, με ομάδα ελέγχου, επιβεβαίωσε ότι μυρίζοντας το ροδόνερο από τριαντάφυλλο μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα του άγχους σε χρόνιους ασθενείς.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα έλαια τα οποία διδάσκονται στο σεμινάριο, μαζί με ειδικά σημεία του Acupressure ενισχύουν και το αποτέλεσμα.

Για πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

Ωτικό Acupressure.

Είναι η μέθοδος εκείνη, που χρησιμοποιεί το Πτερύγιο του Αυτιού για την αξιολόγηση, τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη διάφορων καταστάσεων και ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα όπως σπορίδια, μικρομαγνήτες, ηλεκτρικό ρεύμα σε κατάλληλες συχνότητες και ειδικές τεχνικές ωτικής μάλαξης. Με αυτά τα μέσα ενεργοποιεί συγκεκριμένα σημεία στην περιοχή του αυτιού. Και έτσι αντιμετωπίζει διάφορα σύνδρομα και καταστάσεις.

Μπορεί συνεπώς να χαρακτηριστεί ως ωτοβελονισμός χωρίς βελόνα.

Διακρίνεται για την απλότητα, την αμεσότητα των αποτελεσμάτων και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που παρουσιάζει. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση τόσο οξέων όσο και χρόνιων καταστάσεων.

Για την αντιμετώπιση του άγχους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική περιοχή στο λοβό του αυτιού, προς την πλευρά του προσώπου. Εκεί βρίσκονται και κάποια σημαντικά σημεία για το άγχος. Αυτό μπορεί να γίνει με μάλαξη της περιοχής (ωτική μάλαξη) που φαίνεται στην εικόνα.

Με την ενεργοποίηση των σημείων από ειδικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο στην μέθοδο του ωτικού Acupressure, επέρχεται η ηρεμία γρήγορα και αποτελεσματικά. Με τη χρήση των κατάλληλων μέσων όπως προαναφέραμε επιτυγχάνονται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια απλή τεχνική που μαζί με το σωματικό Acupressure μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους. Θα περιγραφεί στη συνέχεια μια τεχνική ωτικής μάλαξης στα πλαίσια του ωτικού Acupressure. Μπορεί να γίνει όπου κι αν βρίσκεται κάποιος, ειδικά όταν είναι σε κάποιο ταξίδι ή διακοπές.

Διαδικασία:

Με το δείκτη και τον αντίχειρα πιάνουμε ελαφρά το πτερύγιο του αυτιού και κάνουμε ελαφρές κινήσεις εντριβής για διάστημα 1-3 λεπτά. Αυτό χρειάζεται να επαναλαμβάνεται για 3-5 φορές την ημέρα και να συνδυάζεται με ειδικές αναπνοές (διαφραγματικές με συγκεκριμένο ρυθμό).

Για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων χρειάζεται η τεχνική να εφαρμόζεται συστηματικά για πάνω από επτά (7) ημέρες καθημερινά.

Χρειάζεται να αναφέρουμε υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία ενισχύουν το αποτέλεσμα και διδάσκονται στο σεμινάριο του ωτικού Acupressure.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο του Ωτικού Acupressure του οποίου η έναρξη θα γίνει στις 19-20/10/2019 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ!

 

Συμπερασματικά:

Οι τεχνικές και μέθοδοι που αναφέρθηκαν λειτουργούν εξισορροπητικά στο συμπαθητικό – παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους, όπως προβλήματα από το γαστρεντερικό τις ενοχλήσεις στο στομάχι, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Επίσης στη ζάλη, ταχύπνοια, υπερβολική εφίδρωση, τάση για λιποθυμία, φοβίες.

Ηρεμώντας τον οργανισμό αντιμετωπίζεται επίσης η ταχυπαλμία η ανησυχία, οι φοβίες και οι αρνητικές σκέψεις που κάνει το άτομο όταν είναι σε κατάσταση πανικού.

Γι’ αυτό ο κάθε πάσχοντας, οι οικείοι του αλλά και επαγγελματίες υγείας όπως Ιατροί, Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Ψυχολόγοι, Μασέρ, Μαίες, Νοσηλευτές, Επαγγελματίες θεραπευτές, και κάθε άτομο που θέλει να γνωρίζει την άμεση αντιμετώπιση μιας αγχώδους κατάστασης, μπορεί να ωφεληθεί. Με την εκμάθηση του συνδυασμού των απλών, αποτελεσματικών και εύκολων στην εφαρμογή τεχνικών, μπορεί να επέλθει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Εξυπακούεται ότι αν η κατάσταση επιμένει ή αν συμπτώματα όπως μουδιάσματα στο στήθος, αριστερό χέρι, ζάλη και άλλα είναι πρωτοεμφανιζόμενα ή επιδεινώνονται, χρειάζεται το άτομο να αναζητήσει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

 

Οι τεχνικές διδάσκονται στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας, στην 4η αυτοτελή ενότητα, για την οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες πατώντας ΕΔΩ!

 

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση, με ηρεμία, αγάπη γαλήνη και πάνω απ’ όλα,

Χωρίς άγχος!

 

 

Με Εκτίμηση, Σεβασμό και Αγάπη,

Οι Διδάσκοντες,

Θεόδωρος Γκατζούνης – Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου

 

 

 

 

Σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας, 4η αυτοτελή ενότητα.

Διοργάνωση από ΓΚΑΤΖΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ σε συνεργασία την GREEK CONCEPT

Στις 11-12/05/2019 – Τόπος Διεξαγωγής Σεμιναρίου: Χαϊδαρίου 4 Αμπελόκηποι – Πάροδος Αιτωλίας

Για περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο Acupressure, θεραπευτικής Μάλαξης και Αρωματοθεραπείας και να έχετε τα οφέλη της έκπτωσης με προεγγραφή που ισχύει έως 06/05 μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! Για κάθε ερώτησή σας μπορείτε να μας βρείτε στο 6972388252 είτε στο mail μας: tgseminars@gmail.com

 

 

 

Βιβλιογραφία:

 1. Luigi Gori and Fabio Firenzuoli Ear Acupuncture in European Traditional Medicine Center of Natural Medicine, S. Giuseppe Hospital, Empoli, Italy eCAM 2007;4(S1)13–16 doi:10.1093/ecam/nem106
 2. Soliman N, Frank BL. Auricular acupuncture and auricular medicine. Phys Med Rehabil Clin N Am 1999;10:547–54.
 3. Nogier P. (mai 1956) Le pavillon de l’oreille. Zones et points re΄ Bulletin de la Socie΄ te΄ d’Acupuncture n_20, article repris dans la revue Auriculome΄decine n_21 (1980). Sainte-Ruffine: Maisonneuve, 1956.
 4. Nogier P. Auricolotherapy to Auricolomedicine. Sainte-Ruffine, France: Maisonneuve, 1983.
 5. ariani M, Saki M, Momeni N, Ebrahimzade F, Seydian A. The effect of progressive muscle relaxation techniques on anxiety in Patients with myocardial infarction. Yafteh. 2011;13:28–35.
 6. Bassampour S, Nikbakht Nasrabadi A, Mehran A, Poresmaeil Z, Valiee S. Effect of acupressure on patients’ anxiety and vital sign before abdominal surgeries. Hayat. 2008;14:23–34.
 7. Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/ με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.

 8. Bastani F, Sobhani M, Shamsikhani S, Negarandeh R, Borna M, Haghani H. Effect of acupressure on severity of fatigue in women with multiple sclerosis. Complement Med J Faculty Nurs Midwifery. 2013;3:574–84.
 9. Hmwe NT, Subramanian P, Tan LP, Chong WK. The effects of acupressure on depression, anxiety and stress in patients with hemodialysis: A randomized controlled trial. Int J Nurs Stud. 2015;52:509–18. [PubMed]
 10. Etri M, Adib-Hajbaghery M. Effects of acupressure on pain and vital signs of patients following small abdominal surgeries: A clinical trial. Nurs Midwifery Stud. 2012;1:67–71.
 11. Wilkinson SM, Love SB, Westcombe AM, Gambles MA, Burgess CC, Cargill A, et al. Effectiveness of aromatherapy massage in the management of anxiety and depression in patients with cancer: a multicenter randomized controlled trial. J Clin Oncol. 2007;25(5):532–9. doi: 10.1200/JCO.2006.08.9987. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 12. Graham PH, Browne L, Cox H, Graham J. Inhalation aromatherapy during radiotherapy: results of a placebo-controlled double-blind randomized trial. J Clin Oncol. 2003;21(12):2372–6. doi: 10.1200/JCO.2003.10.126. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 13. Conrad P, Adams C. The effects of clinical aromatherapy for anxiety and depression in the high risk postpartum woman – a pilot study. Complement Ther Clin Pract. 2012;18(3):164–8. doi: 10.1016/j.ctcp.2012.05.002. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 14. Farzaneh Barati, Ahmad Nasiri, Negarin Akbari, Gholamreza Sharifzadeh The Effect of Aromatherapy on Anxiety in Patients. Nephrourol Mon. 2016 Sep; 8(5): e38347.