Η Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία είναι η μέθοδος εκείνη που αντιμετωπίζει παθήσεις που αφορούν όλο τον οργανισμό, μέσω σημείων της επιφάνειας του ωτικού πτερυγίου. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σωματικών καταστάσεων όπως ο πόνος, μυοσκελετικές, νευρολογικές παθήσεις κ.α. Επίσης σε ψυχικές – ψυχοσωματικές καταστάσεις, όπως το άγχος, κρίσεις πανικού, αϋπνίες. Η μέθοδος μπορεί να γίνει με ειδικά μέσα που εφαρμόζονται στο αυτί. Όταν γίνεται με τοποθέτηση σποριδίων ή μικρομαγνητών, χαρακτηρίζεται ως ωτοθεραπεία.  Με την εφαρμογή πίεσης – ωτικής μάλαξης, ονομάζεται ωτικό Acupressure. Με τη χρήση βελόνας, ονομάζεται ωτοβελονισμός. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ηλεκτρικό ρεύμα ή laser με ειδικές συχνότητες (ωτο-ηλεκτρο-θεραπεία).

Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία – Ωτοβελονισμός – ωτοθεραπεία για άγχος και πόνο 

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην μείωση του άγχους και την ανακούφιση από τον πόνο. Τα μυοσκελετικά προβλήματα και ο πόνος που προκαλούν είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε επαγγελματίες υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι επιβαρύνσεις από τα χειρουργεία, οι ειδικές διαγνωστικές και επεμβατικές εξετάσεις, η βοήθεια προς τους ασθενείς από τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς και η προσπάθεια που καταβάλει όλο το προσωπικό ενός φορέα υγείας είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Σημαντική είναι επίσης η σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση λόγω της φροντίδας ασθενών με σωματικό και ψυχικό πόνο.

Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το καθημερινό άγχος. Όχι μόνο της πανδημίας, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ζούμε, αλλά και την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή προσφορά και βοήθεια στους ασθενείς. Τα επίπεδα άγχους ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας, ήταν ακόμα και προ κορωνοιού υψηλά. Ειδικά τώρα, που κάθε μέρα χρειάζεται να τηρούνται υψηλού επιπέδου μέτρα προστασίας και ετοιμότητας.

Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους επίσημους φορείς. Όπως είπε και ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης Andrew Cuomo: «Καθημερινά σκεφτόμουν τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας και όλους εκείνους που ήταν στην πρώτη γραμμή, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οδοκαθαριστές, οδηγούς. Έλεγα σε όλους τους πολίτες για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και ότι χρειάζεται να μείνουν σπίτι για να προστατευτούν. Ταυτόχρονα όμως ζητούσα από τους εργαζομένους να είναι στη δουλεία τους κάθε πρωί, για όλους εμάς». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από την Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το πόσο έχουν αυξηθεί τα επίπεδα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης φαίνεται από τις ανακοινώσεις από τις αναλύσεις της Ψυττάλειας.

Από το 2010 διαρκώς έως σήμερα διεξάγεται έρευνα για το μοτίβο κατανάλωσης διαφόρων  φαρμακευτικών  νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, είναι ο καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης. Στο πλαίσιο της έρευνας και λόγω του COVID-19, πραγματοποιήθηκε  αποτύπωση και συσχετισμός των επιπτώσεων και των συνεπειών της καραντίνας και του εγκλεισμού, στην υγεία και στον τρόπο ζωής του πληθυσμού της Αττικής. Ελέγχθηκε η χρήση τόσο των φαρμάκων, όσο και των ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με το 2019. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η πανδημία  επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού. Στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, παρατηρήθηκε κατά 31% αύξηση στην κατανάλωσή τους,  σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Όλη αυτή η κατάσταση, οδηγεί στην μεγάλη αύξηση των επιπέδων άγχους και στρες. Τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας.

Ωτική Νευροαντανακλαστική Θεραπεία – Ωτοβελονισμός – ωτοθεραπεία για άγχος και πόνο σε επαγγελματίες Υγείας

Αυτί στο οποίο έγινε Ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία - ωτοθεραπεία, με τοποθέτηση κρυστάλλων Swarovski, για την αντιμετώπιση άγχουςΠολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη για την ανακούφιση από άγχος και πόνο με ωτοβελονισμόωτοθεραπεία. Οι συμμετέχοντες, 138 επαγγελματίες υγείας εργάζονταν σε δημόσιο νοσοκομείο στη Βραζιλία, στο Σαο Πάολο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νοτίου Αμερικής, με πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια κατοίκους. Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή, η ανεργία και η ανασφάλεια, έχει βρεθεί ότι έχουν ως συνέπεια να πάσχει από άγχος και ψυχολογικές ασθένειες άνω του 30% του γενικού πληθυσμού. Η υποστελέχωση του συστήματος υγείας, επιτείνει το άγχος και την ψυχοσωματική κατάσταση  των εργαζομένων σε αυτό.

Για τη μείωση των επιπέδων άγχους και πόνου στο νοσηλευτικό προσωπικό, η χρήση της ωτοθεραπείας και ο ωτοβελονισμός έχουν προταθεί ως συμπληρωματική και προληπτική πρακτική. Η ωτοθεραπεία επιλέχθηκε γιατί έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς εφαρμόζεται εύκολα, είναι πολύ γρήγορη, σχετικά φθηνή, εφικτή με μη επεμβατικά υλικά και παρουσιάζει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μέθοδος εφαρμογής Ωτοθεραπείας  – ωτοβελονισμός για άγχος και πόνο

Στην μελέτη οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε τέσσερις ομάδες, στους οποίους έγινε συγκεκριμένο πρωτόκολλο ωτοθεραπείας. Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα της ωτοθεραπείας είναι μεγαλύτερα όταν εκτελείται με εξατομικευμένο τρόπο. Στην μελέτη θεωρήθηκε αποδεκτό να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο για την τεχνική σύγκριση των αποτελεσμάτων στις ομάδες που χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες.

Υπήρχε ομάδα στην οποία εφαρμόστηκαν σπορίδια, άλλη με νανοβελόνες, ομάδα placebo ωτοθεραπείας και υπήρχε και ομάδα ελέγχου, χωρίς καμία παρέμβαση.

Ανάμεσα στα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν στο αυτί ήταν τα:

σημείο SenMen και αυτόνομο στο αυτί για την αντιμετώπιση ασθενών με άγχος και πόνο με ωτοθεραπεία

 

ΣενΜεν,

 

Σημείο εξισορρόπησης Αυτόνομου Νευρικού συστήματος,

 

Θάλαμος,

 

Ηρεμιστικό σημείο – Άγχος 3.

 

Αποτελέσματα στο άγχος και πόνο με την ωτοθεραπεία.

Στα αποτελέσματα βρέθηκε ότι τα ποσοστά του άγχους μειώθηκαν πάνω από 17% στις ομάδες που εφαρμόστηκαν νανοβελόνες και σπορίδια. Επίσης παρουσιάστηκε μείωση του πόνου σε ποσοστό άνω του 24%. Τέλος επήλθε βελτίωση στις νοητικές δεξιότητες όπως η προσοχή και συγκέντρωση σε ποσοστό 13%.

 

Συζήτηση.

Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν με 10 (δέκα) τυποποιημένες  συνεδρίες ωτοθεραπείας. Υπήρξαν ελάχιστες παρενέργειες όπως ενόχληση από τις νανοβελόνες και ερεθισμός στην ωτική περιοχή σε κάποιες περιπτώσεις. Στους ασθενείς όπου χρησιμοποιήθηκαν σπορίδια, απουσίαζαν οι παρενέργειες αυτές. Η συμμόρφωση των ασθενών ήταν γενικότερα καλύτερη για τα σπορίδια παρά για τις νανοβελόνες. Αυτή η μελέτη παρουσιάζει συμπεράσματα τα οποία συμφωνούν με τη διεθνή βιβλιογραφία, σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα που έχει η ωτοθεραπεία στην μείωση του άγχους και του πόνου.

Τα αποτελέσματα είναι σαφώς ανώτερα όταν εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας. Αυτό γιατί τα σημεία του πόνου και του άγχους διαφέρουν σε κάθε ασθενή.  Άλλο σημείο χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε αυχενικό σύνδρομο, σε οσφυαλγία και άλλο σε πόνο στο γόνατο. Επίσης είναι διαφορετικά τα σημεία που χρησιμοποιούνται για το γενικευμένο στρες, για τις φοβίες για τις κρίσεις πανικού. Η χρήση των σωστών και ενεργοποιημένων ζωνών – σημείων στο αυτί είναι που διαφοροποιεί και αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 

Αυτά διδάσκονται αναλυτικά στα σεμινάρια Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας, όπως στο σεμινάριο για Άγχος, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά σύνδρομα που θα διεξαχθεί στις 27-28/06/2020. Μπορείτε να πληροφορηθείτε και να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο πατώντας ΕΔΩ!

 

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά  άρθρα και ειδοποιήσεις πατώντας ΕΔΩ!

 

Συμπερασματικά για την ωτοθεραπεία στο άγχος και πόνο μπορούμε να πούμε ότι:

 

Η ωτική Νευροαντανακλαστική θεραπεία γνωστή και ως ωτοθεραπεία – ωτοβελονισμός είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την ανακούφιση ασθενών με πόνο και άγχος. Τα αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν ακόμα και σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα στρες, όπως στους επαγγελματίες υγείας.

Είναι μια μέθοδος που είναι καλά ανεκτή, χωρίς παρενέργειες ειδικά όταν γίνεται με χρήση σποριδίων.

Εκτός από το άγχος, μπορεί να επιδράσει ταυτόχρονα για την ανακούφιση από τον πόνο, την βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, όπως η συγκέντρωση και ακολουθεί το Ιπποκράτειο ρητό:

 

«Ωφελεί χωρίς να βλάπτει».

 

Άρθρο από τον Γκατζούνη Θεόδωρο MSc, Φυσίατρο, μετεκπαιδευθείς στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία, Θεραπευτική Άσκηση, Καθηγητής Ωτικής Νευροαντανακλαστικής Θεραπείας, Ωτοβελονισμού – Ωτοθεραπείας, Acupressure, υπεύθυνος του τομέα Θεραπευτικής Μεσοθεραπείας, από την Ελληνική Εταιρεία Μεσοθεραπείας.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Leonice Fumiko Sato Kurebayashi,  Ruth Natalia Teresa Turrini,  Talita Pavarini Borges de Souza,  Carolina Felicio Marques,  Renata Tavares Franco Rodrigues,  and Karen Charlesworth Auriculotherapy to reduce anxiety and pain in nursing professionals: a randomized clinical trial. Rev Lat Am Enfermagem. 2017; 25: e2843. Published online 2017 Apr 6. doi: 10.1590/1518-8345.1761.2843 PMID: 28403335
  2. Andrade LH, Wang Y-P, Andreoni S, Silveira CM, Alexandrino-Silva C, Siu ER. Mental Disorders in Megacities: Findings from the São Paulo Megacity Mental Health Survey, Brazil. PLoS ONE. 2012;7(2):e31879. doi: 10.1371/journal.pone.0031879. http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0031879 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  3. Goldamnn E, Galea S. Mental Health consequences of disasters. Annu Rev Public Health. 2014;35:169–183. doi: 10.1146/annurev-publhealth-032013-182435. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24159920 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  4. Elias MA, Navarro VL. The relation between work, health and living conditions: negativity and positivity in nursing work at a teaching hospital. Rev. Latino-Am. Enfermagem. 2006;14(4):517–525. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-11692006000400008&lng=en&nrm=iso [PubMed] [Google Scholar]
  5. Charlesworth K. APPA: na auricular acupuncture protocol for the attenuation of pain and anxiety in humanitarian aid environments. A consensus study to determine a theoretically safe and efffective beta protocol [poster]. 2016. http://www.acutu.net/wp-content/uploads/2015/12/APPA-poster-1000px-wide.png [Google Scholar]
  6. Kurebayashi LFS, Silva MJP. Efficacy of Chinese auriculotherapy for stress in nursing staff: a randomized clinical trial. Rev. Latino-Am. Enfermagem. 2014;22(3):371–378. doi: 10.1590/0104-1169.3239.2426. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-11692014000300371&lng=en&nrm=iso [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  7. Οι εικόνες προέρχονται από τα https://pixabay.com/, με δωρεάν άδεια CC0 Public Domain και από την προσωπική συλλογή του Ιατρού Γκατζούνη Θεόδωρου.

  8. La Marca R, Nedeljkovic M, Yuan L, Maercker A, Ehlert U. Effects of auricular electrical stimulation on vagal actvity in healthy men: evidence from a three-armed randomized trail. Clin Sci. 2010;118:537–546. doi: 10.1042/CS20090264. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19895369 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  9. Li TT, Wang ZU, Yang SB, Zhu JH, Zhang SZ, Cai SJ. Transcutaneous electrical stimulation at auricular acupoints innervated by auricular branch of vagus nerve pairing tone for tinnitus: study protocol for a randomized controlled clinical trial. Trials. 2015;16:101.9–101.9. doi: 10.1186/s13063-015-0630-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384366 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  10. Huang W, Pach D, Napadow V, Park K, Long X, Neumann J. Characterizing acupuncture stimuli using brain imaging with FMRI-a systematic review and meta-analysis of the literature. PLoS One. 2012;7(4):e32960. doi: 10.1371/journal.pone.0032960. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22496739 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  11. Zhao HJ, Tan JY, Wang T, Jin L. Auricular therapy for chronic pain management in adults: A synthesis of evidence. Complement Ther Clin Pract. 2015;21:68–78. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.03.006. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25921554 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  12. https://www.meaculpa.gr/ellas/50846-protofani-evrimata-apo-analysi-astikon-apovliton-tou-kentrou-epeksergasias-lymaton-psyttaleias.html
  13. Acupuncturists without borders . Our Works. National Disaster Relief. 2016. http://www.acuwithoutborders.org/disaster-relief [Google Scholar]
  14. Arai YCP, Sakakima Y, Kawanishi J, Nishihara M, Ito A, Yusuke T. Auricular Acupuncture at the “Shenmen” and “Point Zero” Points Induced Parasympathetic Activation. J Evid Based Complementary Altern Med. 2013:4–4. doi: 10.1155/2013/945063. http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/945063 [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]