Οσφυαλγία, Ισχιαλγία: Ορισμός, αίτια, κλινική εικόνα, θεραπευτικά μέσα, αντιμετώπιση με βελονισμό, ωτοβελονισμό, ωτοθεραπεία.

Ακτινογραφία Οσφυϊκής μοίρας Σπονδυλικής στήλης

Ορισμός και αίτια της οσφυαλγίας: Η οσφυαλγία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση καθώς σχεδόν κάθε ενήλικος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του έχει βιώσει το αίσθημα του πόνου στη μέση. Ο όρος οσφυαλγία περιγράφει αυτό το σύμπτωμα του πόνου στην περιοχή (άλγος – πόνος, στην οσφύ – μέση).  Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι πολλά. Μπορούν να διακριθούν σε:

Μυοσκελετικά (κήλη οσφυικού μεσοσπονδύλιου δίσκου, σπονδυλική στένωση, αθρθρίτιδα οσφυικών σπονδυλικών αρθρώσεων, βλάβες στους μυς και στους συνδέσμους στην περιοχή της μέσης),

Νευρολογικά: πίεση νεύρου στην περιοχή ή τραυματισμός,

Λειτουργικά: λόρδωση, σκολίωση στην οσφυική περιοχή, χρόνια κακή στάση κατά την εργασία, την ξεκούραση, την μελέτη,

Τραυματικά: τραυματισμός στη μέση από σπορ, από τροχαίο, από άρση βάρους,

Λοιμώδη: από βρουκέλωση και φυματίωση.

Υπάρχουν και άλλα που είναι σπανιότερα και διαφεύγουν από τα όρια αυτου του ενημερωτικού άρθρου.

Ποια η κλινική εικόνα της οσφυαλγίας; Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από επώδυνο αίσθημα στην οσφυϊκή περιοχή (στη μέση), που μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος και η ένταση του να είναι από ήπια, σαν «μαγκωμα», μέχρι αφόρητος πόνος που να μην αφήνει τον ασθενή να κινηθεί ή και να κοιμηθεί, καθώς αδυνατεί να «βολευτεί σε κάποια θέση». Μπορεί ο πόνος στη μέση να χειροτερεύει κατά την κατάκλιση και να είναι ηπιότερος κατά τη βάδιση. Συνήθως η οσφυαλγία γίνεται πιο έντονη κατά την οσθοστασία και σε κάποιες κινήσεις. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός στη μέση ή να αντανακλά στα πόδια, και τότε μιλάμε για ισχιαλγία καθώς εμπλέκεται και το ισχιακό νεύρο. Συχνά επίσης η οσφυαλγία ξεκινά «χωρίς κάποια σαφή αιτία» και χωρίς ιστορικό τραυματισμού.

Βελονισμός: Ο βελονισμός στην πλειονότητα των περιπτώσεων οξείας ή χρόνιας οσφυαλγίας – ισχιαλγίας μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών, και στην άμεση πολλές φορές ανακούφιση από τον πόνο. Μπορεί είτε μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες φυσικές μεθόδους, να επιτύχει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο καινα επιταχύνει την κινητοποίηση και την ταχεία λειτουργική κατάσταση του ασθενούς με οσφυαλγία ή ισχιαλγία. Ανάλογα με την παθογένεια της οσφυαλγίας τη χρονιότητα και την συμπτωματολογία του ασθενή, επιλέγονται τα κατάλληλα σημεία βελονισμού. Χρησιμοποιούνται τοπικά μικροβελόνες στην περιοχή του πόνου στη μέση και απόμακρα σημεία στα πόδια, στην πορεία του ισχιακού νεύρου σε ισχιαλγία, καθώς και ηλεκτροβελονισμός.

Ωτοθεραπεία – Ωτοβελονισμός για την αντιμετώπιση οσφυαλγίας – ισχιαλγίας: Γίνεται με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Αυτά μπορεί να είναι τεχνικές για ενεργοποίηση των σημείων του αυτιού με χρήση  laser, ηλεκτρικός ερεθισμός με μηχανήματα ηλεκτροδιέγερσης και με επιθέματα νανοβελόνας.

 

Πόνος στη μέση

Οσφυαλγία

Τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι συνήθως ανά 15 ή 21 ημέρες, ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης για την οποία προσέρχεται ο κάθε θεραπευόμενος.

Αποτελέσματα της μεθόδου του βελονισμού, Ωτοθεραπείας – Ωτοβελονισμού για την αντιμετώπιση οσφυαλγίας – ισχιαλγίας: Παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι ελεύθερα παρενεργειών, οι ασθενείς στον ωτοβελονισμό – ωτοθεραπεία, μπορούν να πάρουν τη θεραπεία μαζί τους στο σπίτι, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας.

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της τεχνικής για την οσφυαλγία – ισχιαλγία αγγίζει τα όρια των πλέον σύγχρονων κλασικών ιατρικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, φτάνοντας σε ποσοστά από 78 – 85% στις διάφορες μελέτες.

Για περισσότερα πατήστε στο κείμενο.